2019.09.23–28. A Lámfalussy Kar hallgatóinak tanulmányútja Székelyföldön2019. szeptember 23-28. között a Lámfalussy Kar 14 hallgatója vehetett részt az Erdélybe, Székelyföldre szervezett tanulmányúton.

 

 

  

2019. szeptember 23-28. között a Lámfalussy Kar 14 hallgatója vehetett részt az Erdélybe, Székelyföldre szervezett tanulmányúton, mely a vállalkozóiság, vállalkozóvá válás kapcsán egy szakmai, illetve egy általánosabb, a magyarságtudathoz és felelős értelmiségi léthez kötődő céllal rendelkezett.

A gyárlátogatások elsődlegesen a szakmai célhoz kötődnek, melynek lényege a vállalkozóiság, vállalkozóvá válás lehetőségeinek bemutatása személyes példákon keresztül. Ezért a vállalkozás működésén túl a mindennapi nehézségek, illetve az útkeresések, stratégiai döntések bemutatása, valamint a vállalkozás alapítása, az ehhez kapcsolódó nehézségek, döntések, forrásszerzés, stb., mind-mind kérdések voltak.

A héten Kalotaszentkirályon megismerhettük a helyi falusi turizmus felépítésének történetét, aktuális problémáit, valamint a vállalkozások tovább örökítésének kihívásait. Parajdon a sóbánya köré szerveződött turizmust, Korondon a kézművesség adta vállalkozói lehetőségeket tártuk fel.

Jártunk a Csíki „Tiltott” Sör Manufaktúra csíkszentsimoni bázisán. Érdekes volt látni modern technológia és a hagyományok ötvözetét, valamint azt a marketinget, mely lehetővé tette, hogy a gyár igen hirtelen tegyen szert széles ismertségre. Ottjártunkkor már javában készülődtek arra a hétvégi sörfesztiválra, melyről ma már tudjuk a sajtóból, hogy szintén igen komoly érdeklődés mellett zajlott. A borospatakai skanzen panzió egy egyedi gondolatra épül. A tájegység jellegzetes házait egymás mellé gyűjtve kínál autentikus szállást ez az „élő skanzen”. Példát mutatva a múlt megőrzéséből, megéléséből egy gazdaságilag is sikeres vállalkozáson keresztül.

Fogadtak minket a Sapientia Egyetem Csíkszerdai Karán, ahol az egyetem története mellett hallottunk társadalmi kapcsolataikról, gazdasági beágyazottságuk helyzetéről is. Megtekinthettük az egyetem PR-videóit, tevékenységeit, terveit, láthattuk azt az elkötelezettséget, mely az egyetem kollégáit jellemzi. Nagy élmény volt látni a hallgatói tereket, laborokat, a megújuló infrastruktúrát. A kar mérete hasonló a mi karunkéhoz, a közvetlenség, a kisebb létszámból fakadó családias jelleg is hasonló, jó volt érezni, hogy máshol is vannak ezekre az értékekre tudatosan építő intézmények.

Csíkdelnén, a Gordius Kötélgyárban jártunk. A kötélgyár története egy stoppolásra vezethető vissza. Érdekes volt hallani, hogy ezt a történetet csakúgy, mint a termelési rendszer folyamatos finomhangolásának tevékenységeit, mely lehetővé teszi, hogy az alacsony profitrátájú iparágban életképes maradjon és növekedje a ma már nemzetközi piacra lépés felé ácsingózó cég.

A LAM Mikrohitel Sepsiszentgyörgyi irodában a mikrohitelezéssel ismerkedhettünk meg. A segítő, feltáró, ügyfélcentrikus hozzáállás nem csak a térség felzárkóztatását segíti, de üzletileg is megtérülő vállalkozás, melyet hazánk – legalább a szegényebb – régióiban is el tudnánk képzelni.

 

A tanulmányút mindemellett a magyarság mély megélését is segítette, a fenti élményeket egy értelmiségi felelősségi keretbe helyezve, hozzákapcsolva a társadalomhoz. Két látogatás között lehetőségünk volt kilátogatni a magyarság egyik legfontosabb zarándokhelyére, Csíksomlyóra. Jártunk a csíkszeredai Mikó-várban, a Székely Nemzeti Múzeum kiállításán, valamint megtekintettük a Makovecz Imre tervezte milleniumi templomot. borvizeket kóstoltunk, jártunk az ezeréves határon Gyimesbükkön, kipróbáltuk a mofetta kénes kipárolgását a Torjai Büdös Barlangnál, megnéztük az őszi tájat a Szent Anna-tónál és a Moho-lápnál. Nagy élmény volt a helyi emberekkel találkozni, meghallgatni őket, élvezni a hely tájszólás szépségeit. Jó volt közgazdásznak, vállalkozó-palántának, magyarnak lenni! Köszönjük a lehetőséget!

 

A képek megtekinthetők itt >>

 

 

A tanulmányút résztvevői

 

A tanulmányút az „EFOP-3.6.1-16-2016-00018 – A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelése intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen” című projekt támogatásával valósult meg.