Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

A Soproni Közgáz hallgatói a dobogó legfelső fokán Rigában

A Lámfalussy Kar hallgatói Lettországban lettek a legjövedelmezőbb vállalkozás életre hívói.

Riga.jpg

A fotón balról: Helbert Enrique, Potyondi András, James Olivér és Firat Sahin

Hallgatói beszámoló a sikerről:

„2024. április 14-20. között abba a szerencsés helyzetbe kerültem én és még két diáktársam James Olivér és Helbert Enrique, valamint kisérőnk Firat Sahin, hogy Erasmus+ keretein belül Lettország szívébe, Rigába utazhattunk, hogy ott képviseljük a Soproni Egyetemet egy úgynevezett Merkis: Stratégiai Vállalatirányítás/ Pénzügyi Szimulációs Játékon."

De mi is az a Merkis? A Merkis egy gyártói vállalat szimulációs játék, amely értékelési és fejlesztési eszközként szolgál. A résztvevők csapatokban irányítják a vállalataikat, amelyeket fizikai üzleti környezetben modelleznek, miközben egymással versenyeznek. A résztvevők különböző szerepeket vállalnak, amelyek változnak a játék során. Az International Business Week-en részt vevő hallgatók olyan készségeket szereznek, mint a proaktivitás, a pozitív gondolkodás, a kreatív problémamegoldás és a vezetés. A program során a résztvevők taktikai menedzsmentet és tervezést tanulnak, valamint megismerik a vállalati pénzügyeket és a tárgyalási készségeket.

Az első csapat felosztásának lényege, hogy lehetőleg senkit ne ismerjünk, de még az angolon kívül más nyelvet se nagyon tudjunk használni. Tehát muszáj volt teljesen idegen emberekkel csapatként együttműködni, hogy pozitív irányba vigyük a vállalatainkat. A második fordulóban viszont újra felosztásra kerültek a csapatok és a szerepek, itt viszont már kifejezetten az volt a lényeg, hogy olyan emberekkel alkossunk csapatot, akiket ismerünk, így kerültünk végül mi hárman is egy vállalathoz. A verseny pontozását igazából a vállalatok bevétele adta meg, a győztes csapat tehát a legjövedelmezőbb vállalat. Sajnos a vállalat, ahova kerültünk, nem éppen a legjobb pozícióban volt a játéknak ezen szakaszán, több mint 300 000 eurós mínuszt generált, amit mi, és más országokból származó társaink összhangjával és kitartó munkájával sikerült a játék végén a verseny legjövedelmezőbb csapataként kihozni. Ezt olyan módon tudtuk elérni, hogy a játék utolsó szakaszában nagyon sok pénzt fektettünk az automatizálásra, ami nagyban felgyorsította a folyamatainkat, illetve, hogy olyan szerződéseket fogadtunk el, amik nagyobb mennyiségű termékeket kértek, ezzel versenyt futva az idővel. Szerencsére az utolsó 10 másodpercben befejeztük és leszállítottuk a termékeket. Az átlag 100-300 darab helyett nekünk 400 darabot sikerült eljuttatni a vásárlóinknak, így a versenyt több mint 3 800 000 eurós profittal zártuk.

Volt idő a munka és tanulás mellet szórakozni, és bejárni Riga városát. Szerintem mindhármunk nevében beszélhetek, mikor azt mondom, hogy ez a hét életünk egyik maradandó élménye. A rengeteg tudás, amit ott megszerezhettünk pozitív irányba fog vinni minket karrierünk során, és még nagyon sokáig emlékezni fogunk az ott töltött időre.

Külön köszönet illeti Prof. Dr. Széles Zsuzsanna dékánasszonyt, aki felhívta a figyelmünket erre a versenyre, és támogatta a kiutazásunkat, valamint Firat Sahint, aki elkísért bennünket Rigába. Ez volt életem első alkalma Erasmus BIP programon, és nagyon örülök, hogy ezt barátaimmal tölthettem és színesíthettük eredményünkkel a Soproni Egyetemet hírnevét.

Mindenkinek tudom ajánlani az „International Business Week rendezvényt” a lettországi BA Business and Finance szervezésében, én egyáltalán nem bántam meg!

Hálás vagyok a fantasztikus lehetőségért és az életre szóló élményekért!”

Potyondi András hallgató

Cikk nyomtatása E-mail