Nógrádból a Soproni Közgázra!Interjúsorozatunk első részében Nógrád megyei hallgatóinkat kérdeztünk arról, hogy miért választották a Soproni Közgázt.

 

 

 

 

Interjúsorozatunk első részében Nógrád megyei hallgatóinkat kérdeztünk arról, hogy miért választották a Soproni Közgázt, hogy érzik magukat városunkban és egyetemünkön. Baranyi Levente első éves hallgatónk az első három egyetemi hét élményeit osztja meg, Mitró Titanilla (Tita) záróvizsga előtt álló salgótarjáni diákunk pedig hat félév tapasztalatát. Öregdiákként Varga Kornélt kérdeztük, aki 2011-ben szerzett alap-, két évre rá pedig mesterdiplomát nálunk. Kornél egy kicsit kakukktojás, ugyanis Losoncról érkezett, ami ma Nógrád megyétől 25 km-re található, Szlovákia területén. (A fotón balról jobbra: Mitró Titanilla, Varga Kornél és Baranyi Levente. Fotó: Németh Cintia)

 

Miért a Soproni Közgázra esett a választásod?

Levente: Számomra a közgazdaság mindig is egy érdekes tantárgy volt, már az általános iskolában is. Matematika órán pénzzel számoltam a példákban, ha tehettem. Az Educatio kiállításon tapasztaltak is sokat segített végül a választásomban, mivel ott hallottam először az iskola légköréről, ami azonnal megfogott. Egy soproni látogatás után rögtön szerelmes lettem a környékbe is.

Tita: Született nógrádiként én magam is meglepődtem a választásomon, de a szívem mélyén talán mindig is tudtam, hogy ide szeretnék járni. A szüleim is itt tanultak és végeztek, így sokat hallottam már az egyetemről, illetve a városról. Mielőtt eldöntöttem, hogy a Soproni Közgázra szeretnék járni elgondolkoztam, milyen érzés is lesz egy idegen városban élni, ahol kiskoromban jártam utoljára. Emlékeimben éltek még a meseszép műemlék épületek, a kis zegzugos utcák, és a város szívében elterülő Deák tér.

Kornél: Nógrád megyében születtem és nőttem fel, a szlovákiai Losoncon. Sok ismerősöm Pozsonyban tanult tovább, szerettem volna én is nyugatabbra költözni, ezért is esett a választásom Sopronra. Továbbá az is mérvadó volt, hogy ne csak egy Neptun-kód legyek a sok közül egy nagy egyetemen, hanem egy olyan összetartó közösség tagja, ahol értékes barátságok köttetnek. Akkor még nem sejtettem, hogy a Soproni Egyetem hagyományai pont ezt az elvárásom teljesítik majd, de miután 2008-ban részt vettem az elsősöknek szervezett bALEKhéten, tudtam, hogy jó helyen járok!

 

Hogy tetszik a város, a képzés és a közösség?

Levente: Még csak három hete vagyunk itt, de már most kezdem itthon érezni magam. Őszintén szólva nem érzek honvágyat, de ez valószínűleg nagyban betudható annak, hogy Sopronban minden megvan, amit Tarjánban is szerettem. Nyugodt város, és a szép természeti környezet egyaránt megtalálható, de emellett nagyon fejlett is. A város pompáját szerintem a Károly-kilátó tetejéről lehet leginkább megcsodálni, ahová egy gyönyörű erdős úton lehet kisétálni. Az iskola légköre már elsőre is olyannak tűnt, mint aminek részese szeretnék lenni. Mindig is szerettem a közösséget, de mégis volt egy határ. Itt egy kisebb, de jó közösségben vagyok, melyben családias a hangulat. A tanárok eddig mindenben segítőkészek voltak, főleg, ha tudásunk fejlesztéséről volt szó.

Tita: Mikor leszálltam három éve augusztus végén a vonatról, és sétáltam a városban, nem csalódtam az emlékeimben. Sopron akkor és azóta is folyamatosan elvarázsol. A történelmi belváros magával ragadja az ideérkező diákokat és turistákat egyaránt. Ha arra a kérdésre kellene válaszolnom, miért volt a legjobb döntés a Soproni Egyetem, egyértelműen azt válaszolnám, hogy a barátaim miatt. Rengeteg barátságra tettem szert eddigi itt töltött éveim alatt, és nem csak évfolyamtársaimmal, hanem oktatóinkkal, idősebb egyetemistákkal, és a minden szeptemberben csillogó szemmel megjelenő elsősökkel. Kívülállóként talán fura és elképzelhetetlen az a kötelék, ami itt létre tud jönni két ember között, vagy akár két évfolyam között. Éppen ezért ajánlom mindenkinek a Soproni Egyetemet, még akkor is, ha az ország távolabbi részéről terveznek idejönni. Nem kell félni attól, hogy egyedül fogod érezni magad, itt erre szinte semmi esély nincs. Mondhatni, ha a mi egyetemünk mellett döntesz, nem lesz egy perced sem unatkozni! A képzésben pedig talán az tetszik a legjobban, hogy tanáraink fontosnak tartják a gyakorlati oktatást, ezért például minden tanévben akár több alkalommal is tanulmányutakon, gyárlátogatásokon veszünk részt.

Kornél: Nagyszerű évfolyam voltunk: összetartó, segítőkész csapatként támogattuk egymást az évek során. Ezt a példát láttuk a felsőbb éves hallgatóktól, és mi is ezt adtuk tovább a fiatalabb generációk számára. Őszintén mondhatom, hogy igaz barátokra találtam itt, akikkel a mai napig rendszeresen tartjuk a kapcsolatot. Ehhez az is nagyban hozzájárult, hogy szinte minden egyetemi programon és rendezvényen részt vettünk: tanulmányi versenyeken és szakmai workshopokon, a tanévnyitó ünnepségeken és megemlékezéseken, de aktív résztvevői voltunk a Tanár-Diák Sportnapoknak és az egyetemi bajnokságokban is hétről hétre pályára léptünk. Hagyományainkat szakestélyek keretében ápoltuk, közös kirándulásokon vettünk részt, és természetesen a zenés-táncos rendezvényeket sem hagytuk ki, legyen szó az Ökörsütésről, koncertekről, bálokról vagy egyetemi bulikról.

 

Mi a helyzet az egyetem után?

Kornél: Miután elvégeztem a mesterképzést is, egy multinacionális cég logisztikai osztályán helyezkedtem el, ahol nemzetközi szállítmányozással és az ahhoz kapcsolódó szerződésekkel, tenderekkel foglalkoztam. Jelenleg a soproni Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. logisztikai részlegét erősítem, ahol Vevői együttműködés koordinátorként ügyelek arra, hogy minden Partnerünk a megfelelő időben, mennyiségben és kifogástalan minőségben kapja meg a megrendelt terméket. Természetesen az Alma Matertől sem távolodtam el. Több egyetemi rendezvénynek a mai napig résztvevője vagyok, és tagja a Lámfalussy Kar öregdiák klubjának, a Liga Alumnorumnak is. Visszagondolva arra, hogy mely tárgyakat hasznosítom legjobban munkám során, mindenképp kiemelném a logisztika, a vállalati kommunikáció és a pénzügyes, illetve számviteli órákon tanultakat. Ami igazán fontos még, hogy a szaktudás mellett egy olyan átfogó és magasabb szintű tudásalappal vértezi fel ez az Egyetem a frissdiplomásokat, melynek segítségével jobban helyt állnak majd a munkaerőpiacon és a magánéletben egyaránt! Henry Ford szavaival élve: „Ha a pénz jelenti számodra a függetlenséget, soha nem éred el. Az egyetlen igazi biztonságot, amit egy ember elérhet az életben a felhalmozott tudás, tapasztalat és képesség jelenti!”  – ehhez pedig a Soproni Közgáz a legmegfelelőbb hely!

 

Köszönjük a válaszaitokat!

 

10 ok, hogy miért a Soproni Közgázt válaszd – Számolj velünk!

✅ alacsony tandíj a vállalati kapcsolatoknak köszönhetően

✅ államilag finanszírozott helyek és duális képzések

✅ egyedülálló ösztöndíjrendszer (költségtérítéses és elsőéves hallgatóknak is)

✅ határmenti, jól fizető diákmunkák

✅ minden héten hosszúhétvége (nálunk pénteken nincs oktatás)

✅ fix kollégiumi elhelyezés az elsőéveseknek

✅ új építésű kollégiumok (diákhotelek), országos átlag alatti díjjal

✅ gyakorlatorientált oktatás, és 4 féléves ingyenes nyelvi felkészítés

✅ versenyképes tudás, értékes diploma

✅ többszáz éves diákhagyományok, ingyenes bulik és sportolási lehetőségek

 

Képzéseink:

http://lkk.uni-sopron.hu/lkk-kepzeseink

 

Kövess minket az Instagramon és a Facebookon is!