2019.03.17–24. Görögországban jártak hallgatóink az Európai Számviteli Hét keretében

görögország
Ismét sikeresen megrendezésre került az Európai Számviteli Hét, melyen Pintér Anna harmadéves és Németh Csaba másodéves BA-s hallgatóink képviselték karunkat. Görögországi élménybeszámolóikat olvashatják

Pintér Anna
2019. március 17. és 24. között került megrendezésre a 20. Európai Számviteli Hét (European Accountancy Week - EAW) a görögországi Kavala városában.

A Kar még 2012-ben csatlakozott az European Taxation and Accounting in Practice (ETAP) Európát magába foglaló szervezetéhez, amely a gyakorlatorientált számviteloktatást, a résztvevő intézmények oktatói és hallgatói közötti tapasztalat és tudáscserét tűzte ki célul a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokkal történő megismerkedés mellett.

Hatalmas lehetőségként éltük meg, hogy idén jómagam (Pintér Anna) Németh Csaba hallgatótársammal képviselhettük egyetemünket. Felkészítő és kísérő tanárunk Dr. Széles Zsuzsanna volt. Minden egyes nap valami újabb kihívást, meglepetést és izgalmakat tartogatott számunkra. A hétfői nap a bemutatkozásokról, ismerkedésekről szólt, amelyet a remek hangulatú tasting activity koronázott meg. Szintén az első nap alkalmával kerültek kisorsolásra a négy főből álló, különböző nemzetiségű csapatok, akik a hét folyamán együtt dolgoztak a workshop keretében.

Az elkövetkező napok programját a különböző témájú (Assets, Liabilities, Equity, Financial analysis) reggeli előadások, majd a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati feladatok alkották az egyetem campusán, ahol minden reggel gyönyörködhettünk a kilátásban. Hatalmas kihívást jelentett számomra, hogy a három különböző nemzetiségű (belga, holland, német) csapattársam gondolkodásmódját megértsem, ráadásul idegen nyelven. Úgy érzem, hogy a gyakorlati feladatok megoldása során rengeteget fejlődtem mind szakmailag, mind kommunikáció terén. Megtanultam angolul érvelni az elképzeléseim, számításaim mellett, amit úgy gondolom, nagyon nehéz elsajátítani életünk során, hiszen kevés ehhez hasonló impulzus ér minket tanulmányaink során.

A tanulás mellett természetesen jutott idő városnézésre is és a helyi gasztronómia feltárására. Megismerhettük a csodálatos tengerparti Kavala belvárosát, majd szerda délután a Julius Caesar halálához fűződő Filippi amphiteatrumba kalandoztunk el, ahonnan a görög Dráma városába utaztunk tovább. A napot mindig vidám, zenés vacsora zárta, amely során megkóstolhattuk az egyedi görög előételeket, különlegességeket, desszerteket, italokat.

A verseny utolsó napján egy esettanulmányt feldolgozva kellett cégelemzést készítenünk, majd abból egy 10 perces prezentációt. Pozitív élményként éltem meg a hetet, hiszen remekül tudtunk együtt dolgozni a csapatommal, amit a Best team spirit díjunk is igazol. A záró ceremónia mindenki számára rendkívül megható volt, hiszen a hét során rengeteg új barátot szereztünk és egy nagy, európai közösséggé váltunk.
Hálás köszönetem a Soproni Egyetemnek ezért az örökre szóló élményért, ami által emberileg is több lettem és megismerhettem számos nemzet kultúráját. Jelentkezésem fő oka a szakmai fejlődésem mellett a komfortzónából való kimozdulás volt, hiszen ezáltal tudunk formálódni, sikeresebb és magabiztosabb közgazdászokká válni a jövőben.

Sopron, 2019. március 31.
Pintér Anna

Németh Csaba Károly
Kavala, 2019.03.17-03.24.

A már 20. éve megrendezésre került Európai Számviteli Hét idén március 17. és 24. között a görögországi Kavala városában volt.

A Kar még 2012-ben csatlakozott az European Taxation and Accounting in Practice (ETAP) Európa számos egyetemét magába foglaló szervezetéhez, amely a gyakorlatorientált számviteloktatást, a résztvevő intézmények oktatói és hallgatói közötti tapasztalat és tudáscserét tűzte ki célul a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokkal történő megismerkedés mellett.

Hatalmas lehetőség és megtiszteltetés volt hallgatótársamnak, Pintér Annának és jómagamnak, hogy képviselhettük Egyetemünket nemzetközi közegben. Felkészítő és kísérőtanárunk Dr. habil Széles Zsuzsanna tanárnő volt, aki rengeteget segített nekünk nem csak az előkészületekben, de az ott töltött idő alatt is.

Egy kisebb utazás után a hétfői napon meg is kezdődött a megmérettetés, melytől eleinte kicsit féltem, ugyanis egész héten angolul kellett kommunikálnunk. 4 fős csoportokba osztottak minket, és hatalmas kihívást jelentett számomra, hogy különböző nemzetiségűekkel kell megértetnem magam. A német, spanyol és belga csapattársaim nagyon barátságosak voltak és ízelítőt kaphattam, hogy eltérő kultúráknak, mennyivel más a gondolkodásmódjuk. Először egy játékosabb kihívással kezdtük a hetet, amelyet én személy szerint nagyon élveztem. A Culture Game minden országból mutatott számunkra valami jellegzetességet. A napot egy remek hangulatú tasting activity-vel zártuk.

A következő napokban elkezdődtek a különböző témájú előadások (Assets, Liabilities, Equity, Financial analysis), és a hozzájuk tartozó gyakorlati órák, melyeket természetesen csapatban kellett megoldani. Hamar rájöttem, hogy nem a feladatok nehézsége fog gondot okozni, hanem azok megértése, illetve, hogy a csapattársaimnak hogyan érveljek, hogyan értessem meg magam. 2-3 nap után már teljesen átálltam, ha valamit nem tudtam elsőre elmagyarázni, akkor megpróbáltam máshogy. Eleinte kicsit fárasztó volt, hogy minden angolul zajlott körülöttünk, de hamar meg lehetett szokni. A gyakorlati feladatok megoldása során beleláttam a nemzetközi számvitelbe és pénzügybe, de nem csak szakmailag fejlődtem sokat, hanem megtanultam angolul érvelni és ezáltal sokat fejlődtem kommunikáció terén is.

A sok tanulás mellett volt időnk egy kis kikapcsolódásra is. Megnéztük Kavala gyönyörű kis tengerparti városát, a szerdai napon eljutottunk az ókori macedón városba, Filippibe, ahol megismerkedhettünk annak rövid történelmével, majd átmentünk Drama-ba, melyet körbejártunk és egy rövid szabadidő után újabb görög ételekkel ismerkedtünk. Ottlétünk alatt nem csak görög városokkal, azoknak a történelmével ismerkedhettünk meg, de jókora ízelítőt kaptunk gasztronómiájukból, ami számomra nagyon ízletes volt.

Hálás vagyok, hogy az Egyetem jóvoltából részt vehettem egy ilyen utazáson. Rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam. Emellett új embereket ismerhettem meg, akikkel ezután is tartani fogom a kapcsolatot. Még egyszer köszönöm szépen a sok segítséget Széles Zsuzsanna tanárnőnek!

Sopron, 2019. március 31.
Németh Csaba Károly

 

A képek megtekinthetők itt >>