Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Felvételi segédlet

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni felsőoktatási intézmény választásakor?

A megfelelő intézmény, szak és képzési szint kiválasztásakor mindenképpen érdemes figyelembe venni az érdeklődési területet, hiszen a szakma megválasztása egy életre szól. Még a jelenlegi helyzetben is állnak rendelkezésre olyan megoldások, amelyek nagyban segítenek elérni az általad már korábban is kitűzött célokat. Amennyiben például üzleti jellegű képzésben szeretnél továbbtanulni, érdemes az LKK ösztöndíjrendszerébe pályáznod.
Természetesen fontos kritérium ezen kívül az egyetem lakhelytől való távolsága, a középiskolából hozott eredmények és pluszpontjaid alakulása, a nyelvismeret, az elhelyezkedési lehetőségek figyelembevétele, valamint az a diákélet, amelyet a következő pár évben az Egyetem biztosít számodra. Ezekről is részletesen olvashatsz a következőkben.


Honnan szerezhetünk információkat egy adott intézményről vagy szakról?

A jelentkezési lapok beadása előtt az alábbi források állnak rendelkezése:


Van-e az alapszak (BA) vagy felsőoktatási szakképzés (FOKSZ képzés) elvégzése után továbbtanulási lehetőség a SOE LKK-n?

Az egyes képzési szintek teljes mértékben egymásra épülnek Karunkon. Az FOKSZ képzések elvégzése után hallgatóink a BA képzésekben folytathatják tanulmányaikat, ahová korábbi FOKSZ eredményeik alapján, vagy közvetlenül a középiskolákból kerülhetnek be a felvételi tájékoztatóban meghatározottak szerint. Az alapképzés sikeres elvégzése után a hallgatók felvételt nyerhetnek a mesterképzési (MA) szakokra.

Képzéseink átjárhatósága és egymásra épülése miatt a hallgatóknak arra is lehetősége nyílik, hogy egyszerre akár több végzettséget, vagy szakmát is megszerezzenek a SOE LKK-n.


Milyen feltételekkel lehet bejutni a SOE LKK-ra a különböző képzési szinteken?

A hatályos felvételi eljárás feltételei a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatók, amely a felvi.hu-n található.


Van lehetőség növelni a bekerülési esélyeket a SOE LKK-ra?

Természetesen!
A különböző képzési szinteken többletpontok adományozhatóak a korábbi verseny-, nyelvvizsga-, emelt szintű érettségi eredményekért, sportteljesítményekért vagy a szociális helyzet alapján. A többletpontok kiosztásának célja, hogy növelje a diákok bekerülési esélyeit a SOE LKK-ra. A pontszámítás módszeréről részletesen a felvi.hu menüsorából lehet tájékozódni.


Van-e államilag finanszírozott hely a SOE LKK-n?

IGEN! Valamennyi képzési szinten és tagozaton van elérhető államilag finanszírozott férőhely.


Milyen ösztöndíjakra, támogatásokra pályázhatnak a hallgatók tanulmányaik során?

A SOE LKK a Soproni Felsőoktatásért Alapítvánnyal összefogva az önköltséges hallgatók részére ösztöndíj alapot hozott létre.
Az alapképzés hallgatói számára három különböző ösztöndíj típust kínálunk, a hallgatók Bachelor-, Menedzser- és Kiválósági ösztöndíjra pályázhatnak. Az elsőnél a szociális helyzetet vesszük figyelembe, a másodiknál a hallgató vállalati tanulmányi szerződést is kaphat, míg a harmadik a kimagaslóan teljesítő hallgatóknak jár, így a legkiválóbb hallgatóink akár ingyenesen is tanulhatnak az alapképzési szakokon.
Az állami ösztöndíjas képzéseken a hallgatók tanulmányaihoz a fenti ösztöndíjakon kívül további támogatásokkal is hozzájárulunk, ezek: rendszeres szociális támogatás, sportösztöndíj és szakmai gyakorlati ösztöndíj (természetesen amennyiben jogosultak ezeket Igénybe venni).


Önköltséges képzésben van-e lehetőség részletfizetésre vagy diákhitelből fizetni a tandíjat?

Természetesen. A Diákhitel 2 programban felvehető összeget a képzési és megélhetési költségek fedezésére fordíthatják az önköltséges hallgatók. További információ: diakhitel.hu. Részletfizetési lehetőséget is kínálunk hallgatóink számára: az egyetem szabályozásának figyelmbevételével.


Kaphatnak-e hallgatóink kollégiumi elhelyezést?

Mind az állami ösztöndíjas, mind az önköltséges képzésen részt vevő hallgatók felvételt nyerhetnek kollégiumaink egyikébe, hiszen külön keretet hoztunk létre azért, hogy kedvező díj ellenében kaphassanak kollégiumi ellátást hallgatóink akkor is, ha önköltséges képzésben vesznek részt.


A SOE LKK-n van-e szakmai gyakorlat és segít-e ez az elhelyezkedésben?

Az LKK-n mind a FOKSZ, mind a BA szakokon van szakmai gyakorlat (14 hét), mely alatt a hallgatói jogviszony – és annak minden pozitív vonzata – fennáll. A szakmai gyakorlat alatt hallgatóink vállalati/intézményi körülmények között kamatoztathatják megszerzett tudásukat, így nagyon gyakran a felkészült és talpraesett hallgatókat a gyakorlati idő elteltével teljes munkakörben foglalkoztatják tovább. Bizonyos alapszakokat duális képzési formában is hirdetünk.


Hol és mennyiért lehet beszerezni a tankönyveket, jegyzeteket a SOE LKK-n?

A jegyzetekért és tankönyvekért nem kell messzire menni: az egyetemen a DiákCentrumban lehetőség van megvásárolni ezeket, a bolti árnál kedvezőbb díjszabással, ráadásul az órai anyagok az E-Learning portálon elektronikus formában ingyenesen elérhetőek.


Honnan és hogyan szerezhetek még információkat, illetve válaszokat további kérdéseimre?

További kérdéseiddel fordulhatsz az alábbi személyekhez bizalommal:

FOKSZ, MA képzésekkel kapcsolatban

 • Farkas Dalma
  e-mail: farkas.dalma@uni-sopron.hu
  tel.: +36 99 518-121.

BA képzésekkel kapcsolatban:

 • Varga Martina
  e-mail: varga.martina@uni-sopron.hu
  tel.: +36 99 518-708.

Szakirányú továbbképzésekkel kapcsolatban

 • Honfi Blanka
  e-mail: honfi.blanka@uni-sopron.hu
  tel.: +36 30 866-5401.

Melyek a felvételivel kapcsolatos határidők, fontos dátumok?

 • A felvételi eljárással kapcsolatos informácók megtalálhatók felvi.hu honlapon.

 

Ne feledd: ha fontos számodra
a biztos tudás,
a használható szakmai alap,
a működő nemzetközi kapcsolatok,
a gyakorlatorientált képzés,
a közvetlen és naprakész oktatói csapat,
a kiépített szakmai gyakorlati helyek,
a kulturált kollégiumi elhelyezés,
a hagyományokra épülő diákélet és aktív sportolási lehetőség,
a város hangulata,
a kiszámítható, kedvező képzési költség,
hogy jól érezd magad:

Irány SOPRON! 
Irány az LKK!

Cikk nyomtatása E-mail