2014.05.21–23. Az Amber Road nyitó rendezvénye


Az „Amber Road" – Közép–európai Gazdaságtudományi Karok hálózatának alapító rendezvényének záróeseménye egy sajtótájékoztató volt.

Az „Amber Road” – azaz Borostyánkő út – a római időkben az egyik legfontosabb európai kereskedelmi útvonal volt Észak és Dél között, a Balti és az Adriai tenger között. Erre a közös történelmi múltra építkezvén hoztuk létre azt a határrégiókat is átszövő egyetemi szövetséget, mely egyben a regionális identitást is erősíti.
A hálózat kialakításánál a Borostyánkő úton, illetve elágazásain található közép-európai egyetemek gazdaságtudományi karait hívtuk meg 8 országból (Ausztria, Horvátország, Csehország, Litvánia, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia).
A május 22-én tartott workshopon a résztvevők megállapodtak az elnökség sorrendjének meghatározásában, miszerint az első évben NYME KTK lesz e tisztség betöltője 2014. szeptember 1–jétől. A további elnökségek 6 havonta fognak cserélődni a partnerek között az országok (angol) nevének betűrendja szerint.
Az Elnökség és a Management felállítása mellett nagyon fontosnak tartották a hallgatói képviseletet is, ezért Hallgatói Tanácsot 2014. október 1-jével hoz létre a konzorcium.
Az első fontos lépések között szerepel a hálózat beindítása, az adatbázis felállítása, közös honlap indítása illetve a tagok képzéseinek és kutatási területeinek összehangolása.
A program részeként az első nap egy borkóstolós vacsorára invitáltuk a vendégeket, a Soproni Borház és Zsindelyes Pálinkaházba, ahol Rigler Zsolt tartott számukra borbemutatót. Másnap a workshop után Fertőrákos nevezetességeit mutattuk be, köztük a Mithras szentélyt is. A kisvonatos túra után a Fertő–tavon hajókázva fogyaszthatták el a résztvevők a vacsorájukat.
A sikeres háromnapos megbeszélés a május 23-án rendezett sajtókonferenciával zárult.

Összefoglalván: a résztvevő karok képviselői célként tűzték ki többek közt, a közös hálózat kialakítását, a nemzetközi kapcsolataik bővítését, mellyel teret nyújthatnak a hallgatói és oktatói mobilitásnak, a közös kutatási tevékenységnek és közös képzések kidolgozásának.

Szalay Hedvig Éva  

A képek megtekitnhetők itt >>