Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Leendő elsőéves hallgatók, kedves balekok, kedves gólyák!

Köszöntünk Sopronban !

A selmeci-soproni diákhagyományokról dióhéjban.  

 

 A selmeci diákhagyományok, mint egyedülálló szokások, mélyen gyökereztek a múltban és mai is élnek a Soproni Egyetemen.  A balekok fogadásának, a balek hétnek és a balekkeresztelőknek, valamint a szigorú szabályok szerint lezajló szakestélyeknek egyetlen célja volt és van: a testvériség és holtig tartó barátság kialakítása az ifjúság körében.

 Az „egy mindenkiért, mindenki egyért” jelszava, a hazaszeretet, a testvériség, a töretlen szakmaszeretet összekapcsol nálunk diákot a tanárral, (professzorral) diákot a soproni polgárral, kollégát a kollégával, az igazgatót a mérnökkel, a mérnököt a munkással; ha az illető a selmeci hagyományok szerint él, tanul és dolgozik. 

Az egyetemünk és az EMMI által támogatott és védett selmeci hagyományok a legalkalmasabbnak bizonyulnak a hallgatók bevonására a közösségi életbe.

Ez egyben szolgálja a várossal, a soproni polgársággal való kapcsolatok, a társas normák kialakítását, azok elmélyítését és megszilárdítását. A Selmeci diákhagyományok éltetésével jogutód intézményünk is kiérdemelte a legnagyobb elismerést: 2014-ben hagyományaink felvételt nyertek a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Kívánunk az első éves hallgatóinknak minden jót, eredményes és hasznos éveket hagyományos köszöntésünkkel: Jó Szerencsét!  

 

(Dr. ifj. Sarkady Sándor Ph.D a. Narrátor)

 

Kedves Gólyák!

 

Köszöntjük Önöket sok szeretettel a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán! Nem akárhová érkeztek, hiszen egy nagymúltú intézmény kapuján léptek most be. Egy olyan intézmény hallgatói lettek, mely évszázados múltra tekint vissza, ugyanakkor a jelenkor kihívásaira is nyitott, dinamikusan fejlődő, amely magas színvonalú oktatási - kutatási tevékenysége és hallgatóközpontú szellemisége elismeréseként méltán érdemelte ki a vidéki óvodapedagógus-képzők közötti rangsorban elnyert első helyet. A kar a pedagógusképzés mellett ma már számos alapképzést, több mesterszakot és doktori programot is magában foglaló képzési portfólióval rendelkezik. Unikális szakirányaink, specializációink, pedagógus továbbképzéseink a folyamatos fejlesztési stratégia mentén igazodnak a 21. századi munkaerőpiac kihívásaihoz, innovatív módon szolgálják a fenntartható fejlődést, a társkarokkal egységben közvetítik a „zöld egyetem” üzenetét. A képzési minőség színvonalának emeléséért tenni akaró, országosan és nemzetközileg elismert professzorok, oktatók, képző- és zeneművészek, kutatók a garanciái a hallgatók tehetséggondozásának, a sikeres pályaszocializáció támogatásának, a szakmai-tudományos hallgatói életutak támogatásának.

Kiemelt figyelmet fordítunk a hallgatók előrehaladásának támogatására, a személyes odafigyelésre, az egyéni törődésre. A kari vezetők, oktatók, kutatók, dolgozók felelősséggel tartoznak a hallgatók tanulmányi előrehaladásáért, osztoznak örömeikben, közreműködnek problémáik megoldásában, támogatják pályaszocializációjukat, hozzájárulnak sikeres egyetemi életükhöz. Karunk méltán híres a családias légköréről. Önöket is szeretettel fogadjuk immár a közösségünk tagjaiként! Érezzék otthon magukat!

Jövőképünk a múlt gyökereinek és értékeinek birtokában, a jelen eredményeinek tükrében és a jövőbe tekintő dinamikus fejlődésre alapozva rajzolható meg. Benedek Elek szellemi örökségéhez hűen, pedagógiai hitvallásunk alapján elkötelezettek vagyunk az egyetemes emberi és nemzeti értékek képviselete és a magyar kulturális hagyományok átörökítése iránt.

Karunk ars poeticája névadónk, Elek Apó sírfelirata:

Jézus tanítványa voltam:

Gyermekekhez lehajoltam,

A szívemhez fölemeltem:

Szeretetre így neveltem.

Cikk nyomtatása E-mail