Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Az Európai Uniót érintő változásokat elemeztük a Soproni Közgázon

Aurel Schubert professzor az Európai Uniót érintő változásokról tartott előadást a Lámfalussy Karon.

20240601_euvaltozasok.jpg

A The working of the EU – szabadon választható – tantárgy keretein belül Dr. Székely Pál István meghívására látogatott el 2024. május 10-én a Lámfalussy Karra Aurel Schubert professzor, aki 2010 óta az Európai Központi Bank Statisztikai Főosztályának főigazgatója, továbbá ezt megelőzően 25 évig az Osztrák Nemzeti Banknál szerzett tapasztalatot vezető pozícióban.

Az előadás egy angol nyelvű beszélgetés keretei között zajlott, annak témája pedig elsődlegesen az Európai Unió válságkezelését érintette. A tantárgy tematikája az EU intézményeinek bemutatását, azok működését, valamint a szervezet jövőjének feltérképzését célozza, továbbá fontos cél az Európai Unió működéséről egy egységes kép kialakítása a hallgatók számára. Az utóbbi időben számos olyan kihívással kellett megbirkóznia az Uniónak, amelyre eddig még nem, vagy csak igen ritkán láthattunk példát. A néhány évvel ezelőtti koronavírus járvány terjedése, annak negatív gazdasági hatásai, valamint a kirobbanó ukrán-orosz konfliktus bőven tartogattak olyan nem várt helyzeteket az Uniós intézmények, valamint a tagállamok számára, amelyekre azonnali megoldásra volt szükség. Ezen helyzetek kezelését fejtette ki részletesen Aurel Schubert, valamint Dr. Székely Pál István beszélgetésében, amelybe a hallgatók is nagy aktivitással csatlakoztak be és osztották meg értékes gondolataikat egymással. Az előadás második fele az Európai Unió jövőjét járta körül, ezáltal a fejlesztési lehetőségek, az intézményi átalakulások, a változó módszerek, valamint az esetleges személyes javaslatok is kiemelt teret kaptak.

Az új, szabadon választható tantárgy iránti nagy érdeklődés a vendégelőadó által tartott órán is kiválóan megmutatkozott, ugyanis a magas fokú hallgatói aktivitás mellett a szakmai angol nyelvű oktatás iránti szeretet is egyértelműen látszott mind az oktatók, mind pedig a diákok részéről.

 

 

 

 

Cikk nyomtatása E-mail