Pest megyéből a Soproni Közgázra!


Interjúsorozatunk második részében Pest megyei hallgatóinkat kérdeztünk arról, hogy miért választották a Soproni Közgázt, hogy érzik magukat városunkban és egyetemünkön.

 

 

 

 

Orgován Natália (Nati) elsőéves hallgatónk az első öt egyetemi hét élményeit osztja meg, Környey Dávid pilisvörösvári hallgatónk pedig négy félév tapasztalatát. Dávid a gazdálkodási és menedzsment felsőfokú szakképzésünk befejezése után „lépett szintet”, jelenleg elsőéves alapszakos hallgatónk, szintén gazdálkodási és menedzsment szakon.

 

Miért a Soproni Közgázra esett a választásod?

Nati: Sopront gyönyörű városnak tartom, így esett a választásom a Soproni Egyetemre. A SOE-n pedig a Közgazdaságtudományi Karon találtam meg azt a szakot, melynek ismeretanyaga a legközelebb áll hozzám: a turizmus-vendéglátást.

Dávid: Mindig is érdekelt, hogy hogyan működik a gazdaság, mik a főbb mozgatórugói a rendszernek, így nem is volt nagyon kérdés, hogy ilyen irányú szakra menjek vagy ne. Az már inkább, hogy melyik egyetemre. Mivel Pest környéki vagyok, így célszerűnek tűnt az ottani felsőoktatási intézményeket felkeresni, ennek meg a legegyszerűbb módja az volt, hogy az EDUCATIO kiállításra kimentünk barátnőmmel, Cintiával, aki szintén gazdasági beállítottságú, és körbe érdeklődtük a kiállító diákokat az egyetemükön oktatott képzések színvonaláról, magáról az oktatókról, a diákokról és az egyetemen kívüli szórakozási lehetőségekről. Megnéztük azért más egyetem, így a Soproni Egyetem standját is, ahol egy kedves felsőbb éves hallgató mesélt nekünk az egyetem hagyományairól, a diákéletről, a jól képzett oktatókról, a modern és felkészült infrastruktúráról, és az átjárható szakokról, illetve képzésekről. A beszélgetés folyományaként szimpatikus lett a Soproni Egyetem, így döntöttünk mindketten a Soproni Közgáz mellett.

 

Hogy tetszik a város, a képzés és a közösség?

Nati: a budapesti nyüzsgés mellett Sopron nyugodtsága jó hatással van rám. Pozitívum még, hogy a szakon tanulható tantárgyak mindegyike érdekes, a tanárok jól magyaráznak, megértőek, segítőkészek és együttműködőek. A Soproni Egyetem hagyományai kezdetben idegenül hatottak a budapesti egyetemek szokásaihoz viszonyítva, azonban a felsőbb évesek segítettek megérteni a mélyebb céljait és értékeit, amelyekkel abszolút tudok azonosulni. Ugyan csak néhány hete vagyok az Egyetem polgára mégis rengeteg új embert volt lehetőségem megismerni. Az új emberek megismerése és a jó közösség nekem kiemelkedően fontos, és biztosan állíthatom, hogy a Soproni Egyetemen ez sokkal erőteljesebben jellemző, mint máshol. Biztonságot jelent, hogy a felsőbb évesek bármikor a segítségünkre vannak. Mindenki nyitott, megbízható és rokonszenves. Valamint tetszik az is, hogy mindenkinek fontos annyira a közösség, hogy azt különböző programokkal életben is tartsa. A választott egyetemek közül nem a sopronit jelöltem meg elsőnek, azonban őszintén állítom, hogy nem bántam meg, hogy végül ide kerültem.

Dávid: Ebben a városban az a legjobb, hogy bármilyen személyiséged is van, biztosan megtalálod a neked való elfoglaltságokat. Én személy szerint imádok sportolni, az egyetemre is bringával járok, hiszen bárhonnan is indulsz, maximum 15 perc és a belvárosban találod magad a kerékpárutaknak köszönhetően. Emellett az iskola biztosít neked ingyenes úszás, squash és teremfoci lehetőséget, illetve rengeteg sportszakkör is van, mint például a lövészet vagy a kosárlabda. Túrázásra pedig tökéletes lehetőséget kínál a Soproni-hegység és a város is. Magában az egyetemben az oktatókban és a képzés színvonalában sem csalódtunk, hiszen a családias légkörnek köszönhetően az oktatók nagyon nyitottak, közvetlenek úgy egymással, mint a diákokkal. Igyekeznek fiatalos, lendületes képzést nyújtani, és támogatnak minden diákot a céljuk elérésében. Egyetemünk a közösségformálás terén is élen jár a többi hazai felsőoktatási intézmény között. Sokan a Soproni Egyetem évfolyamokon és generációkon átívelő tradíciói miatt találtak barátokat, befogadó és elfogadó közösséget. Sokan pedig az egyetemi rendezvényeken és partykon - mint például a tavalyi „Bond 007-es” koktélest - szereznek szakmai vagy magánéleti kapcsolatokat.

Köszönjük a válaszaitokat!

 

10 ok, hogy miért a Soproni Közgázt válaszd – Számolj velünk!

✅ alacsony tandíj a vállalati kapcsolatoknak köszönhetően

✅ államilag finanszírozott helyek és duális képzések

✅ egyedülálló ösztöndíjrendszer (költségtérítéses és elsőéves hallgatóknak is)

✅ határmenti, jól fizető diákmunkák

✅ minden héten hosszúhétvége (nálunk pénteken nincs oktatás)

✅ fix kollégiumi elhelyezés az elsőéveseknek

✅ új építésű kollégiumok (diákhotelek), országos átlag alatti díjjal

✅ gyakorlatorientált oktatás, és 4 féléves ingyenes nyelvi felkészítés

✅ versenyképes tudás, értékes diploma

✅ többszáz éves diákhagyományok, ingyenes bulik és sportolási lehetőségek

 

Képzéseink:

http://lkk.uni-sopron.hu/lkk-kepzeseink

 

Kövess minket az Instagramon és a Facebookon is!