2024. november 20-án került megrendezésre az őszi szemeszter első Turizmus Klub rendezvénye, melyet ez alkalommal a harmadéves turizmus–vendéglátás szakos hallgatók szerveztek.
A rendezvény a Soproni BORongolás nevet kapta, az érdeklődők többek között a soproni borok történelmébe nyerhettek betekintést, megismertük milyen volt régen e borvidék, illetve, hogy ma milyen irányba tart és mik azok a dolgok, amelyeket a közösségnek tennie kellene annak érdekében, hogy e nemes borvidék elfoglalja méltó helyét a ranglistán.
Az eseményre három vendéget invitáltak meg a hallgatók, akik mindannyian kiemelkedő szerepet töltenek be a soproni borkultúra fejlesztésében. A vendégek között volt: Luka Enikő, a fertőrákosi Luka Pincészet tulajdonosa; Németh Zoltán, a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesületének PR felelőse; valamint Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségének képviseletében. Velük folytatott kerekasztal beszélgetést az egyetem három harmadéves turizmus–vendéglátás szakos hallgatója, név szerint: Balogh Boglárka, Kreiter Karina és Novák Csenge.
Ha a soproni borokról beszélünk, akkor mindenki számára a kékfrankos az első, amire gondol, azonban, ahogy Molnár Ákos mesélt a borvidék múltjáról, kiderült, hogy régen akármilyen meglepő, de a soproni borvidéket a fehér borok jellemezték. A múltban viszont nemcsak a borok voltak mások, ha nem a nők megítélése és jelenléte is a szakmában, erről a témáról és saját tapasztalatokról Luka Enikőtől hallhattak a jelenlévők, aki az beszélgetés során egy számára kedves dalt is felidézett, ami motiválta őt abban, hogy tegyen az álmaiért és a céljaiért. “…mindentől messze, a szívhez közel, csinálj csodát és én elhiszem” (Kispál és a Borz) – és én elhittem, mondta Luka Enikő visszaemlékezve a kezdetekre. A kerekasztalnál szóba kerültek a soproni boros rendezvények is, melyek kapcsán Németh Zoltán beszámolt arról, hogy maguk is részt vesznek ezen fesztiválokon a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesületével többek között a rendezvénynyitó felvonulásokon zászlójuk kíséretében, amelyet a Turizmus Klubra is elhozott, hogy bemutassa nekünk és a közönségnek. A fesztiválok és további boros rendezvények kapcsán az is kiderült, hogy milyen fontos, hogy ezek ne csak a bor fogyasztásáról, hanem a borkultúra helyes ápolásáról és ismeretéről is szóljanak.
Néha szükség van egy kellemes borélményre, melyet bárki átélhet a fertőrákosi Luka Pincészet BorBonBon teraszán egy pohár vörösborral, csokoládé bonbon kíséretével.
A kerekasztal beszélgetés végén a hallgatóság feltehette az eszmecsere során felmerült kérdéseit az előadóknak, mely során az is kiderült, hogy számukra melyik az a borfajta, melyet legszívesebben fogyasztanak, ha arra kerül a sor.
A kérdések megválaszolása után a hallgatók egy játékos boros kvízzel zárták a délutánt, ami után a jelenlévők még egy kötetlen beszélgetés keretében megoszthatták egymással és az előadókkal a soproni borkultúrával kapcsolatos gondolataikat egy kis sütemény és pogácsa elfogyasztása mellett.
A rendezvény megszervezésében résztvevő hallgatók: Balogh Boglárka, Csibrik Eszter, Kardos Klaudia, Kreiter Karina, Megyes Anna Judit, Novák Csenge, Nyerges Evelin, Nyerges Gergő, Reseterics Réka, Tóth Eszter.
Kapcsolódó elérhetőségek
Kapcsolódó tartalmak
- Helyi vállalkozóknak készítettek TikTok videókat a Soproni Egyetem hallgatói
- Kari Tudományos Diákköri Konferencia a Soproni Közgázon - 2024
- Virtuális üzleti szimulációval zárták a félévet a soproni közgazdász hallgatók
- Természetesen Veled Podcast Dr. Pogátsa Zoltánnal
- Népszerű volt Pogátsa Zoltán Közgazdász Klub előadása
- Ismét Egyetemfoglaló vetélkedő a Soproni Közgázon
- A Lámfalussy Kar megnyitotta kapuit az általános iskolások számára
- Pályázati felhívás Mészáros Lázár tanulmányi ösztöndíj elnyerésére
- Ismét Turizmus Klub a Soproni Közgázon - BORongolás
- A globalizációról lesz szó Dr. Pogátsa Zoltán Közgazdász Klub előadásán