KROIS Brewery – avagy sört főznek a közgazdÁszok!


A Soproni Közgáz öregdiákja, Németh Gábor (a képben balra) egy 2008-as brüsszeli útja során ismerkedett meg a minőségi sörök világával. Ezen élmény hosszútávú hatásaként üzlettársával, a szintén közgazdász végzettségű Mühl Erikkel 2016-ban saját sörfőzdét nyitottak, mely a Fertő-táj első, és ezidáig egyetlen kisüzemi főzdéje. Az elmúlt négy évről és a sörfőzés piacáról kérdeztük Gábort.

 

Mi történt az alapítás óta eltelt években?

Eleinte kevés sört főztünk, szerencsére most már – a kezdetekhez képest – sokkal több sör készül nálunk. Az elején csak egyféle sör képezte a szortimentet, az AVISO (hidegkomlózott American Pale Ale). Most már nem ritka, hogy egy időben nyolcféle sör is fellelhető a raktárunkban. Évente közel 16.000 liter sört főzünk és értékesítünk. Egyelőre nem törte le bizalmunkat a járvány okozta intézkedéssorozat sem.

Mik voltak a konkrét célkitűzések? Milyen legyen az a sör, amit Erik és Gábor készít?

Célunk minél több emberhez eljuttatni a KROIS-élményt, a minőségi sörözés élményét elsősorban a saját régiónkban. A legjobb alapanyagokkal dolgozunk, a receptúrák saját fejlesztésűek és különös gondossággal állunk a sörhöz. Hisszük, hogy mindezen dolgok szükségesek ahhoz, hogy a sör profi alkotás legyen, és teljesítsük küldetésünket. Mottónk: „A sörnek rangot adunk, a sörözést élménnyé varázsoljuk.”

Hányféle sörötök van most és melyikre/mire vagytok a legbüszkébbek?

Bázis-szortimentünk az évek során négy tagúra duzzadt: a fent említett AVISO mellett van egy kávés ízvilágú fekete, úgynevezett dry stout stílusú sörünk (BLACK UNICORN), egy vallon búzánk (LA GRISETTE), illetve egy ivósörünk (KLASSIK). Ezenkívül van olyan sör, amelyet évente csak egyszer főzünk le (pl.: SEVEN SEAS fekete IPA), illetve olyanok is akadnak, amelyeket több ízben „visszatapsolt” a piac, így nem maradhattak meg magányos projekteknek („7C” – 7-komlós amerikai IPA, vagy az ACID STROKE – feketeribizlis-tonkababos savanyított sör). Persze vannak olyan sörök is, amelyek szigorúan csak egy felvonásosak, így a legújabb a SCHOKOBANANEN (csokis-banános pastry búza) is egy ilyen. Minden sörünkre másért vagyunk büszkék, de az én személyes kedvencem az AVISO.

Miben különbözik a Ti sörötök az ismertebb, nagyipari söröktől?

Mi minőségben és ízgazdagságban, egyszóval sörélményben tudunk jelentősen felülkerekedni a nagyipari szereplőkkel szemben. Persze ennek a szó legszorosabb értelmében ára van. Viszont öröm azt látni, hogy egyre többen választják a sörvásárlásnak ezt a tudatosabb módját.

Ha már közgazdászok vagyunk, egy összetett kérdésre válaszolj röviden, kérlek! Hogy jellemeznéd a kisüzemi sörfőzés piacát?

A kisüzemi sörfőzdék termékei néhány százalékot hasítanak ki a hazai sörfogyasztásból. Egy elég magas koncentrációval bíró piacról beszélünk, amelyet körülbelül száz kisüzemi főzde, és négy nagy sörgyár képvisel kínálati oldalról. Az idén hatályba lépő szabályozások, illetve az emberek tudatosságának erősödése viszont a főzdék malmára hajthatja a vizet. A marketingünk szignifikáns része az online térben zajlik. Fontos, hogy a meglévő és leendő magánszemély vevőinkkel össze legyünk kötve egy láthatatlan fonallal, így tudunk velük kommunikálni az újdonságokról, így jönnek a visszajelzések, és így születnek a tranzakciók a saját webshopunkban. Másik és egyben legerősebb értékesítési csatornánk a viszonteladói hálózat. Ide tartoznak az online és fizikai italszaküzletek, delikátok, és persze a vendéglátóegységek. Van egy speciális szegmensünk, ők az úgynevezett „gerillafőzők”, akik gyakorlatilag hozzák a saját receptúrájukat, ami alapján a mi üzemünkben lefőzésre kerül a sör, ezután a kész sör értékesítése már a gerillák felelőssége. Főként a 2020-as évben pedig egy újabb vevőkör jelent meg: azok a céges/intézményi vevők, akik rendezvényekre, illetve promóciós célból vásárolnak tőlünk sört, sok esetben egyedi címkével.

Mik a jövőbeni terveitek?

Hosszú távon szeretnénk bővülni, de csak annyira, hogy a söreink még ugyanazt az odafigyelést megkapják, mint jelenleg. A másik nagy tervünk: a COVID időszak után lefőzni a Soproni Egyetem első hordó sörét!

Köszönjük a válaszaitokat, kíváncsian várjuk az Egyetem saját árpalevét!