A Koffer Bor&Bár ötletét a Soproni Közgázon „palackozták”


Múlt hónapban már harmadik születésnapját ünnepelhette Sopron legfelkapottabb borbárja „A Koffer”. 

 

 

 


A hely megálmodói, Kulbert Gábor „Kulbi” és az Orosz fivérek – Csabi és Peti – a Lámfalussy Kar öregdiákjai, ugyanakkor gyorsan tegyük is hozzá, hogy a borbár Karunkhoz való kötődése nem korlátozódik le az imént említett három úriember nevénél, de erről majd később!

Interjúsorozatunk legújabb részében a Koffer nyitásáról mesél, és az azóta eltelt három évbe enged betekintést Kulbi, aki 2009-ben kereskedelem és marketing szakon szerzett diplomát nálunk. Karunkkal való kapcsolata azonban a záróvizsga óta is folyamatos, óraadóként és záróvizsga bizottsági tagként rendszeres látogatója az Alma Maternek, de személyében köszönthetjük öregdiák klubunk, a Liga Alumnorum elnökét is.

Hogy jött a Koffer Bár ötlete? Mesélj egy kicsit a nyitás körülményeiről!

Mi voltunk az első bolognai rendszer szerint tanuló évfolyam. Mint most, úgy akkor is harmadév végén mindenki lázasan gyakorlati helyet keresett. Én egy bormarketinggel foglalkozó céghez kerültem. Azt hiszem itt pecsételődött meg a sorsom. A mindennapi munkám része lett a bor. A kötelező gyakorlati idő után is volt lehetőségem még egy évet maradni, így számos borral/gasztronómiával kapcsolatos rendezvényen vettem részt, borkóstolókat szerveztem, borismereti tanfolyamokra jártam. A mesterképzés elvégzése után aztán más irányba indultam el, de hobbiszinten mindig is megmaradt a borok iránti rajongás. Üzlettársaim Orosz Csaba és Orosz Péter régi poncichter család tagjai, gyerekkoruk óta meghatározó szerepet tölt be életükben a szőlő és a bor. Már egyetemi tanulmányaik alatt borászatot alapítottak, Csabit nem sokkal később a Soproni Borút Egyesület elnökének is megválasztották. Maga az ötlet, hogy nyissunk egy vendéglátóhelyet egy baráti összejövetelen jött, amikor egy olyan helyre ültünk be vacsorázni, ahol nem lehetett bort fogyasztani. Ekkor elkezdtünk gondolkodni, számolgatni, és mire észbe kaptunk egy komplett üzleti terv volt a kezünkben. Szintén a véletlennek köszönhetően nagyjából ezzel egyidőben üzleti ingatlanok bérbeadásával foglalkozó barátomnak megüresedett az egyik, addig fodrászatként használt üzlethelyisége, amit közös erővel nagyjából hat hónap alatt sikerült átépíteni és berendezni a mostani Koffer Bor&Bárrá.

Mi volt az elsődleges célkitűzés a hely megnyitásával?

A cél egy olyan borbár létrehozása volt, ahol mind a soproni vendégek, mind az idelátogató turisták széles szortimentet, kiváló magyar és külföldi tételeket, kézműves söröket, prémium rövid italokat találnak, kiegészítve helyi termelőktől vásárolt alapanyagokból készült hidegtálakkal. Fontosnak tartjuk, hogy a kóstolás élmény legyen, így szinte mindent poharazunk, ami a polcon megtalálható. Ez minimum hetven, de sok esetben inkább száz nyitott és bármikor kóstolható bort jelent. Alapvető számunkra a folyamatos magas minőség biztosítása, így csak olyan italt tartunk, amit mi is bármikor szívesen, kompromisszumok nélkül ajánlanánk barátainknak és üzletfeleinknek egyaránt.

A Lámfalussy Karhoz való kötődés közel sem ér véget az alapítóknál! Mesélnél egy kicsit erről?

A Koffer csapata hat főből áll, ötünknek van kötődése a Soproni Közgázhoz. Csabival mi évfolyamtársak voltunk, Peti három évvel utánunk kezdte el az egyetemet. Üzletvezetőnk, Brigi, is itt végzett Turizmus-vendéglátás felsőfokú szakképzésben, míg legfiatalabb tagunk, Kata most lett elsőéves. A személyünket érintő kapcsolódás mellett egyébiránt voltunk már helyszíne évfolyamtalálkozónak és kari/intézeti összetartásoknak is. Egy órai projekt keretében pedig másodéves hallgatók jótékonysági rendezvényt szerveztek hozzánk, de több borkóstolós kitelepülésünk is volt már különböző, a Kar Erzsébet utcai épületében megrendezett konferenciákon. 

Változott-e valami az elmúlt években az eredeti elképzelésekhez képest?

Az elképzelésekhez képest minden változatlan, ugyanakkor számos esetben kellett alkalmazkodnunk a körülményekhez. Legyen szó akár csak a mostani legfrissebb Covid-helyzetről, de változtattunk a nyitva tartáson is, és többször lecseréltük a forgalmazott termékeket, valamint a beszállítóink köre is folyamatosan változik. Ezekből nyilván a vendégeknek semmit nem szabad észrevenni, igyekszünk mindent úgy csinálni, hogy kívülről mindez láthatatlan maradjon.

Mely tantárgyi ismereteket hasznosítottátok leginkább a nyitás, és az azóta eltelt évek alatt?

Kisvállalkozásként az egyszerűbb kérdés az lenne, melyiket nem? Jogi ismeretek kellettek az alapításhoz, az elinduláshoz. Pénzügy és számvitel, vezetés-szervezés, vállalatgazdaságtan a napi ügyvitelhez, és természetesen marketing, hogy mindaz, amit gondolunk és képviselünk, a legszélesebb réteghez eljusson.

Mik a jövőbeni terveitek?

Folyamatosan gondolkodunk, mit és hogyan lehetne még jobbá tenni. Számos fejlesztési ötletünk van, amelyeket remélem, a jövőben a közönségünk is megismer és megtapasztal, de azt gondolom, ha tíz év múlva ugyanígy beszélgetünk, már elértük, amit anno célul kitűztünk.

Köszönjük a beszélgetést! További sok sikert kívánunk Nektek!

 

Kóstolj egyet a Koffer Bárban:

https://www.facebook.com/kofferbarsopron/