Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Megújuló energia felhasználását eredményező beruházás a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem elkötelezett a fenntartható jövő és az energiahatékonyság mellett. A KEHOP-5.2.2 pályázati keretén belül 1,5 milliárd forint európai uniós támogatással olyan úttörő energetikai fejlesztés indul, amely korszakos lépést jelent a megújuló energiaforrások kiaknázásában. A biomassza hőtermelés alapú ellátásrendszer kiépítésével négy épületegyüttes fűtése és melegvíz ellátása válik környezetbarátabbá és fenntarthatóbbá.

Az erről szóló kivitelezői szerződést, a sikeres közbeszerzési eljárást követően 2023. augusztus 11-én írta alá a Soproni Egyetem rektora, Prof. Dr Fábián Attila mellett, Khaut András, Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt igazgatóság elnöke, Kassai Zoltán, Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt vezérigazgatója és Pintyőke Marcell, EB Hungary Invest Ingatlan Fejlesztő és Építőipari KFT operatív igazgatója.

Az induló energetikai korszerűsítési projekt keretein belül négy épületegyüttes hőenergia termelését tervezzük korszerűsíteni. A 3 létrejövő hőtermelő rendszer a következő épületeket látja el a fűtéshez és használati melegvíz készítéshez szükséges hőenergiával:

1. Hőközpont: Bajcsy Zsilinszky úti Központi Campus (botanikus kert), kollégiumok és a GT épület

A tervezett kazántelepet, egy út melletti, billenő platós teherautóval belső úton keresztül, jól megközelíthető helyre tervezzük elhelyezni.

A kazántelep az NRRC épület mellett kerül kialakításra az építész szakági terveknek megfelelően. Az út irányából biztosítva lesz a kazán megközelítése és az éklétrás faapríték tárolók töltése is, mely folyamatos hozzáférést igényel.

A kazántelepben 1 db automata faapríték kazánt tervezünk létesíteni a hozzá tartozó éklétrás tárolókkal és az ahhoz tartozó adagoló szerkezettel, mely biztosítja a kazán folyamatos üzemét.

Az éklétrás tárolók méretezést úgy végeztük, hogy a tervezett 1700 kW teljesítményű kazánt méretezési állapotban egy hétig biztonsággal képes legyen ellátni tüzelőanyaggal. A biomassza kazántelepet és a puffereket előre szigetelt, talajba fektetett távhő vezetékkel kerülnek összeköttetésre.

A rendszer folyamatos üzeméhez szükségszerűen 12 db 1000 literes tárolót terveztünk be, figyelembe véve azt, hogy a távvezeték is a kazánkör részét képezi, így növelve a rendelkezésre álló térfogatát a garantáltan állandó üzemű kazánkörnek.

Jelenleg az épületeket ellátó korszerűtlen, nem szabályozható fűtési osztó gyűjtőn lévő fűtési köröket lecseréljük. A fő hőközpontból kilépő távvezetéki rendszer teljes mértékben megtartásra kerül. Teljes épület automatika fogja vezérelni a meglévő hőközpontot és a tervezett kazántelepet.

A biomassza kazán telepítése ebben az esetben képes a meglévő rendszer teljes kiváltására. Azonban jelenlegi gázkazános rendszert megtartjuk, és szükség esetén rásegítünk vele az új rendszerre. A faapríték kazán vezetékpárja a jelenlegi gázkazános hőközpontban csatlakozik a meglévő rendszerhez.

A fűtés kiváltása estén az automatika rendszer a faapríték kazánt részesíti előnyben, és csak rásegítésként alkalmazza a kondenzációs kazánt.

biom2.jpg

2. Hőközpont: Benedek Elek Pedagógiai Kar és Aranykapu Tagóvoda

 

A hőtermelő rendszer úgy lett megtervezve, hogy a biomassza kazán önállóan is képes legyen ellátni a meglévő fűtési rendszert. Az épületegyüttes hőigényeit jelenleg ellátó 4 db WOLF MGK-250 kondenzációs kaszkád kazán rendszert rásegítő rendszernek tartjuk meg. A kazános rendszer egy pufferen keresztül csatlakozik a biomasszás rendszerhez, így biztosítva minden esetleges üzemállapotban a folyamatos hőellátást. A telephely 1 db 850 kW teljesítményű faapríték kazánt kap.

A faapríték kazán puffer-rendszere az alagsori hőközpontban kerül elhelyezésre. A hidraulikai rendszer úgy lesz kialakítva, hogy a kondenzációs kazán részére is betervezésre kerül egy kis kapacitású előtét-puffer, ami arra szolgál, hogy szükség esetén a kondenzációs kazán rá tudjon segíteni a faapríték kazán hőtermelésére. Ebben az esetben viszont fontos, hogy a megtervezett módon ez előtét-pufferként működjön, hogy a kondenzációs kazánnak a lehetőség szerinti minél alacsonyabb előremenő és visszatérő hőmérséklet értékek mellett kelljen üzemelnie.

3.  hőközpont: Soproni Egyetem Baross úti VUK és LUK kollégiumok

A meglévő kollégium hőközpontjaiban jelenleg üzemelő távhő ellátás mellé, biomasszával üzemelő kazántelepek kialakítását tervezzük, és a két kollégiumrész hőközpontjában azt jól automatizálható módon beléptetjük a hőtermelésbe, lehetőség szerint teljesen kiváltva a fosszilis alapú hőenergia termelést.

A tervezett kazántelepet, az építész szakági tervezőkkel egyeztetve a LUK épület végfala mellett, jól megközelíthető helyre tervezzük elhelyezni. A teljes kazántelepet a tároló résszel és a kazánokkal is egy kültéri építményben helyezünk el, amely a LUK kollégium oldalfalához van építve.

A kazántelepben a tervek szerint 1 db 700 kW teljesítményű faapríték kazánt tervezünk elhelyezni, a hozzá tartozó éklétrás tárolóval és adagoló szerkezettel.

Apríték tárolás és tárolón belüli anyagmozgatás mindhárom helyszín esetében:

A létesítmény hőenergia ellátására tervezett kazánház, és tüzelőanyag ellátó rendszere szabad telepítésben kerül elhelyezésre. A tárólóban 3 db 2,5 m széles hidraulikus működtetésű tüzelőanyag mozgatótolópadló került betervezésre, szállítócsigás kihordóval a tüzelőanyag ellátás céljából. A betöltés az éklétrás mozgató hátuljára történik billenőplatós teherszállító járműről. A hátsó betáplálás előnyös, mert a két szállítmány beérkezése között az anyagmozgató rendszer előre a kazán közelébe eső falhoz tudja hordani a tüzelőanyagot. A mozgatórendszer jelen létesítmény esetén terhelhető rendszerű, így rá tud tolatni a tehergépjármű az apríték leborítását.

Cikk nyomtatása E-mail