Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Szakmai vitaversenyt tartottak a soproni közgazdászhallgatók

Május 2-án a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának aulájában rendezték meg a II. Lámfalussy Vitapódiumot az Oxford típusú vita szabályai szerint.

20230502_Vitapodium_besz.jpg

A fotón balról jobbra a pro és a contra oldal tagjai: Szász Zsombor, Horváth Kata, Lakatos Panna, Németh Sára, dr. Pirger Tamás, Varga Zsanett, Lukács Kata, Tenki Péter, Varga Richárd

 

„Az információs technológia fejlődése, az információhoz való egyre könnyebb hozzáférés egyre értelmesebb és felvilágosultabb nemzedékeket teremt.” – hangzott el a tételmondat az esemény kezdetén, mely mellett, illetve ellen kellett érvelnie a négy fős csapatoknak.

A pro és a contra oldalnak is több hét állt rendelkezésre a felkészüléshez, melyhez oktatói segítséget is kaptak. A szabályok szerint csapatonként felváltva mindegyik szónoknak maximum hét perce volt az érvek és a cáfolatok kifejtésére, az ellenfél csapat tagjai pedig helyükről felállva jelezhették, hogy kérdésük van. A szónok pedig dönthetett, hogy fogadja-e a kérdést, vagy sem. A vita végén a közönség is feltehette a témával kapcsolatos kérdéseit a csapatoknak, illetve a győztes oldalt is a hallgatóság szavazhatta meg.

A témát egyébként maguk a vitázó csapatok választhatták ki a Kar oktatói által javasolt, meglehetősen széles palettán elhelyezkedő, gazdasági és társadalmi vonatkozású tételmondatok közül. Példaként a sportfinanszírozás, a fenntartható fejlődés, az Euró bevezetése és kriptovaluták kérdésköre is helyet kapott a válaszható témák között.

„A Lámfalussy Vitapódiumot 2022-ben rendeztük meg először, szintén az Üzleti kommunikáció tantárgy keretén belül a III. éves alapszakos hallgatókkal azzal a céllal, hogy a diákok szóbeli, szakmai kifejező- és vitakészségét fejlesszük, és ezáltal a kritikus és komplex gondolkodást erősítsük. Külön öröm volt számunkra, hogy a vita lezárása után sokan maradtak az azt követő állófogadáson, ahol a gondolatok cseréje tovább folytatódhatott kötetlenebb módon a témával és a vitakultúrával kapcsolatban.” – mondta el dr. Pirger Tamás adjunktus, a rendezvény ötletgazdája, a tantárgy oktatója.

A hallgatóság szavazatai alapján a II. Lámfalussy Vitapódiumot szoros végeredménnyel a contra oldal nyerte.

 

Galéria >>>

Cikk nyomtatása E-mail