Felvételi segédlet

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni felsőoktatási intézmény választásakor?

A megfelelő intézmény, szak és képzési szint kiválasztásakor mindenképpen érdemes figyelembe venni az érdeklődési területet, hiszen a szakma megválasztása egy életre szól. Még a jelenlegi helyzetben is állnak rendelkezésre olyan megoldások, amelyek nagyban segítenek elérni az általad már korábban is kitűzött célokat. Amennyiben például üzleti jellegű képzésben szeretnél továbbtanulni, érdemes az LKK ösztöndíjrendszerébe pályáznod.
Természetesen fontos kritérium ezen kívül az egyetem lakhelytől való távolsága, a középiskolából hozott eredmények és pluszpontjaid alakulása, a nyelvismeret, az elhelyezkedési lehetőségek figyelembevétele, valamint az a diákélet, amelyet a következő pár évben az Egyetem biztosít számodra. Ezekről is részletesen olvashatsz a következőkben.

Honnan szerezhetünk információkat egy adott intézményről vagy szakról?

A jelentkezési lapok beadása előtt az alábbi források állnak rendelkezése:

 • Mindenről részletes tájékoztatást hallgathatsz meg a SOE-LKK nyílt napjain.
 • Ha nem tudsz jelen lenni, keresd fel: www.felvi.hu-t,
 • vagy nézz körül a képzéseink menüpontnál.

Van-e az alapszak (BA), vagy felsőoktatási szakképzés (FOKSZ képzés) elvégzése után továbbtanulási lehetőség a SOE-LKK-n?

Az egyes képzési szintek teljes mértékben egymásra épülnek Karunkon. Az FOKSZ képzések elvégzése után hallgatóink a BA képzésekben folytathatják tanulmányaikat, ahová korábbi FOKSZ eredményeik alapján, vagy közvetlenül a középiskolákból kerülhetnek be a felvételi tájékoztatóban meghatározottak szerint. Az alapképzés sikeres elvégzése után a hallgatók felvételt nyerhetnek a mesterképzési (MA) szakokra, melyek a következők: Képzéseink átjárhatósága és egymásra épülése miatt a hallgatóknak arra is lehetősége nyílik, hogy egyszerre akár több végzettséget, vagy szakmát is megszerezzenek a SOE-LKK-n.

Milyen feltételekkel lehet bejutni a SOE-LKK-ra a különböző képzési szinteken?

A felsőoktatási szakképzésekre érettségivel lehet jelentkezni, a követelmény bármely két érettségi tárgy.
A BA-képzéseken szintén érettségi bizonyítvány a követelmény. Nyelvvizsga megléte nem kötelező, ugyanakkor a felvételi pontok számításánál nagy előnyt jelenthet.
Az elérhető felvételi pontszám: 500. A maximális pontszámból 200 pont a tanulmányi eredmények, 200 az érettségi eredmények, további 100 többletpont pedig az egyéb pluszteljesítmény alapján kerül kiszámításra.
Az alapképzési szakokra legalább 260 ponttal lehet bejutni. Az egyes szakokhoz rendelt érettségi tárgyakat a felvi.hu oldalon lehet megtekinteni. Az MA képzésekre vagy BA alapdiplomával, vagy legalább főiskolai végzettséggel lehet bekerülni. A pontszámítás módszere a  LKK mesterszak (MA) felvételi szabályzatban található.

Van lehetőség növelni a bekerülési esélyeket a SOE-LKK-ra?

Természetesen!
A különböző képzési szinteken többletpontok adományozhatóak a korábbi verseny-, nyelvvizsga-, emelt szintű érettségi eredményekért, sportteljesítményekért vagy a szociális helyzet alapján. A többletpontok kiosztásának célja, hogy növelje a diákok bekerülési esélyeit a SOE-LKK-ra. A pontszámítás módszeréről részletesen a felvi.hu menüsorából lehet tájékozódni.

Van az ország bármely pontján államilag finanszírozott képzés az üzleti szakokon?

A felsőoktatási szakképzéseken a SOE-LKK-n VAN államilag finanszírozott férőhely.
Alapképzéseink üzleti szakjai esetében is van államilag finanszírozott férőhely, melyekre – az elmúlt évi értékek figyelembevételével –, előre megállapításra kerültek ponthatárok, amelyek várhatóan tovább csökkennek.
Az üzleti szakok teljesítése az egész országban nagy terheket ró a szülőkre, ugyanakkor a SOE-LKK olyan finanszírozási és ösztöndíjrendszert dolgozott ki, amellyel ezek a terhek jelentősen vagy teljesen csökkenthetőek.

Milyen ösztöndíjakra, támogatásokra pályázhatnak a hallgatók tanulmányaik során?

A SOE-LKK a Soproni Felsőoktatásért Alapítvánnyal összefogva az önköltséges hallgatók részére ösztöndíj alapot hozott létre.
Az alapképzés hallgatói számára három különböző ösztöndíj típust kínálunk, a hallgatók Bachelor-, Menedzser- és Kiválósági ösztöndíjra pályázhatnak. Az elsőnél a szociális helyzetet vesszük figyelembe, a másodiknál a hallgató vállalati tanulmányi szerződést is kaphat, míg a harmadik a kimagaslóan teljesítő hallgatóknak jár.
Az ösztöndíjak maximális összege 170.000 Ft/félév lehet, így a legkiválóbb hallgatóink ingyenesen tanulhatnak az alapképzési szakokon.
Az állami ösztöndíjas képzéseken a hallgatók tanulmányaihoz a fenti ösztöndíjakon kívül további támogatásokkal is hozzájárulunk, ezek: rendszeres szociális támogatás, sportösztöndíj és szakmai gyakorlati ösztöndíj (természetesen amennyiben jogosultak ezeket Igénybe venni).

Önköltséges képzésben van-e lehetőség részletfizetésre vagy diákhitelből fizetni a tandíjat?

Természetesen. A Diákhitel 2 programban felvehető összeget a képzési és megélhetési költségek fedezésére fordíthatják a részösztöndíjas, valamint az önköltséges hallgatók. A hitelrendszernek egy kötött és szabad felhasználású része lesz, melyekre az állam kamattámogatást biztosít. További információ: diakhitel.hu. Részletfizetési lehetőséget is kínálunk hallgatóink számára: az egyetem szabályozásának figyelmbevételével.

Kaphatnak-e hallgatóink kollégiumi elhelyezést?

Mind az állami ösztöndíjas, mind az önköltséges képzésen részt vevő hallgatók felvételt nyerhetnek kollégiumaink egyikébe (mindegyik megtekinthető itt), hiszen külön keretet hoztunk létre azért, hogy kedvező díj ellenében kaphassanak kollégiumi ellátást hallgatóink akkor is, ha önköltséges képzésben vesznek részt.

A SOE-LKK-n van-e szakmai gyakorlat és segít-e ez az elhelyezkedésben?

Az LKK-n mind a FOKSZ, mind a BA szakokon van szakmai gyakorlat (14 hét), mely alatt a hallgatói jogviszony – és annak minden pozitív vonzata – fennáll. A szakmai gyakorlat alatt hallgatóink vállalati/intézményi körülmények között kamatoztathatják megszerzett tudásukat, így nagyon gyakran a felkészült és talpraesett hallgatókat a gyakorlati idő elteltével teljes munkakörben foglalkoztatják tovább.

Hol és mennyiért lehet beszerezni a tankönyveket, jegyzeteket a SOE-LKK-n?

A jegyzetekért és tankönyvekért nem kell messzire menni: az egyetemen a DiákCentrumban lehetőség van megvásárolni ezeket, a bolti árnál kedvezőbb díjszabással, ráadásul az órai anyagok az E-Learning portálon elektronikus formában ingyenesen elérhetőek.

Milyen szabadidős programok vannak a SOE-LKK-n és Sopronban?

Nálunk sosem lehet unatkozni! Ha épp nem a vizsgáira készül a hallgató, az alábbi programokon kapcsolódhat ki barátaival:

 • VOLT Fesztivál, Ökörsütés, CamPLUS Day, Dühöngő Cup, Bornapok, Paintballverseny, Balekbál, Valétabál, Selmeci Diáknapok;
 • Soproni–Selmeci Diákhagyományok helyi összejövetelei, egyetemek közti találkozója, Selmeci Diáknapok (hagyományaink más egyetemekhez képest nagy múltra tekintenek vissza:
  • Soproni–Selmeci Diákhagyományok,
  • Corvinus Évzáró Fesztivál – 24 éve,
  • BME Schönherz Qpa – 45 éve;
 • a méltán híres soproni pincészetek kulturált látogatása;
 • Bányászati Múzeum, Erdészeti Múzeum, Petőfi Színház, Kékfrankosok éjszakája, Múzeumok éjszakája, Barlangszínház;
 • a városon kívüli szabadidős tevékenységhez sem kell sokat utazni autóval:
  • VOLT fesztivál – 10 perc,
  • Tómalom – 10 perc,
  • Fertő-tó – 15 perc,
  • Schwechat – 50 perc,
  • Bécs – 50 perc,
  • Semmering – 1 óra 10 perc,
  • Neusiedler See – 1 óra 15 perc,
  • Pozsony – 1 óra 20 perc,
  • Balaton – 1 óra 30 perc,
  • Salzburg – 3 óra 30 perc,
  • Prága – 3 óra 50 perc.

Honnan és hogyan szerezhetek még információkat, illetve válaszokat további kérdéseimre?

További kérdéseiddel fordulhatsz az alábbi személyekhez bizalommal:

FOKSZ, BA, MA képzésekkel kapcsolatban

 • Árendásné Fekete Mártához
  e-mail: arendasne.fekete.matra@uni-sopron.hu,
  tel.: +36 99/518-396 (munkanapokon 7.00–15.00 óra között). 
Szakirányú továbbképzésekkel kapcsolatban
 • Honfi Blanka
  e-mail: honfi.blanka@uni-sopron.hu,
  tel.: 30/866-5401. 

Vagy böngészhetsz a Kar honlapján: www.lkk.uni-sopron.hu

Melyek a felvételivel kapcsolatos határidők, fontos dátumok?Ne feledd: ha fontos számodra
a biztos tudás,
a használható szakmai alap,
a működő nemzetközi kapcsolatok,
a gyakorlatorientált képzés,
a közvetlen és naprakész oktatói csapat,
a kiépített szakmai gyakorlati helyek,
a kulturált kollégiumi elhelyezés,
a hagyományokra épülő diákélet és aktív sportolási lehetőség,
a város hangulata,
a kiszámítható, kedvező képzési költség,
hogy jól érezd magad:

Irány SOPRON! 
Irány az LKK!