Az Alföld Slow Egyesület a Lámfalussy Kar Turizmus Klubjában


A lassú turizmusban rejlő vidékfejlesztési lehetőségekről gondolkodtunk a Turizmus Klub legutóbbi rendezvényén.

 

Vendégünk volt ez alkalommal az Alföld Slow Egyesület, amely 2018-ban alakult azzal a céllal, hogy az egyesületbe belépő települések közösen összefogva, a turizmus fejlesztésével próbálják javítani a helyiek jólétét és jóllétét, erősíteni ezáltal az identitástudatot és a térség megtartó képességét.

A lassú turizmus koncepció az utazni vágyók tekintetét a helyi emberek életére, a térség értékeire, azok megismerésére irányítja, a lelassulásra, az igazi pihenésre ösztönöz, egyúttal lehetőséget teremthet azon elsősorban rurális, kevesebb attrakcióval bíró térségek számára, hogy a lassú turizmus céljaival azonosulva az ez iránt nyitott turisták számára fogadóterületté váljanak.

Az előadók: Szebellédi Zoltán, az egyesület elnöke és Szőke Tünde Mónika, az egyesület elnökségi tagja, a Lámfalussy Kar nappali tagozatos doktorandusz hallgatója előadásaiból megismerhettük az egyesület célját, és eddigi tevékenységeit. A megvalósítás egyelőre a kezdeti lépéseknél tart, a pandémia nehezítette a helyi szolgáltatókkal, vállalkozókkal történő kommunikációt és az együttműködés elmélyítését. Az egyesület tagjai jó gyakorlatként az itt tartózkodásuk alatt megismerték az Alpokalja-Fertőtáj Vidékfejlesztési Egyesület helyi fejlesztéseit, illetve azon munkáját, ahogy eljutottak a térségi termelőket, kézműveseket és turisztikai szolgáltatókat összefogó hálózat létrehozásáig, és azokat a kezdeményezéseket is, amelyekkel igyekeznek a térségi turizmus fellendítését is elősegíteni.

A Turizmus Klub rendezvényét ezúttal is a Lenck-villa együttműködésével valósítottuk meg, amely most aktív résztvevője is volt az estének. Az érdeklődők dr. Tóth Imre múzeumigazgató vezetésével megismerkedhettek a tárlattal, a tárlat kialakításának céljával, és apróbb kulisszatitkaival.

 

A képek megtekinthetők itt >>>