Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Ilyen volt a Kutatók Éjszakája a Soproni Közgázon – látogatói beszámoló

Kedvenc helyszínünk: a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara. Időpont: 2022. szeptember 30., 16.00–21.00 óra.

2022.09.30. Kutatók éjszakája

 

Aranyló őszi napsütésben, óriási lelkesedéssel érkeztem gyermekeimmel az idei rendezvényre.

A bejáratnál megkaptuk a szokásos tájékoztatást, melyet türelmesen végighallgattunk, miközben tudtuk, hogy mennyi izgalom vár bennünket beljebb, a tágas aulában. A gyerekek köszönettel magukhoz ragadták a kis gyűjtődobozokat, melyekbe az ez évi tematika szerint csillogó levélkéket kaphattak a különböző feladványok jó megoldásai után.

A Soproni Rendőrkapitányság legaranyosabb rendőrei KRESZ teszttel, rendfokozat-azonosítással, memóriajátékkal és Kahoot-kvízzel várták az érdeklődőket – a figyelmet a baleset- és bűnmegelőzés fontosságára irányítva.

A következő állomáson a fekete-fehér logók és termékmárkák közül kellett kiválasztani azokat, melyek eredetijében valamilyen metál szín fedezhető fel. A helyes megfejtésekért természetesen járt a jutalom levélke. A szomszédos asztalnál magyar papírpénzek vizsgálata folyt. A legügyesebbek lámpafény, UV-fény és tapintás segítségével rálelhettek mind a 10 megkülönböztető jelre.

Volt olyan helyszín, ahol a nagy földrajzi atlaszon az adott országot, a róla hallott információk alapján kellett betájolni. A szépirodalmi állomáson fényes fémeket tartalmazó szólás-mondásokkal és versidézetekkel vártak bennünket a helyszíni felelősök, nem kisebb elvárással, mint helyesen megfejteni, hogy a kipontozott szövegrészekre mely csillogó fémek illeszthetők be. Ezúttal is beigazolódott: Ki korán kel, aranyat lel!

Tovább haladva az EU legnagyobb országai sorakoztak fel, melyekhez ki-ki a legjobb tudása szerint párosította az országok legismertebb jellegzetességeit ábrázoló fotókat.

A mai kamaszok talán a TikTok videókhoz kapcsolódó feladatot találták a legtesthezállóbbnak, melynél mókás, zenés történeteket párosítottak a hozzájuk tartozó címmel. Miután én is sikeresen teljesítettem a tesztet, középiskolás nagyfiam meglepődve jegyezte meg: Anya, egész trendi vagy!

További asztaloknál lehetőség nyílt a gyermeki kreativitás kibontakoztatására is, például a legkisebbek a gyűjtődobozokat díszíthették csillogó mintákkal, valamint színezhettek és krepp papírból díszeket készíthettek. A csillámtetoválás is elmaradhatatlan részeként ragyogta be a rendezvényt.

A szabadulószobára folyamatosan fennállt az érdeklődés, míg egy másik helyszínen kincsvadászat is zajlott. A legkitartóbb kutatók sok-sok csillogó levélkét gyűjtöttek össze, melyeket végül a bejártnál válthattak be számukra értékes apró ajándéktárgyakra, édességre.

Hamar elrepült az idő. Megint utolsóként hagytuk el az épületet. És habár arannyal nem gazdagodtunk, telis-tele új élmények és ismeretek birtokában sétáltunk az autóhoz az ezüstös esőben.

 

Szívből jövő köszönetünket fejezzük ki a program helyszíni megálmodójának és a megvalósítás minden résztvevőjének!

 

Szeretettel,
Bánfi Tünde és a kutatástól lelkes, csillogó szemű, ragyogó mosolyú gyermekei

 

UI.: 10 éves Réka lányom másnap a reggelijéhez azt a bögrét vette le a polcról, amely táblakrétával díszíthető. Az alábbi szöveget írta rá: „I ❤Kutatók Éjszakája”. Szerintem ez mindent elárul a rendezvény sikeréről…

 

Galéria >>>

Cikk nyomtatása E-mail