Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Egészségügyi minőségbiztosítási szakirányú továbbképzési szak

Miért az Egészségügyi minőségbiztosítási szakirányú továbbképzési szak?

A minőségügyi vezető a felső vezetés része, ennek megfelelő, kiemelt szintű feladatokkal és felelősséggel. Ehhez magasan kvalifikált, elsősorban diplomás (orvos vagy ápoló) szakemberre van szükség, egészségügyi és minőségirányítási tapasztalattal. Ugyanakkor a közintézmények mellett egyre több magánszolgáltató is megjelent a piacon, akik szintén nagy hangsúlyt fektetnek minőségirányítási rendszereik működtetésére, és így a vezető egyre komolyabb szerepet kap. Ráadásul a kisebb egészségközpontok esetében a minőségügyi vezetőnek nagyon sokrétű feladata van, amihez elengedhetetlen nem csupán önmagában a szabványok ismerete, de komplex (minőségügyi, vezetői, előadói stb.) tudás megszerzése. Sokszor ezt a pozíciót olyan vezető vállalja fel, akinek alapképzettsége nem ilyen irányú, és az adott egészségügyi vállalkozás más szegmenseit vezetik, de a cég mérete vagy szervezettsége megköveteli, hogy a minőségüggyel is foglalkozzon.

Az Egészségügyi minőségbiztosítási szak azokat várja, akik a közintézmények; a kisebb-nagyobb magán egészségközpontok; a gyógyturizmus; az idősek, illetve ápolásra szorulók ellátását szolgáló köz- és magánintézmények minőségügyi vezetéséhez szükséges komplex tudás iránt érdeklődnek. A képzés során olyan elméleti és gyakorlati tudásprogramot kínálunk hallgatóinknak, amely alapján egészségügyi minőségbiztosítási tanácsadónak/szakközgazdásznak lenni komoly szakmai tudást és képességet igénylő professziót jelent.

Mit tanulhat az Egészségügyi minőségbiztosítási szakirányú továbbképzési szakon?

A képzési program a speciális területekre fókuszál, ezért hallgatóink 2 félév alatt elvégezhető, azonnali gyakorlati tudást nyújtó programban vesznek részt. A képzés alatt megismerik

  • a minőségirányítás alapelveit, rendszerét, fogalmait; 
  • a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok felépítését, értelmezését; 
  • a minőségirányítási rendszer és más irányítási rendszerek kapcsolatát; 
  • az audit célját, folyamatát, audittal kapcsolatos fogalmakat; 
  • a tanúsító auditok menetét; 
  • a döntésekhez szükséges adatelemzések módszereit; 
  • az adatvédelmi előírásokat és azok gyakorlati megvalósulását; 
  • az egészségügyi intézmények eszközparkjával kapcsolatos minőségügyi előírásokat; 
  • a minőségirányítási rendszer kiépítéséhez szükséges szabvány-, valamint vezetői ismereteket; 
  • a munkavállalók minőségirányítási rendszerben elfoglalt helyét, és feladataikat.

Továbbtanulás és karrier lehetőségek

A képzés nem csak a közintézmények már kinevezett minőségügyi vezetőinek, team tagjainak biztosít szakmai elmélyülést, hanem lehetőséget ad a magánszektor és a határterületek (szociális ágazat, gyógyturizmus) vállalkozásainak, hogy a piaci és egyéb igények miatt szükséges minőségirányítási rendszerrel kapcsolatos feladatokat olyan személy lássa el, aki speciálisan jártas ezen a területen.

Jelenleg csak tanfolyami oktatás (max. 5 nap) vagy hosszú, több éves, nem az egészségügyre specifikus minőségügyi képzés keretein belül lehet a minőségirányítási rendszerekről tanulni, ami nem minden esetben foglalja magába a minőségmenedzsment technikák széleskörű megismerését. A nálunk végzett szakemberek képesek lesznek minőségirányítási rendszer kiépítésére és működtetésére, különösen egészségügyi, illetve szociális ágazati intézményekben.

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek

Prof. Dr. Fábián Attila
rektor, egyetemi tanár
fsz. 5. és I. em 121
(+36 99) 518-119
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar
Honfi Blanka
oktatásszervező
1123 Budapest, Alkotás u. 42-48.
(+36 30) 886-5401
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar
Tamasi Hajnalka
tanulmányi előadó
fsz. 8/a.
(+36 99) 518-726
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar