Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Egyetemfoglaló vetélkedő a körforgásos bútorhasználat jegyében a Soproni Közgázon

egyetemfoglalo_1.jpg

Idén 11. alkalommal rendezte meg Egyetemfoglaló vetélkedőjét a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi-Kara középiskolás diákok részére. A versenyző csapatok három megye hat városából érkeztek: Zalaegerszeg, Szombathely, Csorna, Fertőd, Győr és Sopron iskoláinak diákjait láthattuk vendégül. Összesen tíz iskola 17 csapata mérte össze az erejét.

egyetemfoglalo_2.JPG

A rendezvény központi témája a fahulladék újrahasznosítása, a körkörös gazdaság kialakítása és a fenntarthatóság voltak. Az előzetesen küldött bemutatkozó videók, a helyszínen kitöltött kvíz, egy nagyobb projektfeladat és végül az utolsó próbatételként kiadott kreatív ötletelés eredményei alapján döntött a zsűri. A rendezvényt Dr. Széles Zsuzsanna egyetemi tanár, a Lámfalussy Kar dékánja nyitotta meg. A zsűri elnöke Dr. Keresztes Gábor egyetemi docens, a kar oktatási dékánhelyettese volt, tagjai között pedig a rendezvény két kiemelt támogatójának képviselője is helyet foglalt: Szabóné Beke Beáta Ágota a GySEV Zrt. HR koordinátora és Kovács Tamás a FALCO Zrt. PR vezetője, aki egyben a szakmai tartalom kialakítását is jelentősen segítette. Az egyetem részéről Dr. Kópházi Andrea egyetemi docens asszony és Dr. Németh Nikoletta a szervezőbizottság elnöke kapott helyett a zsűri soraiban.

egyetemfoglalo_3.JPG

A fenntarthatósággal és fahulladékkal kapcsolatos kvízkérdéseket követő nagyobb lélegzetvételű projektfeladat keresgéléssel indult. Egy régi kastélyépület használt bútorainak és a famegmunkáláshoz használatos eszközök képeit keresték meg a csapatok. Ezekhez azonban csak a kastély szellemeinél juthattak hozzá, miután megfejtették a feladványokat. A kérdésekre a választ az épület négy emeletének folyosóit járva találhatták meg. Az összegyűjtött alapanyagokkal és eszközökkel jól gazdálkodva kellett lerajzolniuk, bemutatniuk, majd marketing szemmel vizsgálva eladniuk a terméket, így teremtve újat a használtból. Öko babaház, pelenkázó, ülőke, festőállvány, beépített ágy szekrénnyel, szekrény, kompad (szekrény és pad együtt), ebédlőasztal, babaágy, gyerekágy, de még szánkó és lóca is készültek a használt anyagokból. Fontos szempont volt, hogy minél kevesebb hulladékkal sikerüljön újrahasznosítani a megtalált használt eszközöket. Végül a fahulladék begyűjtést újrahasznosítást vizuálisan jól megjelenítő piktogramok megalkotását kértük a csapatoktól. A zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen számos érdekes és kreatív munka született. A résztvevők bebizonyították a fenntarthatóság melletti elhivatottságukat és a téma iránti érdeklődésüket. Ha pedig a fiatalok képesek és akarnak valami régiből, valami hasznos és értékes újat előállítani, akkor ez biztató üzenet a jövőbe.

egyetemfoglalo_4.JPG

Összteljesítmény alapján az Euratom csapata nyerte meg a versenyt. A három első helyezés mellett három különdíjat is kiosztott a zsűri: a legfenntarthatóbb megoldásért, valamint a legkreatívabb és a legtalpraesettebb csapatnak is jutott különdíj. Nem csak a kiemelt helyezést elérő csapatok nem távoztak üres kézzel, a sok támogatónknak köszönhetően a minden résztvevőnek és kísérőtanárnak is értékes nyereményekkel készülhettünk, elismerve ezzel valamennyi résztvevő egész napos elkötelezett munkáját, kreativitását, odaadását. A nyeremények összértéke meghaladta az 1,2 millió forintot. Volt köztük MediaMarkt (GySEV jóvoltából), Dorko (a Falco Zrt., A Soproni Felsőoktatásért Alapítvány és a DRK jóvoltából), Koffer Bor&Bár, Volt Cáfe és Gino cukrászda utalvány, SopronFest napijegy, kedvezmény paintball pályára, színházjegy és arborétumi belépők a rengeteg egyéb nyereménytárgy mellett.

egyetemfoglalo_5.JPG

I. helyezett:

Euratom

Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium, Sopron

 

II. helyezett:

All4One

Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium, Sopron

 

III. helyezett:

Eötvös 12.A

Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium, Sopron

 

Legtalpraesettebb csapat:

Próba szerencse

Soproni Szakképzési Centrum Hunyadi János Technikum, Csorna

 

Legfenntarthatóbb megoldást benyújtó:

Turné Tours

Győri Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum

 

Legkreatívabb csapat:

500gr darált hús

Soproni Széchenyi István Gimnázium

 

Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek, felkészítő tanáraiknak, s itt is szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjunk rengeteg támogatónknak:

Szakmai partnereink:

FALCO Zrt.

Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.

 

Kiemelt támogatók:

FALCO Zrt.

Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.

ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.

A Soproni Felsőoktatásért Alapítvány

 

Támogatóink:

Armageddon Paintball

Baranka Desszert és Kávé

DRK Sopron

Erdészeti Tudományos Intézet

Gino Cukrászda (NOVOMATIC Hungária Kft.)

Hermann Pincészet

IKEA Industry Magyarország Kft.

KULTIK Sopron - Elit mozi

Polmetál Pruszynski Kft.

Raiffeissen Bank

Roto Elzett Certa Kft.

SMR Automotive Mirror Technology Hungary

Sopronkövesd Önkormányzata

Stubenvoll Pince

Velux Magyarország Kft.

VOLT Café Sopron

Weöres Sándor Színház

Cikk nyomtatása E-mail