Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Volt, jelen, jövő – Fesztiválok és rendezvények hatása a város turizmusára és gazdaságára

A Soproni Egyetem Turizmus Klubja április 19-én tartotta legutóbbi rendezvényét, újra a Lenck-villában. Ez alkalommal arról beszélgettünk, hogy miért fontos az emberek és a város életében a fesztivál, hogyan alakult ki ez a turisztikai termék, és milyen főbb gazdasági és turisztikai hatásai jelentkeznek a világ számos fesztiválvárosában? Kiemelten beszélgettünk arról is, hogy milyen VOLT, és milyen lesz ezentúl a soproni fesztiválélet?

20230419_Turizmus_Klub_besz.jpg

 

A Turizmus Klubban felkért beszélgetőpartnerek közreműködésével a város új, nagyobb léptékű fesztiváljára, a SopronFestre hangolódva, a városi fesztiválok és rendezvények témakörét, azok városra gyakorolt gazdasági és turisztikai hatásait jártuk körbe.

A kerekasztal-beszélgetésen a soproni turizmusképzés elindításában is jelentős szerepet játszó kollégánk, dr. Jandala Csilla egyetemi docens asszony, a VOLT fesztivál szervezésében már a kezdetektől meghatározó szerepet játszó Mosonyi Melinda rektori titkárságvezető asszony, valamint Käesz Judit, a Kultúrpresszó tulajdonosa vettek részt. Felkért hozzászólók Szekeres Kriszta és Major Mihály voltak, a Soproni Egyetem részéről.

A fesztiválok már évezredek óta részét képezik a kultúránknak. Egy fesztivál, vagy nagyobb léptékű rendezvény turisztikai vonzerővel bírhat, és akkor lesz igazán sikeres és hosszabb távon is fenntartható, ha a helyi lakosság is résztvevője, élvezője a programoknak, azonosulnak azzal, és örömmel fogadják az érkezőket. Egy fesztivál bevételeket generálhat a helyi szolgáltatók széles körében, valamint arra sarkallhatja a vendégeket, hogy térjenek vissza a későbbiekben is.

A VOLT fesztivál meghatározó volt Sopron lakosainak, az itt tanuló fiatalságnak, a helyi turisztikai szolgáltatóknak és vendéglátó egységeknek. Az elmúlt évtizedekben a fesztivál látogatószáma folyamatosan nőtt, 160 ezer fős látogatószámot ért el. Jelentős bevételeket és visszatérő vendégeket jelentett a városnak, és a város neve összeforrt a fesztivállal. A VOLT fájó hiánya a COVID-19 okozta válságos időszakban jelentkezett elsőként, és egyelőre a jövőre vonatkozóan is bizonytalanságok vannak.

A fesztiválszervezők elhivatottságának és a helyi igényeknek köszönhetően sokak örömére a városi programpaletta egy új szemléletű, urbánus jellegű fesztivállal bővült, amely a korábbiakhoz képest még inkább a városi szolgáltatók aktív részvételével fog zajlani. Az igényét ennek a rendezvénynek mi sem bizonyítja jobban, mint a számos önálló kezdeményezés, újabb és újabb programhelyszínek bekapcsolódása. Ezzel valami új, és a helyiek számára is közelebbi fesztivál jöhet létre. A színvonalas programkínálatra nagy szükség van, különösen most, a válságokkal terhelt időszakokban.

Kérdés azonban egyelőre, hogy vajon mennyire lesz az új koncepció hosszabb távon is fenntartható, illetve milyen távlatokban lehet majd ezzel számolni. Vajon a környékbeli, akár határon túli lakosok is megszólítva érzik-e magukat?

A Soproni Egyetem egyik kiemelkedő partnere a SopronFestnek, több mint 30 programmal várja a fesztiválozókat, a Botanikus Kertben, a megújult Eszterházy Palotában, valamint a fesztivál helyszínén. Az egyetem a városi kulturális élet egyik meghatározó szereplőjévé kíván lépni, egyúttal hallgatóinak is minőségi programokat nyújtani.

 

Galéria >>>

Cikk nyomtatása E-mail