Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Pénzügy és számvitel alapképzési szak (duális képzésben is)

Miért a pénzügy és számvitel alapszak?

Tőzsde, részvények, bankok, digitális pénzügyek, fenntarthatóság. Hallottunk már róla, de ha az egyetem pénzügy és számvitel alapszakját választod, akkor profi leszel belőle!

Ha elvégzed a pénzügy és számvitel alapszakot, akkor olyan pénzügyi és számviteli szakember válik belőled, aki korszerű és nemzetközi követelményeknek is megfelelő közgazdasági tudással és műveltséggel fog rendelkezni.

Ehhez olyan elméleti és gyakorlati tudást adunk, mellyel minden vállalat, bank, vagy költségvetési szervezet pénzügyi, kontrolling vagy számviteli, adózási részlegén megállod a helyed.

Várjuk azokat, akiket érdekel, hogy hogyan keletkeznek a pénzügyi adatok, hogy működik egy bank, vagy egy vállalat pénzügyi és számviteli rendszere, hogy kell támogatni a felsővezetést pénzügyi oldalról, vagy mit jelent a kontrolling.

Mindehhez szoftvereket is használunk, és gyakorlati projektmunkákon keresztül építjük fel azt a tudást, mellyel 3,5 év múlva elvégezheted a szakot.

Ne felejtsd, a pénzügy és számvitel alapszakot duális képzési formában is választhatod!

Mit tanulhatsz a pénzügy és számvitel alapszakon?

Olyan szakembereket képzünk, akik a pénzügyi és számviteli feladatokhoz elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek, képesek az adatok valósághű előállítására és hasznosítására, a pénzügyi és számviteli rendszerek átlátására, működtetésére és fejlesztésére, a stratégiai döntések támogatására, korszerű tervezési, gazdálkodási, kontrolling eljárások és módszerek alkalmazására – mindezt digitális alapokon, szoftvereket használva.

A szakon kiemelt figyelmet kapnak azok a tárgyak, melyekre mi alapozni fogunk később, ezek segítenek abban, hogy megértsd a cégeknél zajló pénzügyi és számviteli folyamatokat. Például ilyen a vezetői számvitel alapjai, ellenőrzés, kontrolling, pénzügyi informatika, pénzügyi és gazdasági elemzés, és természetesen a több féléves számvitel és adózás tárgyak.

Végül jönnek a csúcs-szakmai tárgyak, melyeket csak a pénzügy és számvitel alapszakosok hallgatnak. Ezek a tárgyak az eddigi ismereteidet felhasználva alkotják azt a teljes tudást, mellyel a munkaerő-piacon is megállod a helyed. Nézzük a legfontosabbakat! Értékelemzés, vállalati és banki pénzügyek a gyakorlatban, vállalati pénzügyi tervezés, vállalatok digitális pénzügyei, vállalkozásfinanszírozás.

A tantárgyak teljes listáját a letölthető mintatantervben találod.

Továbbtanulás és karrier lehetőségek

A pénzügy és számvitel alapszakot azon középiskolát végzett fiatalok részére javasoljuk, akiket érdekel a bankok, a finanszírozás, a tőzsde, és a befektetések izgalmas világa, akik pénzügyi vezetők szeretnének lenni, vagy cégek könyvelését intézni, vezetni.

Pénzügyi, számviteli, adózási és kontrolling szakemberre minden vállalkozásnak, pénzintézetnek, biztosítónak és önkormányzatnak, illetve költségvetési intézménynek szüksége van, így az elhelyezkedés és a karrier biztosított. Ez segíti a vezetőket abban, hogy jobban megértsék a folyamatok, beruházások pénzügyi hátterét.

A pénzügy és számvitel alapszakon végzetteknek nem lesz gondja az elhelyezkedéssel, kutatások szerint az átlagos elhelyezkedési idő 2-3 hónap, a fizetési szint pedig a legjobbak között van.

Amennyiben elvégezted a pénzügy és számvitel alapszakot, lehetőséged van az egyetemen továbbtanulni, hogy még több, még mélyebb tudást szerezzél. Ehhez mi kiemelten a pénzügy és a számvitel mesterszakot javasoljuk.

Felvételi információk

Felvételi időszakban a felvételi információk a felvi.hu oldalon érhetőek el, illetve megtekinthetőek itt.

Duális képzés

A duális képzéssel kapcsolatos információk a duális képzés önálló oldalán érhetőek el. További információ kérhető: lkk-dualis@uni-sopron.hu 

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek

Dr. Szóka Károly
egyetemi docens
I. em. 107.
(+36 99) 518-426
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar
Varga Martina
tanulmányi előadó
fsz. 9.
(+36 99) 518-708
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar