Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Mesterdiploma 1 év alatt? – A Soproni Közgázon már lehetséges!

A bejegyzés érvényessége lejárt!

Öveket becsatolni! A Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara lehetőséget biztosít a mesterszakok rövidebb tanulmányi idő alatt történő elvégzésére.

20230118_MA_1_ev_felhivas.jpg

Kiket várunk a rövidített képzésekre?

Azokat a közgazdász végzettséggel (BA/BSc, MA/MSc, korábbi főiskolai vagy egyetemi képzés) rendelkezőket, akik szeretnék tudásukat intenzív formában fejleszteni, tudják vállalni a rövidebb képzéssel járó gyorsabban teljesítendő követelményeket, motiváltak a magasabb végzettséget biztosító diploma megszerzésében és megfelelnek a mesterképzésre történő felvétel feltételeinek.

 

Milyen végzettséget szerezhetek?

A mesterképzésben mesterfokozat (master of science) és szakképzettség szerezhető. A mesterfokozat a felsőoktatás egymásra épülő képzési ciklusainak a második felsőfokú végzettségi szintje. Karunk mesterszakjainak sikeres elvégzése után okleveles közgazdász szakképzettség szerezhető.

 

Miért fontos a mesterfokozat megszerzése?

Az alapszakos diplomával megszerzett tudásod elmélyítheted, tudásszintemelő, speciális ismereteket szerezhetsz meg, amelyekkel a munkaerőpiacon is jobban érvényesülhetsz. A mesterfokozattal rendelkezők magasabb beosztásokba kerülnek, ezáltal karrierjük tovább fejlődhet, magasabb fizetésekhez juthatnak.

 

Milyen mesterszakokat lehet rövidebb idő alatt teljesíteni?

nappali tagozaton Sopronban:

 • vállalkozásfejlesztés (duális képzésben is)

levelező tagozaton Sopronban:

 • pénzügy
 • számvitel
 • turizmus-menedzsment
 • vállalkozásfejlesztés
 • vezetés és szervezés

levelező tagozaton Budapesten:

 • számvitel
 • vállalkozásfejlesztés

 

Milyen hosszú egy mesterképzés?

A mesterszakok alapvetően 4 félévesek és 120 kreditet kell megszerezni a képzés során, azonban – amennyiben úgy érzed, hogy bírod az extra terheléseket, akkor a Kar lehetőséget biztosít a gyorsabb haladásra. Ehhez szükséges lesz az ún. kompetenciaelismerési eljárás lefolytatása a jelentkezés benyújtását követően.

Az eljárás végeztével maximum 2 félév, illetve maximum 60 kredit váltható ki, a mesterszakból fennmaradó, teljesítendő krediteket (60 vagy több) mindenképpen az intézményben teljesítened kell.

Rugalmasan kínáljuk fel a rövidítés lehetőségét, azaz a saját haladási tempódnak, munkahelyi és magánéleti elfoglaltságaidnak megfelelően, a Te döntésedre alapozva tudod kezdeményezni az eljárás során az 1 vagy 2 félévvel történő rövidítést.

 

Mi az a kompetenciaelismerési eljárás?Az eljárás során a kar illetékes bizottsága a benyújtott dokumentumaid alapján megvizsgálja, hogy az adott mesterszakra vonatkozó képzési és kimeneti követelmények közül mely kompetenciákat szerezted már meg az oktatási vagy munkahelyi teljesítményed során és annak mennyi lesz az akkreditált kreditben kifejezett értéke.

 

Meddig döntenek a kompetenciaelismerésről?

A felvételi eljárás során történő jelentkezés után, az adott félév beiratkozási időszakának kezdetéig.

 

Hogyan tudom a képzést rövidíteni?

Valamennyi, a felsőoktatásban vagy a munkaerőpiacon megszerzett tudás és tapasztalat beszámításra kerülhet, pl. a korábbi képzéseidben elvégzett – a mintatanterveken felüli – extra tanulmányi teljesítményed, szakkollégiumi vagy TDK tevékenységed, egyetemi, vállalati vagy máshol elvégzett szakmai tanfolyamaid és munkatapasztalatod.

 

Hogyan kell a megszerzett tudásom igazolni?

A megszerzett tudás igazolásához az alábbi dokumentumokat nyújthatod be:

 • felsőfokú végzettséget bizonyító oklevél,
 • oklevélmelléklet vagy leckekönyvmásolat a teljesített tárgyakról és azok érdemjegyéről,
 • szakmai önéletrajz,
 • motivációs levél a korábban megszerzett tudás részletezésével,
 • a tanterven felül teljesített tantárgyak tematikái,
 • szakkollégiumi kurzusok teljesítésének igazolása,
 • TDK tevékenység igazolása,
 • vállalati vagy egyéb tanfolyamok, képzések elvégzéséről szóló igazolás,
 • munkáltatói igazolás: korábbi vagy jelenlegi munkáltatótól származó igazolás a feladatkör részletezésével és betöltésének időtartamával (munkaszerződés és munkaköri leírás is benyújtható)
 • munkáltatói ajánlás a munkavégzés minőségéről, az elsajátított kompetenciáról,
 • egyéb tudást igazoló dokumentum.

 

A rövidebb képzés alatt mennyi államilag támogatott félévemet kell felhasználnom vagy mennyi tandíjat kell fizetnem?

A mesterszakok esetében annyi félévet kell finanszírozni - akár állami ösztöndíjas, akár önköltséges finanszírozási formában - ahány aktív félévre bejelentkeztél (aktív hallgatói jogviszony).

 

Mennyibe kerül a képzés?

A szakok állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában is meghirdetésre kerültek (az önköltség összege: 350.000 Ft/félév).

 

Felvehető Diákhitel is a képzéshez?

Igen. A részletekről a Diákhitel Központ Zrt.-nél tudsz érdeklődni.

 

Milyen gyakran kerül sor az oktatásra?

A levelező tagozatos konzultációkra péntek délután és szombati napokon kerül sor. A képzés egy része online oktatással valósul meg. Egy félévben (kb. 3 hónapon keresztül) általában 6-7 hétvégén vannak konzultációs alkalmak a szorgalmi időszakban, melyet a vizsgaidőszak (kb. 1,5 hónapos) követ.

 

Milyen további feltételek vannak a mesterszakra történő felvételhez?

A mesterszakokra történő felvételnek speciális szabályai vannak, amelyekről az alábbi honlapon (az oldal alján) részletesen olvashatsz: https://lkk.uni-sopron.hu/2023a-altalanos-felveteli-eljaras

 

Honnan kapok bővebb információt?

A 2023-as általános felvételi eljárás jelentkezési határideje: 2023. február 15. A mesterszakok egy részét várhatóan az augusztusi pótfelvételi eljárás során is meghirdetjük. További részletek a Kar honlapján a Felvételizők menüpontjában, illetve a felvi.hu-n érhetők el.

 

Természetesen továbbra is elérhetőek maradnak a 4 féléves mesterszakok is azoknak, akik inkább ezt a formát választanák.

 

További információért írj Farkas Dalma tanulmányi előadónak, a farkas.dalma@uni-sopron.hu e-mail címre!

 

Sikeres felvételit kívánunk!

 

Soproni Közgáz – Számolj Velünk!

 

 

Cikk nyomtatása E-mail