Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Turizmus–vendéglátás alapképzési szak magyar és angol nyelven (duális képzésben is)

Miért a Turizmus–vendéglátás alapképzés?

Szeretnél turisztikai szakemberként munkavállalóvá válni a turizmus piacán? Érdekel az utazás világa? Szívesen látnád magad vendéglátó szerepben? Érdeklődsz az idegen nyelvek tanulása iránt? Mindezt diplomaszerzéssel együtt? Akkor a Soproni Közgáz Turizmus-vendéglátás alapképzésén (BSc) a helyed! Képzési palettánk során olyan képességekre és ismeretekre tehetsz szert, amellyel a turizmus-vendéglátás legtöbb területén elhelyezkedhetsz. A diplomaszerzés esetedben azt is jelenti, hogy a munkaerő piacon akár kis,- vagy középvezető, de adott esetben magasabb szintű pozíció betöltésére is szert tehetsz, pl. egy szállodai részleg esetében.  Mivel nemcsak turizmus-vendéglátás végzettséggel rendelkezel majd, hanem közgazdász is leszel, így rálátásod nyílik arra is, milyen az, amikor valaki egy gazdasági szakember ismereteivel felvértezve végezi el egy szálláshelyen, vagy vendéglátóegységben a feladatait. Végzettséged birtokában képes leszel arra, hogy szervezési, vezetési, irányítási feladatokat láss el a munkahelyeden, tehát nem rögtön a ranglétra alján indítod a karrieredet! Képzésünk egyedülállósága abban rejlik, hogy igyekszik a turizmus minden fontos területét lefedni, valamint lehetőséget teremt a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálásra is.

Mit tanulhatsz a Turizmus–vendéglátás alapképzésen?

Függetlenül attól, melyik egyetemre jelentkezel, a képzési palettában szerepelnie kell a szállásadással, vendéglátással, rendezvényszervezéssel és utazásszervezéssel kapcsolatos ismereteknek. Képzésünk azonban jóval többet nyújt mindezeknél. Lássuk, mi az, amit ezen felül megismerhetsz karunkon! Nálunk megtanulhatod mindazokat a vezetési, szervezési feladatköröket, amelyre munkahelyeden szükséged lehet. A szállodatípusokon kívül megismerheted azokat a legfontosabb szoftvereket, amelyek segítenek kezelni egy szálloda foglalásait. Turizmus marketing nélkül nem létezik, így erre a területre is külön tantárgyat szánunk. Nálunk nemcsak vendéglátás tanórán hallhatsz gasztronómiáról, ez a téma is önálló kurzusként él karunkon. Hazánk termál- és gyógyvíz nagyhatalom, ezért kezeljük ezt kiemelten képzési palettánkban is, ahol az egészségturizmus szintén kötelező tárgyként szerepel. De ne feledkezzünk meg a természet értékeiről sem! Aktív turizmus tantárgyunk azért jelenik meg nagy óraszámban, mert ebbe a kurzusba foglaltuk bele a kevéssé ismert, de egyre aktuálisabb, a természethez, mozgáshoz kötődő turisztikai termékek oktatását. A Sopron-Fertő táj turisztikai célterület esetében ez különösen fontos, hiszen egy nemzeti park, valamint egy UNESCO Világörökség terület is található a térségben. Tudtad, hogy a nemzeti parkokban is dolgoznak ökoturisztikai referensek? Hogy dolgozhatsz ökoturisztikai látogatóközpontokban is? A Fenntartható turizmus fejlesztés kurzuson szintén sokat hallhatsz a turizmus szelídebb formáiról, a természet és helyi közösségek számára is elfogadható módon megvalósítható attrakció-, termék- és fogadóterület fejlesztésről. Ökoturizmus kurzusunkon a nemzeti parkok, natúrparkok, geoparkok, csillagos égbolt parkok ökoturisztikai szerepéről tanulhatsz. Hazánk kicsiny méretéhez mérten számos örökség- és kulturális turisztikai értéket találunk, mindezekről az Örökségturizmus tantárgy során szerezhetsz ismereteket. Képzéseink gyakorlat orientáltak, a terepi munka, tanulmányi kirándulások, a szakmai partnereinknél kihelyezett tanóráink, vagy a turizmus iránt érdeklődők számára szervezett rendszeres Turizmus Klub rendezvényeink szerves részét képezik programunknak.

Továbbtanulás és karrier lehetőségek

A turizmus–vendéglátás szak nagy előnye annak sokszínűségében rejlik. A képzés után a szállodaipartól elkezdve a múzeumokon át a természetközeli területeken található turisztikai szolgáltatókig, a rendezvény- és utazásszervezés szervezeteit a vendéglátás teljes palettáját is beleértve számtalan lehetőség áll nyitva a munkavállaló előtt.  A térség turisztikai szereplőivel ápolt jó kapcsolatainknak köszönhetően tapasztalataidat már a szakmai gyakorlat során megszerezheted. Amennyiben a duális képzés mellett döntesz, ebben az esetben már tanulmányaid megkezdésével lehetőséged nyílik a gyakorlatban megszerezhető szakmai tudás elsajátítására. Bár a turizmus szektor érzékeny a válsághelyzetekre, jellemző tulajdonsága a gyors újraéledés. Napjaink pandémia utáni világára a turizmus szektor munkaerőhiányos állapota jellemző, így a turisztikai szakemberek képzése időszerűbb, mint valaha.

Ha úgy érzed, az alapképzés során szerzett benyomásaid kedvezően alakultak, vagy a munkahelyeden történő előmeneteled megkívánja egy mester fokozatú diploma megszerzését, lehetőséged nyílik a turizmus-menedzsment mesterképzés gyorsított elvégzésére is. Miért éri meg tovább tanulni? Mert az alapképzésen szerzett ismereteid egy részét elismerjük a mesterképzésnél, így gyorsíthatod a diplomaszerzést.

Felvételi információk

Felvételi időszakban a felvételi információk a felvi.hu oldalon érhetőek el, illetve megtekinthetőek itt.

Duális képzés

A duális képzéssel kapcsolatos információk a duális képzés önálló oldalán érhetőek el. További információ kérhető: lkk-dualis@uni-sopron.hu

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek

Dr. habil. Szabó Zoltán
külügyi igazgató, egyetemi docens
I. em. 118.
(+36 99) 518-155
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar
Varga Martina
tanulmányi előadó
fsz. 9.
(+36 99) 518-708
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar