Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Sikeres TDK pályázatzárás a Soproni Közgázon

A Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara a 2021/22-es tanévben támogatást nyert a Nemzeti Tehetség Program pályázati felhívása keretében „Tudományos Diákköri Kiválósági Klub – a TDK tevékenység fejlesztése – a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karán” című, NTP-HHTDK-21-0031 kódszámú pályázatával. A pályázatnak köszönhetően a TDK megszervezésén túl a hallgatók részt vehettek egy felkészítő kurzuson, valamint szakmai TDK napon és workshopokon is.

NTP_logo_color.jpg

A 2021/2022-es tanév sem volt vírushelyzet és pandémia mentes, azonban a Soproni Közgáz kifejezetten szívügyeként tekint a hallgatók kötelező órakereten túli kibontakozásának segítésére, a tehetséges és ambiciózus hallgatók támogatására. Ennek a korántsem egyszerű helyzetnek a feloldását segítette a Nemzeti Tehetség Program pályázata, amelynek köszönhetően egy sikeres kari TDK konferenciát, egy felkészítő kurzust, egy TDK szakmai napot, valamint több workshopot szervezhettünk a hallgatóknak. Mindezeken felül egy népszerűsítő videó is készült, amelyet a későbbiekben is fel tudunk használni a kari népszerűsítő kampányok során.

A hungarikumnak is mondható tudományos diákköri rendszerbe való kapcsolódás nem csak a hallgatónak, hanem az őt segítő konzulensnek is meghatározó élmény lehet a tehetséggondozás folyamatában, hiszen a hallgató a közös munka során az őt segítő oktatóval végezhet önálló kutatómunkát. Ennek eredménye egy TDK-dolgozat, amely bemutatásra kerül a kari konferencián, a legjobbak pedig az országos megmérettetésre is eljuthatnak. Ez a folyamat igazán fontos volt a pályázati időszakban, hiszen 2021 tavaszán Sopron volt a közgazdász hallgatók fővárosa és a 2023-as országos eseményen is legalább ilyen sikereket szeretne elérni karunk.

A programnak köszönhetően valóban fellendült a hallgatói tudományos élet a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar campusán. Jó helyre került az NTP-HHTDK-21-0031 pályázat támogatása, hiszen számos, a hallgatói TDK-munkát segítő programot tudtunk támogatni, melyek nem csak a tudományos diákkör működését színesítették, hanem hallgatóink kompetenciáit is fejlesztették.

A pályázat ideje alatt a kari TDK eseményére 2021. november 24-én került sor, ahol két szekcióban 17 közgazdász hallgató mutathatta be tudományos munkáját. A makrogazdasági és pénzügyi szekció mellett a Soproni Egyetem szemléletével és mottójával összhangban „Fenntarthatóság és üzlet” szekció is volt a TDK konferencián. A szekciók zsűrije a bemutatott művek felét javasolta a 2023-as Országos Tudományos Diákköri Konferenciára.

A tudományos munkához szükséges támogatást és tapasztalatátadást egy online kurzus keretében szerveztük meg. A hallgatók önálló munkájához nagy segítséget jelentett a szakirodalmi kutatással, a tudományos módszerek alkalmazásával és a prezentációs technikákkal való ismerkedés.

A legnagyobb szakmai élményt a hallgatói visszajelzések alapján a 2022. április 27-én szervezett TDK nap jelentette a pályázat során. A programon külső szakemberek és Pro Scientia Aranyérmes volt hallgatónk bevonásával kalauzoltuk a résztvevőket a grafológia, a coaching, a belső motiváció, a szakmai/tudományos kihívások és a karrierválasztás témaköreibe. Kiváló előadások és kötetlen beszélgetések segítették a helyes témaválasztást és a felmerült későbbi karrierlehetőségeket

Mindezeken felül két szakmai workshopra is sor került, amit külső helyszínen, a soproni Volt Caféban rendeztünk meg. A helyszínválasztással a kötetlendéget, emberi kapcsolatokat szerettük volna erősíteni, melyre nagy szükség volt a hosszú pandémiás időszak után. Valamint a lazább környezet, kötetlenebb együttlét, a hitelességet is nagyban segítette. A program során nem csak szakmai, módszertani segítséget kaptak a TDK-zó hallgatók, hanem korábbi OTDK díjazott is adott megszívlelendő tanácsokat a jövőre nézve.

Összegezve: sikerült a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának hallgatói körében ismertebbé és népszerűbbé tenni a kari tudományos diákköri munkát. A pályázat nagyban hozzájárult a diákköri tevékenység népszerűségének és ismertségének növekedéséhez, valamint az elmélyültebb, szakmailag átfogóbb hallgatói kutatómunkák elvégzéséhez.

KIM_logo_color.jpg

Cikk nyomtatása E-mail