2013.11.18. Pro Scientia Aranyérem kitüntetés


Ékes Szeverin Kristóf MA vállalkozásfejlesztés szakos hallgatónk a Közgazdaságtudományi Szekció díjazottja.

A Pro Scientia Aranyérem átadására 2013. november 18-án került sor hagyományosan a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében a XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) zárórendezvényén.
A kitüntetés kapcsán Ékes Szeverin Kristóffal Illés Dániel beszélgetett.

Mi is az a Pro Scientia Aranyérem?
A Pro Scientia Aranyéremet az Országos Tudományos Diákköri Tanács az egyetemisták és a főiskolások alkotókészségének kibontakoztatása, szaktudásának elmélyítése, a tehetség, az egyéni teljesítmények jobb megbecsülése és elismerése céljából adományozza. A díj elnyerésének kritériuma Országos Tudományos Diákköri Konferencián 1. helyezés elérése. Az érem odaítélésénél előnyt jelenthet az OTDK-n felüli kiemelkedő tudományos tevékenység, kimagasló tanulmányi eredmény. E mellett minden hazai és nemzetközi publikáció, konferencia részvétel és előadói tevékenység fontos szerepet játszik. Az érmek odaítéléséről az OTDK évében (kétévente) 5 tagú bizottság dönt, akik szekciónként 3-5 fiatalt terjesztenek fel Pro Scientia Aranyéremre. Idén a Közgazdaságtudományi Szekcióban 4 érem került kiosztásra. 

Hogy élted meg, hogy elnyerted a díjat?
Természetesen nagyon örültem, hogy ilyen magas szinten elismerik a tudományos tevékenységemet.

Tudnál mondani pár szót a díj elnyeréséhez vezető útról?
Amikor Fazekas Nikolettel 2011-ben 1. helyezést értünk el a gödöllői OTDK-n, közösen nyújtottuk be a pályázatot, azonban nem sikerült elnyernünk a díjat. Ezt követően célként tűztem ki magam elé, hogy megpróbálok a következő OTDK-ig, olyan eredményeket felmutatni, publikálni, konferenciákon részt venni és további kutatásokat végezni, amelyek segíthetnek abban, hogy 2013-ban újból pályázhassak. Az út elég göröngyös volt, 4 TDK-t írtam, számos konferencián vettem részt, több helyen publikáltam. A 2013-as veszprémi OTDK-t követően újból beadtam a pályázatot és türelmesen vártam az elbírálást. Júniusban megszületett az eredmény és levélben értesítettek, hogy bekerültem azon 4 fiatal kutató közé, akiket Pro Scientia Aranyéremmel tüntetnek ki. De amit a legfontosabb tartok, hogy az elém kitűzött célt elértem.

Mit üzensz azoknak a hallgatóknak, akik sikeresek akarnak lenni, s hasonló eredményeket elérni?Szorgalmasnak, elhivatottnak, elkötelezettnek, kitartónak, türelmesnek kell lenni és néha az sem árt, ha a szabadidő feláldozásra kerül a cél elérésének érdekében. De persze bármilyen célról is legyen szó, elengedhetetlen egy igazán jó mentor, aki a szívét-lelkét beleadva támogatóként segít. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak eddigi mentoraimnak, dr. Fábián Attila dékán úrnak, dr. Juhász Lajos, dr. Koloszár László, prof. dr. Blahó András Tanár Uraknak, dr. Obádovics Csilla és Iszak Noémi tanárnőknek. Úgy gondolom, hogy a célok elérésében az érdekek mindig közösek voltak, jól együtt tudtunk dolgozni egy-egy tudományos munkán és a sok munka meghozta gyümölcsét. Véleményem szerint támogatásuk nélkül nem tartanék ott, ahol most tartok.

Ezúton is gratulálunk és további eredményes munkát kívánunk a díjazottnak!

Illés Dániel


Linkek:

OTDT >>