Új szakkönyv a Soproni Egyetemen, porondon a Gazdasági elemzés

2021. októberében egy új szakkönyv jelent meg a Soproni Egyetem Kiadó gondozásában, Gazdasági elemzés a beszámolók információi alapján címmel, a szerzők dr. Ambrus Rita Anna, dr. Paár Dávid és dr. Szóka Károly.

 

A vállalatok működésének tanulmányozása, a gazdasági jelenségek és események megfigyelése elengedhetetlen napjainkban. Ezek gazdasági-pénzügyi elemzését nyugodtan nevezhetjük olyan alapfeltételnek, amelyet minden cégnek el kell végeznie, végre kell hajtania.

A cégek, a tulajdonosok és a menedzsment nap, mint nap rengeteg adattal és információval találkoznak, melyeket át kell gondolniuk, melyeket elemezni szükséges. Ez a tevékenység mára már szakértői feladattá vált, ehhez speciális szakértelem szükséges. A munka elvégzése során rengeteg releváns információhoz juthatnak az érintettek, ám ezek értelmezése sokszor korlátokba ütközik, hiszen nem mindenki pénzügyi szakember, azaz az elemzési munkának ez az értelmezés és interpretálás is része lett.

A szerzők olyan szakmai módszertant használtak fel, mely nem csak a mutatók felépítésére, tartalmának bemutatására szorítkozik, hanem kiemeli a közöttük lévő összefüggéseket is. Kitérnek a legfontosabb statisztikai és számviteli alapokra, témakörökre is, hiszen ezekre mind-mind támaszkodni kell az elemzések során. Ezt követi a módszerek bemutatása és az elemzések végrehajtásának menete, logikai felépítése. Természetesen a fejezetek között vannak átfedések is, lesznek olyan témák, fogalmak, melyek többször fel-felbukkannak, ez is azt bizonyítja, hogy a gazdasági életben, minden, mindennel összefügg.

Nem titkolt cél, hogy a szakkönyv az elméleti és gyakorlati ismereteket összekapcsolja, hogy a gazdálkodás elemzése során segítse a komplex gazdasági helyzet értékelését és értelmezését. A szakkönyv, akár tankönyvként is nyugodt szívvel ajánlható a felsőfokú, az alapképzésekre is, sőt, a posztgraduális képzések hasznos segítője lehet. A szakkönyv elérhető a Soproni Egyetem repozitóriumából: http://publicatio.nyme.hu/2214/

A Szerzők kellemes és hasznos olvasást, időtöltést kívánnak minden kedves Olvasónak!

A könyv az „EFOP-3.5.1-16-2017-00012 – Felsőfokú duális képzések fejlesztése a Nyugat-magyarországi peremvidéken” című projekt támogatásával valósult meg.