Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

A Muck Turistaház adott otthon a Soproni Közgáz Turizmus Klubjának

A tavaszi szemeszter utolsó Turizmus Klub rendezvénye az aktív turizmus helyi szereplőinek nyújtott lehetőséget közös beszélgetésre. Az eseményt ezúttal a nemrég átadott Muck Turistaház látta vendégül.

20230510_Turizmus_Klub_besz.jpg

A téma iránti érdeklődést mutatta, hogy a turistaház közösségi tere teljesen megtelt vendégekkel, és a meglehetősen hosszúra nyúlt beszélgetés végére is szép számmal maradtak érdeklődők a közönség soraiból. A program során az esztétikus, tájba illeszkedő turistaháznak és környezetének megtekintésére is lehetőség nyílt, a résztvevők a külső tereket is kipróbálhatták a kávészünet idején.

A házigazda, Bánáti László (TAEG Zrt.), előadásából megtudhattuk, hogyan illeszkedik az új turistaház az erdőgazdaság fejlesztéseibe. A szálláshelyfejlesztéssel egy olyan komplex turisztikai és erdőpedagógiával kapcsolatos szolgáltatáscsomag jött létre, amely segítségével a Soproni Parkerdő értékeinek megismerésére akár többnapos folyamatos erdőben tartózkodás mellett is szert tehetünk.

A rendezvény fontosságát szintén minősíti, hogy az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója, Petényi Mirkó, előadóként és kerekasztal tagként egyaránt jelen volt, hangsúlyozva az aktív turizmus és környezeti nevelés jelentőségét mind az előadásában, mind a kerekasztalbeszélgetésben történt reflexiói során.

A kerekasztal tagok a térség témához kötődő szereplői (Bánáti László oktatási és ökoturisztikai igazgató – TAEG Zrt.; Fersch Attila igazgatóhelyettes – Fertő-Hanság Nemzeti Park; Gelecsényi Irén szállodaigazgató – Hotel FAGUS; Páliné Keller Csilla munkaszervezet vezető – Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület; Petényi Mirkó kommunikációs igazgató – AÖFK; Sáros Viktor turisztikai vállalkozó, túravezető – Soproni Séta; Szigethi István polgármester – Hegykő) a vita során megállapították, hogy az eddigi fejlesztéseken és eredményeken túl az aktív turizmus a jelenleginél is hangsúlyosabb tényezője lehetne a desztináció turizmusának. A hálózatosodottság mértékét és a térségi szereplők közötti együttműködés erősségét tekintve azonban a pozitív példáktól eltekintve úgy vélték, lenne még hová fejlődni, a kínálati oldali szereplők egymás felé nyitása, a bizalom még sok esetben nem elég erőteljes. Ugyanakkor azt is megállapították, hogy térségünk országos viszonylatban jó gyakorlatot jelent számos hazai desztináció számára.

A kerekasztal beszélgetést követően Csiszár Szabolcs, Sopron megyei jogú város alpolgármestere, valamint Vissi András, a helyi és határon átnyúló kerékpárhálózat fejlesztését régóta szervező vállalkozó felkért hozzászólóként szintén beszámoltak saját meglátásaikról, mindketten pozitív és optimista fejlődési utat vizionálva. A rendezvény végéig további konstruktív meglátások, tapasztalatok hangzottak el a közönség soraiból, ahol többnyire szintén a témában járatos szakemberek ültek.

 

Az összefoglalót készítette: Pappné dr. Vancsó Judit, a rendezvény moderátora

 

Galéria >>>

Cikk nyomtatása E-mail