2020.06.23. A tanév 10 pillanata


Soproni Közgáz Highligths 2019/2020 – avagy eltelt egy tanév, nem is akármilyen!

 

 

Ugyan egyetemünk s karunk egyik legszebb és legjobban várt eseménye, a valétálás még kivételesen hátravan, de alapvetően elmondható: a 2019/2020-as tanév véget ért. Az alábbiakban 10+1 olyan pillanatot ragadtuk ki a tanévből, melyek az év legemlékezetesebb, legmeghatározóbb vagy legérdekesebb eseményein készültek. Sorrend felállítására nem vállalkoztunk, így kronologikus megközelítésben mutatjuk a fotókat. Bár a COVID befertőzte az utolsó hónapokat, de így is élménygazdag szemesztereket zártunk! Kis összeállításunk alaposan bizonyítja: pezseg az élet a Soproni Egyetem Lámfalussy Karán!

Jöjjön tehát a Soproni Közgáz 2019/2020 TOP10 – Highligths!

Legyen sok kicsi közgazdász! – mondta alapító dékánunk, Gidai Erzsébet professzorasszony, és azóta is sokszor ismételjük ezt az elhíresült jelmondatot. Szeptember első hétvégéjén már 10 éves évfolyamtalálkozóját tartotta Karunk első olyan évfolyama, amely már nem a „hagyományos” ötéves tanulmányi idő alatt, hanem osztott képzésben (BA) szerzett diplomát. A találkozón sok kicsi közgazdász is részt vett már! A már nem is olyan kicsi közgazdászok, öregdiákjaink pedig a Lámfalussy Kar, illetve az aktív hallgatók támogatására az évfolyam címerével ellátott borítékban 100 000 Ft-ot adtak át a Soproni Felsőoktatásért Alapítványnak. A fotón: Kleizer Gábor öregdiákunk, kisközgazdászával, Annával a Szakkollégiumi teremben.

Irány Székelyföld! – Szeptember utolsó hétvégéjén Karunk 14 hallgatója vehetett részt az Erdélybe, Székelyföldre szervezett tanulmányúton, mely a vállalkozói szemlélet, a vállalkozóvá válás kapcsán egy szakmai, illetve egy általánosabb, a magyarságtudathoz és felelős értelmiségi léthez kötődő céllal rendelkezett. A gyárlátogatások és a kirándulások mellett a Sapientia Egyetem Csíkszerdai Karát is meglátogatták hallgatóink.

A mestertanár – Október 31-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében, Kitüntetésátadó ünnepi ülés keretében az Országos Tudományos Diákköri Tanács mestertanári címet adományozott dr. Koloszár László tanár úrnak, Karunk tudományos és kutatási dékánhelyettesének.

Életmentés két előadás között – Karunkon több tárgy keretében is megszokott, hogy az elméleti oktatás mellet a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektetünk. Projektmenedzsment tantárgy keretében idén a hallgatók egy véradást szerveztek Karunk aulájában. Jutalom süti, ajándék sör, 45 lelkes véradó, és 135 megmentett élet lett az eredmény!

Az első nemzetközi csapat a célban – Az első Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatóink elérkeztek a nemzetközi gazdálkodás BA tanulmányaik végéhez. Our first Stipendium Hungaricum fellow students have arrived at the end of the study of International Business Economics BA.

Arany Bab és a varázsló – ez akár egy Disney rajzfilm címe is lehetne, de az igazság az, hogy második nyílt napunk után két nappal teltházas Egyetemfoglaló versenyt rendeztünk a régió középiskolásainak, immár 8. alkalommal. A vetélkedő könnyed hangulatát a játék képzeletbeli helyszínéül szolgáló Sopronusz bolygó uralkodója, Arany Bab (dr. Pogátsa Zoltán tanár úr), az uralkodó felesége (Árendásné Fekete Márta dékánihivatal-vezető asszony) és a varázsló (dr. Resperger Richárd tanár úr) színészi játéka biztosította.

Rázva, nem keverve! – A II. Közgazdász Est, illetve a VII. Közgazdász Bál alkalmából idén a 007-es ügynök, James Bond világában érezhették jól magukat aktív hallgatóink, öregdiákjaink és a külsős érdeklődők a Kar aulájában. Mivel a csokornyakkendőben érkező urak között értékes nyereményeket sorsoltunk ki, nagy örömünkre vendégeink nagy része ebben a „jamesbondi” védjegyben érkezett a partyra! A Rulett, a Black Jack és a vodka-martini koktél sem maradhatott el természetesen!

NINCSPÓTZH! Team – És ismét egy gyakorlati projekt! Rendezvényszervezés tantárgy keretében hallgatóink egy egyetemi röplabdabajnokságot szerveztek. A megmérettetésre összeállt egy oktatói csapat is (NINCSPÓTZH! Team), természetesen sportkedvelő dékánunk, dr. Czeglédy Tamás tanár úr vezetésével.

Évtizedek óta nem volt ilyen! – Az idei valéta szakestély a megszokottnál is különlegesebb volt, ugyanis a végzős közgazdászhallgatók búcsújának első állomását megtisztelte jelenlétével dr. Farkas Ciprián Sopron város polgármestere, és dr. Sárvári Szabolcs jegyző úr is. Több mint 30 éve nem járt regnáló polgármester soproni szakestélyen!

#tanuljotthon – Ekkor már távol voltunk egymástól, de ezen kis videó eredményeképp mégis kicsit közelebb. Ugyanis többek között megtudhattuk, hogy milyen hobbinak hódol Hoschek Mónika dékánhelyettes asszony, hogy Koloszár László dékánhelyettes urat az Erő is segíti, Keresztes Gábor tanár úr minden körülmények között elegáns (de csak ésszerűen), Németh Csaba HÖK elnök úr pedig a karantén alatt sem enged kirobbanó formájából.

 

 

VALETE 2020 – Egy nem megszokott „valétálós” kép, melyre minden jelenlegi és öregdiákunk szomorúan, de mégis a szép emlékek kiváltotta mosollyal tekintett.

 

Természetesen sok fontos, szép és megható pillanat volt még a tanévben, kiválasztani is nehéz volt tízet, de ez is csak azt bizonyítja: soproni közgazdászhallgatónak lenni meglehetősen jó dolog!

Találkozunk szeptemberben, addig is vigyázzatok magatokra és egymásra!