2021.05.25. Közgazdász Klub: Dr. Gilly Gyula


A Közgazdász Klub 60. programja 2021. május 25-én kedden 17:00 órakor online került megtartásra, melynek témája a COVID-19 járvány járványügyi és gazdasági kezelése volt egyes külföldi példák tükrében.

Előadó:
Dr. Gilly Gyula orvos, egészségpolitikai szakértő

Előadásának címe:
A COVID-19 járvány járványügyi és gazdasági kezelése egyes külföldi példák tükrében

Moderátor:
Dr. Pogátsa Zoltán egyetemi docens, intézetigazgató

Klubvezető:
Dr. Resperger Richárd adjunktus

Az előadás az alábbi kérdéskörökre tért ki hazai és nemzetközi példák alapján:

  • Lehetséges járványkezelési stratégiák. Mik azok, amik sikeresnek bizonyultak és mik azok, amik nem, és miért?
  • Miért nem igaz az, hogy csak oltás az egyetlen megoldás? Egy megfelelő járványkezelési stratégia 4 fő pillére: (i) fertőzés átadásának megakadályozása, (ii) egyéni védekezési szabályok és védőeszközök, (iii) vakcináció a nyájimmunitás elérése érdekében, (iv) kiegészítő gazdasági intézkedések (kieső jövedelmek pótlása, otthon maradási támogatás, kis és közepes vállalkozások kieső bevételeinek pótlása, csődtől való védelme).
  • Miért tilos a spontán nyájimmunitásra játszani? Miért csak a mesterséges nyájimmunitás jöhet szóba (vakcina)? Hány embert kell beoltani? Mikorra lesz vége? Mi lesz addig? Mi lesz addig, ha nem védekezünk úgy, mintha nem lenne oltás?
  • Hamis alternatívák, megnyugtató hazugságok: (i) kis gazdasági kár és kevés áldozat, (ii) gazdaság vagy társadalom hamis trade off.
  • A kellemetlen igazság az, hogy csak két alternatíva létezik: (i) nagy gazdasági kár és sok áldozat, (ii) felmérhetetlenül nagy gazdasági kár és rettenetesen sok áldozat.
  • A megnyugtató hazugságokból, hamis trade-off-okból és a hamis biztonságérzetből eredő járványkezelés: túl kései zárás, túl korai nyitás, egymásra szuperponálódó hullámok, fertőzési, megbetegedési és halálozási rekordok.
  • A kontaktkutatás – tesztelés – izoláció képessége, mint bármilyen nyitás feltétele. Mi történik ha enélkül nyitunk? Kis esetszám esetén is az újabb hullám magunkra szabadítása. Mi van, ha az R érték ilyenkor elszáll. Elérhető marad-e a nyájimmunitás? Miért nem?
  • Miért nem lehet sikeres egyetlen járványkezelési stratégia sem a kis egzisztenciák védelme nélkül? A hiánya egy brutális egzisztenciális fenyegetés és ösztönző milliók számára, hogy betegen is bejárjon, fertőzzön, és önigazoló konteokat gyártson... A „feltétel nélküli alapjövedelem” itt és most nem ideológiai kérdés, hanem a járvány kezelhetőségének a legalapvetőbb feltétele.
  • A kis egzisztenciák védelme az esetleges gazdasági válság elmélyülésének a mérséklése és a gyors kilábalás szempontjából is fontos. Nem semmisül meg sok millió ember vásárlóereje.

 

Az előadást követően kérdésekre is válaszolt az előadó.

Köszönjük Gilly Gyulának, hogy egy igen aktuális témában tartott érdekes előadást a hallgatóság számára.

 

 

Üdvözlettel: Dr. Resperger Richárd, klubvezető