A Soproni Közgáz hallgatói a HEINEKEN fenntarthatósági és hatékonyságnövelési projektjein dolgoztak


A 2021/2022-es tanév a HEINEKEN Hungária Zrt. és a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar közös projektjeinek eredményhirdetésével zárult.

Karunk törekszik a gyakorlatias, projektorientált képzés megvalósítására, melyben kiváló partnerünk volt a HEINEKEN Hungária Zrt., amely az idei szemeszterben három különböző projekt megvalósításával kapcsolatban kínált lehetőséget a hallgatók számára.

Ligeti Gábor, vállalati főmérnök ismertette meg diákjainkat a vállalat hulladékgazdálkodásának rejtelmeivel. A projekt célkitűzése, hogy a már eddig elért eredményeket tovább fejlesszék, tovább csökkentség a kommunális lerakóba kerülő nem szelektív hulladék mennyiségét, ami jelenleg az összes hulladék és melléktermék 0,8%-a. További cél volt, hogy a hallgatói ötletekkel újabb lépéseket tegyenek a fenntartható, megújuló hulladékgazdálkodás irányába, és ezzel párhuzamosan diákjaink is megismerjék a kapcsolódó elveket.

A hulladékgazdálkodási projektben 41 hallgató vett részt a Logisztika tanóra keretében. A csapat munkáját dr. Németh Nikoletta adjunktus és Pankotay Fruzsina Magda tanársegéd koordinálta. A nagy csoportlétszám lehetőséget biztosított a közös munkára, így a diákok nem csak a szakmai, hanem a problémamegoldó és csoportmunka készségeiket is fejleszthették.

A feladat megoldására egy teljes szemeszter állt rendelkezésükre, melynek során közösen és csoportokban is biztosított a vállalat konzultációs lehetőséget. A félév végén a csoportok javaslatokat fogalmaztak meg, melyeket kutatással és számításokkal támasztottak alá. Javaslataikat a HEINEKEN Hungária Zrt. képviselőinek prezentálták.

Számos jó ötlet született, a HEINEKEN Hungária Zrt. első és második helyezett csapatot hirdetett, valamint egy különdíj is kiosztásra került.

I. helyezett csapat: Sághy Viktória, Tenki Péter, Horváth Kata, Ugron Anna Mária, Németh Sára, Varga Zsanett
II. helyezett csapat: Német Vivien, Mészáros Ákos Alfréd, Zöldesi Marcus, Besenyei Márk Lajos, Varga Richárd István, Szántó Anna
Különdíj: Kremzer Odett

Dénes Kálmán Sörtermelési vezető a végzős hallgatóinkat állította kihívás elé. A CIP (Clean-in-Place) idők csökkentése projekt keretében a hallgatóknak szüksége volt némi mérnöki szemléletre. Az első hallásra mérnöki feladatnak tűnő projektben meg kellett látniuk a gazdasági aspektust. A feladat intenzív jelenlétet várt el a hallgatóktól. Ennek megvalósítására a Szakszeminárium tantárgy keretében volt lehetőség. A projektre hét hallgató jelentkezett. Pankotay Fruzsina Magda tanárnő heti rendszerességgel kereste fel diákjaival a HEINEKEN Hungária Zrt. főzőházát, hogy valós körülmények között ismerjék meg a folyamatot és dolgozzanak a megvalósításon. Dénes Kálmán fáradhatatlanul válaszolt a közgazdászjelöltek műszaki keresztkérdéseire, megismertetve őket a CIP mechanizmusokkal, és elmagyarázta a probléma gyökerét is. A hallgatók négy főzőházi berendezés CIP folyamatát vizsgálták felül, és tettek javaslatot a tisztítási folyamatok optimalizálására. Az elvégzett módosításokhoz köszönhetően 15–45% közötti időmegtakarítást sikerült elérniük, amely révén éves szinten több, mint 140 órával kevesebbet kell CIP-re szánni. Továbbá évente több ezer hektoliterrel kevesebb vízzel lehet a CIP folyamatokat elvégezni a módosításoknak köszönhetően.

A harmadik, még megvalósítási fázisban tartó Risk Assessment felmérést Gurin Gerő, Sörtermelési csoportvezető és Katyi Attila SHE koordinátor vezényelte. A projekt megvalósítására Dr. Koloszár László egyetemi docens Üzleti szimuláció és esettanulmányok kurzusán került sor. A projekt során a főzőház munkavédelmi kockázatait mérték fel a hallgatók két csoportban. A projekt egy, az iparban kiemelten fontos, ugyanakkor az oktatásban sokszor elsikkadó terület rendszerszintű megközelítésével adott szemléleti alapot a hallgatók részére, akik vélhetően nem csak későbbi munkahelyükön, de az élet egyéb területein is hasznosítani tudják majd a projekt során szerzett ismereteiket, készségeiket.

Kiváló és nagyon várt lehetőség volt ez a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar hallgatói számára, hiszen a pandémiás időszak óta kevesebb lehetőségük volt a vállalatok személyes felkeresésére. A tanultak valós környezetben való megismerése életre szóló tanulságokkal szolgált. Ezúton is köszönjük a lehetőséget a HEINEKEN Hungária Zrt.-nek, illetve azoknak, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a projekt:

Dénes Kálmán Sörtermelési vezető
Gurin Gergő Sörtermelési csoportvezető
Katyi Attila SHE koordinátor
Ligeti Gábor Vállalati főmérnök
Vasvári Katalin HR Business Partner

Bazsóné dr. Bertalan Laura adjunktus, duális képzési koordinátor
Dr. Koloszár László egyetemi docens
Dr. Németh Nikoletta adjunktus
Pankotay Fruzsina Magda tanársegéd

 

A képek megtekinthetők itt >>>