Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Közgazdász Reggelit tartottak a Lámfalussy Kar hallgatói

A rendezvény célja egy a vállalati reggelihez hasonló, ám mégis kötetlen beszélgetés volt egy adott téma körüljárásával, ami jelen esetben a vállalkozói lét volt, illetve a fiatal vállalkozói kihívások megélése nőként.

20231114_Kozgazdasz-reggeli_01.JPG

A Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karon működő Vállalati Kapcsolati Csoport (VKCS) a Gidai Erzsébet Közgazdaságtudományi Szakkollégium (GEKSZ) közreműködésével Közgazdász Reggelit szervezett. A hallgatók meghívására három soproni vállalkozó, Héregi Eszter (Baranka Desszert és Kávé), Horváth Beatrix (Inside Flow Yoga), Pfeiffer Judit (Dekagramm) és két győri vállalkozó, Horváth Imre Tamásné (Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Női Vállalkozói Klubja), valamint Villányiné Varga Andrea (Vivaker Bt.) vett részt a reggelin.

20231114_Kozgazdasz-reggeli_02.JPG

Balogh Boglárka II. éves hallgatónk (VKCS tag) beszámolója

„Nagy izgalommal vártuk a november 14-én megrendezésre kerülő Közgazdász Reggeli eseményt, mely a Gidai Erzsébet Közgazdaságtudományi Szakkollégium és a Vállalati Kapcsolati Csoport szervezésében valósult meg. A helyszínt a Baranka Kávézó biztosította, amit ezúttal is köszönünk. A kerekasztal beszélgetés témája a Női Vállalkozói Lét volt.

A bemutatkozást a Győr Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Női Vállalkozói Klub elnöke, Horváth Imre Tamásné (Éva) kezdte, beszédéből megtudhattuk, hogy a klub célja az, hogy a vállalkozó nőket a hétköznapok során alkalmazható vezetői ismeretekhez, jó gyakorlatok segítségével pedig a siker eléréséhez segítse. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Női Vállalkozói Klubja 2014. szeptember 23-án indult, 20 alapító taggal, Horváth Imre Tamásné kezdeményezésére, a női vállalkozók esélyegyenlőségének előmozdítása érdekében. A vállalkozások sokféleségével a klub egyesíti a nők különböző korcsoportjait, így a tagok egymás tapasztalataiból is tanulni tudnak. A Klub évente 15-20 programot szervez, melyek között szerepel jótékonykodás, kapcsolatépítés, információátadás vagy éppen kulturális élmények.

20231114_Kozgazdasz-reggeli_03.JPG

A meghívott résztvevők között jelen volt Héregi Eszter a Baranka Desszert és Kávé egyik tulajdonosa és ügyvezetője, Horváth Beatrix Inside Flow jógaoktató, influencer, Pfeiffer Judit a Dekagramm nevű csomagolásmentes bolt tulajdonosa és Villányiné Varga Andrea Vivaker Bt. tulajdonosa.

A különböző területekről érkező vállalkozóknak több kérdést is feltettünk, ezek között szerepelt például, hogy mi motiválta őket, vagy, hogy mindig is tudták-e, hogy vállalkozók lesznek, de kitértünk arra is, hogy vezetőként hogyan tudják megélni a nőiességüket, mit jelent számukra ma nőnek lenni.

Közel 40 hallgató vett részt a rendezvényen, akik érdeklődve figyelték előadókat.

Összhangban voltak a vállalkozók, jól kiegészítették egymást, reflektáltak egymás véleményére, nézőpontjára. Közvetlenek voltak, így bárki nyugodtan feltehette a kérdését. A hallgatóság közül többen is éltek a lehetőséggel.

Hasznos tanácsokat, útravalót kaptunk a vállalkozóktól, megerősítést, hogy érdemes követni az álmainkat, vágyainkat, legyen elég bátorságunk hozzá. Kiemelték, hogy a női vezetők, vállalkozók is legalább olyan jók, mint a férfiak, azonban mindkét fél esetén jelentős szerepe van a családi támogató közegnek. Felhívták a figyelmet a munka és a magánélet egyensúlyára, emellett láthattunk arra is példát, hogy a család mellett sem kell lemondanunk nőként a karrierről, ha megfelelő támogatást kapunk a családunktól, párunktól. A hasznos tanácsok között az is elhangzott, hogy olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akik értően figyelnek, meghallgatnak minket, nemcsak a jó dolgoknál, hanem akkor is, amikor mi szorulunk támogatásra, biztatásra.

20231114_Kozgazdasz-reggeli_04.JPG

A hallgatóság többségét egyetemisták alkották, sokan voltak közülük, akik még nem feltétlenül tudják, hogy mivel szeretnének pontosan foglalkozni az egyetem után. Megnyugtatásképp erre is hallhattunk példát, miszerint nem baj, ha még nincs elképzelésünk, a fontos, hogy ami iránt érdeklődünk, motivációt érzünk, azt csináljuk és idővel minden a helyére fog kerülni. Elhangzott az is, hogy olyan dologba érdemes belevágni, amit akkor is örömmel csinálnánk, ha nem kapnánk érte pénzt.

Felhívták az egyetemisták figyelmét a szakmai tapasztalatszerzés és a kapcsolati háló jelentőségére, emellett az egyetemi élet szabadságára. Arra is rávilágítottak, hogy bármibe is kezdünk, érnek minket kudarcok, fontos, hogy ezeken túllendüljünk, itt is kiemelték a társ szerepének fontosságát, aki támogat, motivál minket a nehéz helyzetekben is.

Jó üzenete volt a rendezvénynek, hogy inkább vágjuk bele, ami iránt lelkesedünk, és az esetleg kudarcba fullad, mintsem életünk végéig azon gondolkodjunk, mi lett volna, ha…”

20231114_Kozgazdasz-reggeli_05.JPG

Örömmel tölt el, hogy elfogadták a női vállalkozók a meghívásunkat és bízom benne, hogy lesz még alkalom a közös együttműködésre.”

 

Balogh Boglárka
II. évfolyamos alapszakos hallgató

Galéria >>>

 

Cikk nyomtatása E-mail