Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Turizmus–vendéglátás felsőoktatási szakképzés

Miért a Turizmus–vendéglátás felsőoktatási szakképzés?

Érdekel az utazás világa? Szereted az ismeretlen helyek felfedezését, vagy éppen a vendégek fogadása vonz? Érdeklődsz az idegen nyelvek tanulása iránt? Gyorsan szeretnél olyan végzettséget szerezni, amellyel elhelyezkedhetsz az idegenforgalom sokszínű világában? Akkor a Soproni Közgáz Turizmus–vendéglátás felsőoktatási szakképzésén (FOKSZ) a helyed! Képzési palettánk során olyan képességekre és ismeretekre tehetsz szert, amellyel a turizmus-vendéglátás legtöbb területén elhelyezkedhetsz, mindemellett ízelítőt kapsz egy igazi közgazdász feladataiból is. Végzettséged nem csupán éttermek, szállodák, vagy látogatóközpontok munkahelyeire nyújt belépőt, de rálátásod nyílik arra is, milyen az, amikor valaki egy gazdasági szakember ismereteivel felvértezve végezi el ezeken a helyeken a feladatait. Képzésünk egyedülállósága abban rejlik, hogy igyekszik a turizmus minden fontos területét lefedni, egyúttal lehetőséget teremt a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálásra is.

Mit tanulhatsz a Turizmus–vendéglátás felsőoktatási szakképzésen?

Függetlenül attól, melyik egyetemre jelentkezel, a képzési palettában szerepelnie kell a szállásadással, vendéglátással, rendezvényszervezéssel és utazásszervezéssel kapcsolatos ismereteknek. Lássuk, mi az, amit ezen felül megismerhetsz karunkon! A szállásadáson kívül megismerheted azokat a legfontosabb szoftvereket, amelyek segítenek kezelni egy szálloda foglalásait. Turizmus marketing nélkül nem létezik, így erre a területre is külön tantárgyat szánunk. Hazánk termál- és gyógyvíz nagyhatalom, ezért kezeljük ezt kiemelten képzési palettánkban is, ahol az egészségturizmus szintén kötelező tárgyként szerepel. Ne feledkezzünk meg azonban a természet értékeiről sem! Aktív turizmus tantárgyunk azért jelenik meg nagy óraszámban, mert ebbe a kurzusba foglaltuk bele a kevéssé ismert, természethez, mozgáshoz kötődő turisztikai termékek oktatását, válaszként napjaink turistáinak igényeire. A Sopron-Fertő táj turisztikai célterület esetében ez különösen fontos, hiszen egy nemzeti park, valamint egy részben természeti tájhoz kötőtő UNESCO Világörökség terület is található a fogadóterületen (desztinációban). Tudtad, hogy a nemzeti parkokban is dolgoznak ökoturisztikai referensek? Hogy dolgozhatsz ökoturisztikai látogatóközpontokban is? Ha képzésünket választod, ezek a kérdések kielégítően megválaszolásra kerülnek. Fentieken túl szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a fenntarthatóság és turizmus kapcsolatát feltáró összefüggések tanulmányozásának egy egész kurzust szenteltünk. A Fenntartható turizmus fejlesztés tantárgy során a természet és helyi társadalom szempontjából is elfogadható módon megvalósítható attrakció-, termék- és fogadóterület fejlesztésről is tanulhatsz. Képzéseink gyakorlat orientáltak, a terepi munka, tanulmányi kirándulások, a szakmai partnereinknél kihelyezett tanóráink, vagy a turizmus iránt érdeklődők számára szervezett rendszeres Turizmus Klub rendezvényeink szerves részét képezik programunknak.

Továbbtanulás és karrier lehetőségek

A turizmus–vendéglátás szakirány nagy előnye annak sokszínűségében rejlik. A képzés után a szállodaipartól elkezdve a múzeumokon át a természetközeli területeken található turisztikai szolgáltatókig, a rendezvény- és utazásszervezés szervezeteit a vendéglátás teljes palettáját is beleértve, roppant sok lehetőség áll nyitva a munkavállaló előtt. A térség turisztikai szereplőivel ápolt jó kapcsolatainknak köszönhetően tapasztalataidat már a szakmai gyakorlat során megszerezheted. Bár a turizmus szektor érzékeny a válsághelyzetekre, jellemző tulajdonsága a gyors újraéledés. Napjaink pandémia utáni világára a turizmus szektor munkaerőhiányos állapota jellemző, így a turisztikai szakemberek képzése időszerűbb, mint valaha. Ha úgy érzed, a felsőfokú szakképzés elnyerte tetszésedet, és munkahelyeden tovább szeretnél lépni a karrierépítésben, lehetőséged van a szakirányú (turizmus-vendéglátás) alapképzés gyorsított elvégzésére is. Amennyiben a képzés besorolási szakán tanulsz tovább, úgy legalább 90 kreditet beszámítunk neked (lásd a „A felsőoktatási szakképzések besorolási szakjai” nevű dokumentumot).

Felvételi információk

Felvételi időszakban a felvételi információk a felvi.hu oldalon érhetőek el, illetve megtekinthetőek itt.

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek

Pappné dr. Vancsó Judit
egyetemi docens, intézetigazgató, nemzetközi dékánhelyettes
fsz. 14. és I. em. 122.
(+36 99) 518-447
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar
Varga Martina
tanulmányi előadó
fsz. 9.
(+36 99) 518-708
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar