2019.10.09-10. Vállalati szakmai nap az LKK-n

 

2019. október 9-én és 10-én gyárlátogatásokkal színezett szakmai napot tartott a Lámfalussy Kar.

 

A gyakorlatorientált képzést folyamatosan fejlesztő kar Üzleti Tudományok Intézete a hozzá kapcsolódó gazdálkodási és menedzsment, illetve kereskedelem és marketing (logisztika) szakos hallgatókat a VELUX Magyarország Kft. fertődi, illetve a Roto-Elzett Certa Kft. lövői telephelyére vitte el, a Pénzügyi és Számviteli Intézet gondozásában lévő pénzügy és számvitel szak hallgatói pedig a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és az IKEA Industry Magyarország Kft. soproni telephelyein jártak. A Nemzetközi és Regionális Gazdaságtan Intézethez kapcsolódó turizmus–vendéglátás szakos hallgatók a soproni parkerdő és Sopronbánfalva jellegzetességeivel ismerkedhettek meg szakértők segtségével.

A VELUX Magyarország Kft.-nél tett látogatás elején a cégcsoport filozófiájáról, értékrendszeréről láthattak a hallgatók egy rövidfilmet, melyet a magyar leányvállalat bemutatása követett. Több fiatal munkatárs számolt be a pályakezdésről, ezzel kapcsolatos nehézségeikről, a VELUX céghez kerülésükről, illetve az azóta eltelt évek élményeiről, tapasztalatairól, a jelenlegi munkakörük feladatairól. Számos szakirányú továbbképzésen, külföldi tanulmányutakon, projekteken vehetnek részt az itt dolgozó munkatársak. Ezután került sor a telephely logisztikai részlegének és raktárának megtekintésére. A biztonsági előírások figyelembe vétele mellett nézhették meg a hallgatók a logisztikai folyamatokat. Nagyon kreatív keretek között zajlott a látogatás, például egy igazi kamion ponyvás belsejében állva kaphattak információt a diákok a logisztikai kihívásokról. A programot kerekasztal-beszélgetések zárták.

A Roto-Elzett Certa Kft. lövői telephelyén előadást hallhattak a diákok a cég alapításától mai napig tartó fejlődéséig. Az előadás után két csapatra osztva vezették körbe a gyár teljes területén a meghívottakat, minden apró részletre betekintést nyerve. A legtöbb folyamatot végig is lehetett nézni. A logisztikai folyamatokról és a raktározási módokról bővebb információt kaphattak a hallgatók, ami szakirányuk épp oktatott tárgyaihoz is igen hasznosnak bizonyult.

A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. soproni sörgyárában izgalmas gyárlátogatás keretében tekinthettek be a hallgatók a nagy múltú sörfőzde mindennapjaiba. Végigsétálva az üzemterületet láthatták a komplex gyártási folyamatot és annak helyszíneit, kiemelt figyelmet szentelve mindenütt a munkavédelmi folyamatoknak. A sörgyár hangulatos fogadóépületébe visszatérve érdekes előadást hallhattak a résztvevők a cég menedzsment folyamatairól, minőségbiztosításáról és üzleti stratégiájáról. A jó hangulatú délelőtt zárultával, az előadás végén sor kerülhetett a kérdésekre, majd minden kedves látogató az élmények mellett ajándékkal térhetett haza.

Az IKEA Industry Magyarország Kft. Sopron Ipar körúton lévő székhelyén döntően pénzügy-számvitel szakos hallgatók jártak. A látogatás keretében sokrétű, hasznos információkhoz jutottak. Elhangzott egy rövid ismertető a cég tulajdonosi hátteréről, múltjáról és küldetéséről. A Kft. alapítása 1994-ben történt, s a 25. évfordulóra a cégcsoport részére készült egy kisfilm a negyed évszázad történéseiről (névváltozásokról, sikerekről, fejlődésről), melyet a diákok is megtekintettek. Ezt követően a cég pénzügyi, számviteli folyamatairól, vállalatirányítási rendszeréről tájékozódhattak. Pénzügyi tervezés, kontrolling, számviteli sajátosságok volt a téma. A hallgatók kérdéseire a jelenlévő szakemberek tanulságos, kielégítő válaszokat adtak. A gyártás helyszíni megtekintésével zárult a délután.

A turizmus szakos hallgatók az élmény- és geotúra során a Soproni-parkerdő egyes geológiai- és kultúrföldrajzi érdekességeit vizsgálhatták nagyjából három óra terjedelemben. A túra során megtekintették az országban egyedül itt található védett leuokfillit feltárást, majd a Hősi temetőt. A Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor mellett található barokk lépcsősor geológiai, illetve művészettörténeti ismérveit tanulmányozták, ez utóbbit a helyi plébános, Németh Attila művészettörténész tolmácsolásában, majd a templom oldalában megtekintették a helyi kőzetfélék sokaságát. Németh Attila atya bemutatta a templombelsőt, és annak kultúrtörténeti sajátosságait. A túra végén a közelben lévő geofizikai obszervatórium tövében található kilátó pontról a városi szétterülés folyamatának jelenlegi állapotát tanulmányozta a csoport, rálátva az Ágfalvi-lakóparkra és a Kutya-hegyre.

A gyárlátogatások jól sikerültek, idén is színvonalas szakmai programon vehettek részt hallgatóink, akik sok ismerettel és élménnyel gazdagodva térhettek haza.

Mind a négy cégnek, illetve segítő szakértőinknek köszönjük a szervezést és az értékes előadásokat!

 

A képek megtekinthetők itt >>