2019.10.09. Diákhitel

DIÁKHITEL

 

Diákhitelt 2001-től lehet igényelni. A hallgatói hitelrendszer célja, hogy minden fiatal számára esélyt teremtsen a felsőoktatásban való részvételre, függetlenül az egyén, illetve családja anyagi teherviselő képességétől, valamint hogy a Kormány hosszú távon biztosítsa az általánosan hozzáférhető, tömeges és minőségi felsőoktatás fenntarthatóságának feltételeit a magyar gazdaság fejlesztése érdekében.


Diákhitel 1
 • Felvehetem?

  A szabad felhasználású Diákhitel1 képzési formától függetlenül elérhető minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 45 év alatti diáknak.

 • Mire költhetem el?

  A szabad felhasználású Diákhitel1 bármire elkölthető.

 • Mekkora összeget igényelhetek?

  A szabad felhasználású Diákhitel esetében évente 10 hónapon át akár havi 70 ezer forint is igényelhető. Külföldi részképzés (pl. Erasmus) esetén havi 140 ezer Rt-ot is felvehetsz.

 • Hogyan kapom meg a pénzt?

  Átutalással érkezik a számládra. Ha szeretnéd, havonta folyósítjuk, de ha Neked kényelmesebb, akkor szemeszterenként egy összegben is megkaphatod.

 • Mekkora a kölcsön kamata?

  A kamat mértékét félévente határozza meg a Diákhitel Központ, jelenleg rekord alacsony értékű, 1,99%, mely a többi szabad felhasználású banki hitellel összehasonlítva rendkívül kedvező konstrukciót jelent.

Diákhitel 2
 • Felvehetem?

  Diákhitel2-ből a képzésed költségét fedezheted, kizárólag önköltséges, 45 év alatti, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemistaként vagy főiskolásként.

 • Mire költhetem el?

  A Diákhitel2 kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére fordítható. Újdonság, hogy a hol az intézmény külön térítési díjat számol fel az idegen nyelven történő oktatásért, az önköltséges hallgatók Diákhitel 2-ből is fizethetik azt.

 • Mekkora összeget igényelhetek?

  Az adott félévi Diákhitel2 összege az adott képzésre meghirdetett önköltségi díjjal egyenlő.

 • Hogyan kapom meg a pénzt?

  A Diákhitel Központ az igényelt összeget közvetlenül a felsőoktatási intézménynek utalja, így az valóban a képzés finanszírozását szolgálja.

 • Mekkora a kölcsön kamata?

  A Diákhitel2 kamata az állami kamattámogatásnak köszönhetően 0%.

A törlesztésről és a Diákhitel felvételéről

 • Mikor és mennyit kell törlesztenem?

  A törlesztést csak a hallgatói jogviszony megszűnését követően (de legkésőbb 45 éves korban) kell megkezdened, a havi törlesztő részlet nagysága a jövedelmedhez igazodik. A Kormány családvédelmi programjának köszönhetően a 2018. január 1-jét követően született 2. gyermek után a tartozás felét, a 3. gyermek születésével az édesanyák teljes tartozását elengedjük.

 • Tudom befolyásolni azt, hogy mikor mennyit fizetek vissza?

  A visszafizetési konstrukció rendkívül rugalmas. A hitel törlesztésekor a kötelező törlesztő részleten felül bármikor, bármilyen összegben, díjmentesen előtörleszthetsz, így elkerülheted, hogy felhalmozódjon tartozásod. A visszafizetések átlagos ideje 7 év!

 • Hogyan tudom felvenni?

  Mind a szabad, mind a kötött felhasználású diákhitel igénylése rendkívül egyszerű. Így, ha van Ügyfélkapus elérésed, a hiteligénylésedet személyes megjelenés nélkül, Neptun rendszeren keresztül, elektronikus aláírással is benyújthatod, de személyesen is intézheted az igénylést.

A további részletekért kattints IDE.

NÉZD MEG KISFILMJEINKET, ÉS TUDJ MEG TÖBBET A DIÁKHITELRŐL!

Az igénylés megkezdéséhez jelentkezz be a Neptun-rendszerbe.

 

A Diákhitel2 esetében az igénylés után rögzítened kell majd a szerződésszámot, ennek a menetét itt olvashatod.

 

Ha további információkra is kíváncsi vagy, látogassa el Diákhitel Központ weboldalára.