Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Projekthét a Soproni Közgázon: Határon átnyúló turisztikai desztinációfejlesztés

2023. november 6–9. között az Ökológiai Gazdaságtani Intézet által szervezett projekthéten a Fertő tó vízszintingadozásával és annak turizmusra gyakorolt hatásaival foglalkoztunk. Az Intézet célja volt, hogy a jövőbeli turisztikai és marketinges szakemberek átfogó ökológiai és turisztikai ismereteket szerezzenek a desztinációról, és ezeket egy ausztriai tanulmányút során szerzett ismeretekkel és élményekkel elmélyítsék és emlékezetessé tegyék.

20231113_OGI_PH.jpg

 

Projekthét keretében a Turizmus–vendéglátás szakos hallgatókkal a Fertő tó turizmusával, annak jövőbeli alakulásával, határon átnyúló turisztikai termékfejlesztési ötletekkel, brandinggel, egy közös határon átívelő stratégiának megalkotásával és a turisztikai desztináció lehetséges újraértelmezésével foglalkoztunk. A csoportmunkában a kereskedelem és marketing, valamint nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatók is aktívan részt vettek.

A projektfeladat szakmai tartalmát dr. Palancsa Attila egyetemi docens fogalmazta meg, melyhez a háttértudást felkért szakmai előadók, illetve az Ökológiai Gazdaságtan Intézet oktató és mentoráló kollégái biztosították. Páliné Keller Csilla, az Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezetője a térségi turisztikai adottságokról, fejlesztésekről, együttműködésekről, Vissi András a Scardobona Consulting Kft. ügyvezetője a Fertő tó határon átnyúló turizmusáról és a tó lehetséges kiszáradásának turisztikára gyakorolt következményeiről tartott előadást. Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park osztályvezetője a klímaváltozás és annak vizes élőhelyekre gyakorolt hatásáról, az esetleges vízpótlási lehetőségekről és azok kockázatairól beszélt. Dr. Jankó Ferenc tanár úr a Fertő tó vízszintingadozásairól, és annak kezelési terveiről történeti távlatokban adott átfogó ismereteket.

A keddi napon tanulmányúton vettünk részt Illmitzen, ahol a Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel látogatóközpontjában Alois Lang ökoturisztikai szakember fogadott minket és tartott szakmai előadást. Előadásában a Fertőzug vendégéjszaka számainak települési megoszlását, az ökoturizmus térségi szerepét, valamint a desztináció kihívásait részletezte. Ezt követően Gerhard Haider, az illmitzi tourinform iroda igazgatója bemutatta a Burgenland Card desztinációs kártyarendszer működését. Délutáni programunkban a Weingut Salzl Seewinkelhof borászat szálláshelyét és borászatát tekintettük meg, borkóstolóval egybekötve.

A hallgatói csoportok a harmadik napon a projektmunkákon dolgoztak, majd csütörtökön prezentálták az eredményeiket. A szakmai zsűri pontozása szerinti legjobb csapat egy új kerékpáros turisztikai applikációt dolgozott ki. A csapat tagjainak gratulálunk!

Köszönjük az élményeket és az ismeretszerzési lehetőséget a felkért előadóinknak, különösen Vissi Andrásnak a tanulmányút szervezésért!

 

Galéria >>>

Cikk nyomtatása E-mail