2020.09.14. Mestereknek mestereVerhás Alexandra két mesterképzést is elvégzett a Soproni Közgázon. Az évnyitón Alma Mater Emlékérmet vehet át, ennek apropóján beszélgettünk vele.Nem sokan mondhatják el magukról, hogy két mesterképzésen is diplomát szereztek, de mielőtt erre rátérnénk, mesélj kérlek, hogyan kerültél a Soproni Egyetemre. 

2014 tavaszán végeztem a szombathelyi Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolában pénzügyi-számviteli ügyintézőként. Már a középiskolai éveim alatt biztos voltam benne, hogy ebben az irányban szeretném továbbfejleszteni tudásomat. Több egyetem megtekintése után a választásom a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karára esett. A nyílt napon megkaptam minden információt, amire nekem szükségem volt a döntés meghozatalához. Meggyőződtem róla, hogy az egyetemi éveim alatt stabil, szilárd tudásra tehetek szert, magas szinten képzett oktatók segítségével. Az egyetem viszonylag kis létszámú, ezért családias légkörben telnek a mindennapok. Az oktatók név szerint ismerik a diákokat, nem pedig neptunkódok vagyunk. Nagyon tetszett az, hogy az egyetem családbarát, mivel a nappali képzésen a tanórák csütörtökön befejeződnek, így a hallgatók a hétvégén több időt tölthetnek odahaza a családjuk körében. Ezek alapján kezdtem tanulmányaimat 2014 szeptemberében Pénzügy és számvitel alapszakon.

A BA-t követően maradtál, s beiratkoztál a Vállalkozásfejlesztés MA nappali tagozatára, fél évvel később pedig a Pénzügy MA-t is elkezdted levelezőn. Hogy jött mindez számodra?

A BA elvégzésekor nappali tagozaton szerettem volna tanulmányaimat tovább folytatni az egyetemen. Viszont a Pénzügy mesterképzés nappali tagozaton nem indult, ezért esett a választásom a Vállalkozásfejlesztés MA-ra. Ez a szakirány is nagyon tetszett, de a célom az volt, hogy az alapszakon szerzett diplomámat, tudásomat gyarapítsam magasabb szintre, ezért jelentkeztem fél évvel később erre a szakra is.

Mit adott végül a két MA? Mi az, ami nagyon tetszett a mesterképzésen?

Széles látókörre, gyakorlati tudásra tettem szert egyidejűleg a két mesterképzés során. Bízom benne, hogy a mesterszakon elsajátított magas szintű ismeretek hozzásegítenek a vágyott munkakör és pozíció megtalálásához.

Az Alma Mater Emlékérem odaítélésénél nem csak a magas tanulmányi eredmény számít. A tanuláson, vizsgákra készülésen túl milyen pluszt tettél le az asztalra?

A BA képzés során a Közgazdasági és Módszertani Intézetnél demonstrátorként tevékenykedtem mikroökonómia és makroökonómia tárgyakból. TDK dolgozatot írtam „A szegénység mérése, a szegények helyzete hazánkban” címmel, amellyel a kari Hallgatói Önkormányzat különdíjában részesültem. Kiváló minősítésű diplomát szereztem pénzügy és számvitel alapképzési szakon. A mesterképzés során 2018-ban is részt vettem a kari Tudományos Diákköri Konferencián „A magyar KKV-szektor innovációs-pályázati tevékenységének attitűd vizsgálata” címmel, mellyel a Gidai Erzsébet Közgazdaságtudományi Szakkollégium különdíját érdemeltem ki, majd 2019 áprilisában második helyezést értem el az OTDK konferencián a tagozatomban. Előadóként részt vettem a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a kar által 2018. októberében megszervezett nemzetközi tudományos konferencián. Az előadásomból publikáció is készült. További publikációm jelent meg 2019-ben „Talentum in Scientia, Hallgatói kutatómunka a Soproni Egyetemen” című kötetben. A 2018/2019-es tanévben az Üzleti tudományok Intézeténél demonstrátorként tevékenykedtem, ezt a tevékenységet folytattam a 2019/2020-as tanévben is. Emellett újabb TDK dolgozatot írtam „A magyar nagyvállalatok innovációs-pályázati tevékenységének attitűd vizsgálata, összehasonlítása a KKV-szektorral” címmel, mellyel 2. helyezést értem el és továbbjutottam a 2021-es OTDK-ra. Mester diplomáimat is kiváló minősítéssel szereztem. A TDK-kon és publikációkon kívül versenyeken is részt vettem. Ezek közül ez egyik jelentősebb az Országos Esettanulmányi Verseny, amelynek keretében az országos döntőbe jutott a csapatunk.
Ezúton köszönöm szépen az oktatóimnak, hogy magas szintű tudásukkal hozzásegítettek az Alma Mater Emlékéremhez. Nagyon büszke vagyok rá, és az egyetemi éveim alatt mindig titkolt vágyam volt, hogy egyszer én is ebben a kitüntetésben részesülhessek. Az Emlékérem egy jó elismerése annak, hogy a befektetett energia meghozza gyümölcsét.

Köszönjük szépen az interjút és még egyszer gratulálunk!