Útvonal|Képzéseink|Alapképzés (BA, BSc)|Duális képzések
Tartalmi elemek

Duális képzések

ugrás az oldal tetejére

A duális képzés keretében már az egyetemi éveid alatt megkezdheted karriered építését. Már hallgatóként részt vehetsz egy vállalat mindennapi életében és szert tehetsz olyan tapasztalatokra, melyek segítségével sikeresebben indíthatod szakmai pályafutásod. Ezeken túl a vállalattal kötött szerződés értelmében a képzés teljes időtartama alatt hallgatói munkadíjat, vagyis fizetést kapsz.

ugrás az oldal tetejére

Mit vállalsz, ha duális képzésre jelentkezel?

ugrás az oldal tetejére
 • Duális képzésben már az első évtől kezdve a vállalatok képzési programjában veszel részt.
 • Évente 26 hét elméleti oktatás az egyetemi padban, és 22 hét gyakorlat a vállalatnál.
 • Az elméleti oktatáson a nem duális hallgatókkal együtt veszel részt, vagyis az elméleti képzés megegyezik. Az oktatási szüneteket és a vizsgaidőszakot a vállalatnál töltöd.
 • Az oktatás gyakorlati része a duális partnervállalatnál folyik, valós feladatokkal és problémákkal.
 • Ha valamilyen oknál fogva megszakítod duális képzésedet, a hagyományos képzésben folytathatod tanulmányiadat.
ugrás az oldal tetejére

Mely képzéseinket választhatod duális képzési formában?

ugrás az oldal tetejére
 • Gazdálkodási és menedzsment alapszak 
 • Pénzügy és számvitel alapszak 
 • Turizmus-vendéglátás alapszak
ugrás az oldal tetejére

Miért jelentkezz duális képzésre?

ugrás az oldal tetejére
 • Professzionális gyakorlati képzés: valódi szakmai kihívásokkal találkozhatsz a duális képzési partnereinknél. 
 • Nemzetközi trendeknek megfelelő képzés: multinacionális cégeknél tanulhatsz. 
 • Széleskörű gyakorlati ismeretek: a teljes vállalati struktúrát megismerheted, sokrétű feladatokban próbálhatod ki magad, ahol élesben tanulhatod a szakma rejtelmeit. 
 • Gyakorlati helyen történő képzés: évente 22 héten keresztül az oktatás gyakorlati része a vállalatoknál folyik, valós feladatokkal és problémákkal. 
 • Kiváló elhelyezkedési lehetőségek: a képzés végére rendelkezel azzal az alapvető szakmai, tapasztalati és tudástőkével, mely segítségével potenciális versenyelőnnyel, és nem pályakezdőként indulhatsz a munkaerőpiacon. 
 • A vállalatok fizetést adnak a duális hallgatóknak a képzés teljes időszakára, a kötelező havi juttatást az elméleti képzés idején is, a teljes 3,5 év (turizmus-vendéglátás képzés esetén 4 év) alatt megkapod.
ugrás az oldal tetejére

Hogy épül fel egy tanév duális képzési formában?

ugrás az oldal tetejére
 • A szorgalmi időszakban nincs különbség, hiszen a duális és nem duális hallgatók együtt végzik el a szemesztereket. 
 • A vizsgaidőszaktól a duális hallgatók már a gyakorlati képzésüket végzik (22 hét az év folyamán) és ezzel párhuzamosan teszik le a vizsgákat, melyeket számos esetben már a szorgalmi időszakban elővizsgával, vagy megajánlott jeggyel lehet kiváltani. A cégek és karunk szorosan együttműködnek a feladatok és a terhelés kialakításában, figyelve a helyes egyensúlyra. 
 • A képzési programot is közösen alakítjuk ki, így a vállalati program illeszkedik az egyetemi tanulmányokhoz. 
 • A vállalatok érdeke is, hogy a hallgatók elsajátítsák a tananyagokat, ezért biztosítják a vizsgára való felkészülésre az időt és elengedik a hallgatókat a számonkérésekre munkaidőben is. 
 • A duális hallgatók számára nincs iskolaszünet, hanem az alkalmazottakhoz hasonlóan szabadságot kapnak, egy naptári évben összesen 4 hét szabadsággal rendelkeznek. 
 • Egyes esetekben lehetőség van a gyakorlati időszak évközi beosztására is, amennyiben az nem ütközik az órarenddel. Erről a cég és a hallgató a hallgató munkaszerződésben rendelkeznek.
ugrás az oldal tetejére

Miért Sopron és miért az LKK?

ugrás az oldal tetejére
 1. Sokoldalú duális képzési kínálatot nyújtunk, mely igazodik igényeidhez 
  • A gazdálkodási és menedzsment duális alapképzés gyakorlatorientált képzést biztosít számodra, ahol korszerű közgazdasági, vállalati gazdálkodási, szervezési és vezetési ismereteket szerezhetsz. Alkalmassá válsz kis- és közepes vállalatoknál, vagy akár nagyobb multinacionális cégeknél felmerülő feladatok ellátására. Főbb partnereink a térség meghatározó termelő- és multinacionális vállalatai, ahol az alábbi részterületeken szerezhetsz mélyebb szakmai tudást:
   – logisztika,
   – menedzsment, 
   – HR – vállalatirányítás.
  • A pénzügy és számvitel duális alapképzés lehetőséget biztosít, hogy az elméleti ismereteket a gyakorlatban is alkalmazd, a pénzügy és a számvitel szakma kihívásaival megismerkedj, piacképes tudásra tegyél szert, amivel a hazai és nemzetközi munkaerőpiacon is el tudsz majd helyezkedni. 
  • A turizmus–vendéglátás duális alapképzés keretén belül duális partnereinknél lehetőség van a szálloda működését megismerni, és valós gyakorlati ismeretekre szert tenni a vendéglátás, rendezvényszervezés, recepció, értékesítés területén. A 7. és 8. félév egybefüggő vállalati gyakorlati időszakot jelent.
   A modulok az 5. félévtől lépnek be a tantervbe, de a duális partnerek révén már az első félévtől kezdve mélyítheted gyakorlati tudásod választott szakterületeden. Vagyis, ha a szállodák világa érdekel, már az első félévben szállodánál képezheted magad.
 2. Kiváló oktatói csapat: karunk oktatói széleskörű szakmai háttérrel rendelkeznek szakterületükön, nemzetközi tapasztalati tőke segíti munkájukat. 
 3. Sokoldalú, hallgató-centrikus képzés: számunkra kulcsfontosságú a hallgatókkal való személyes kapcsolat kialakítása, igényeik feltérképezése és az optimális háttér biztosítása a képzés különböző szakaszaiban. 
 4. Sportolási és szabadidős lehetőségek: Sopron városa híres kulturális életéről és hagyományiról, fesztiváljairól és számos sportolási lehetőség is várja a hallgatókat.
ugrás az oldal tetejére

Hogyan tudsz jelentkezni duális képzésünkre?

ugrás az oldal tetejére

A duális képzésre többlépcsős eljárásban tudsz jelentkezni.

 1. A felvételi eljárásban, vagyis a felvi.hu-n kell jelentkezned azon alapszakra, amelyet duális képzési formában is meghirdetünk, február 15-ig.
 2. Jelentkezz az általad választott duális képzési szakra, megjelölve azon vállalatokat, amelyeknél szívesen töltenéd a gyakorlati időszakot június 1-jéig! Regisztráció >>>
 3. A duális képzési rendszerünkről, illetve a következő tanév szeptemberétől képzési helyet biztosító partnercégeinkről a folyamatosan frissülő Soproni Egyetem Duális Képzés önálló oldalán találhatsz részletes információkat. 

Ezt követi a kiválasztási időszak, amelyben a duális partnercégek a regisztrációt követően önállóan, saját felvételi eljárási feltételrendszerük és menetrendjük szerint választják ki az általuk megfelelőnek tartott diákot. Itt állásinterjúkra számíthatsz. A kiválasztás sikeréről még a sorrendmódosítás előtt értesítést kapsz.
Végül kiderül, hogy pontjaid elegendőek voltak-e a sikeres intézményi felvételihez. Ha felvételt nyertél karunkra, és sikeresen kiválasztott egy partnercégünk, akkor már csak be kell iratkoznod, és ezt követően megkötheted hallgatói munkaszerződésed a cégnél, és megkezdheted sikerre ítélt képzésed. 

ugrás az oldal tetejére

További információk, kapcsolat

ugrás az oldal tetejére
Bazsóné Bertalan Laura

Felvételi eljárásról, duális képzési rendszerrel kapcsolatban:

Bazsóné Bertalan Laura
adjunktus
kari duális képzési koordinátor
99/518-424, 30/6789-179
lkk-dualis@uni-sopron.hu

A duális képzés önálló oldala: 

http://dualis.uni-sopron.hu

ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő