2018.03.05. Hallgatóink sikeres szereplése az Európai Számviteli Héten


Élménybeszámoló a Portugáliában megrendezett 19th European Accountancy Week rendezvényéről. 
Portugália, 2018.02.25. – 2018.03.03.

Február 26. és március 3. között került megrendezésre a 19. Európai Számviteli Hét (European Accountancy Week – EAW) a portugáliai Coimbrában. Életünk legnagyobb lehetősége volt részt venni ezen az eseményen Breglovics Veronika pénzügy és számvitel alapszakos hallgató és Dömötöri Lilla Anna vállalkozásfejlesztés mesterszakos hallgató társaságában dr. habil. Széles Zsuzsanna felkészítő tanárunknak köszönhetően.

A Kar még 2012-ben csatlakozott az European Taxation and Accounting in Practice (ETAP) Európát magába foglaló szervezetéhez, amely a gyakorlatorientált számviteloktatást, a résztvevő intézmények oktatói és hallgatói közötti tapasztalat és tudáscserét tűzte ki célul a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokkal történő megismerkedés mellett. A hét alapvető filozófiája nem volt ismeretlen számunkra, hiszen több hallgatótársunkkal együtt lehetőségünk nyílt csoportkísérőként (nannyként) részt venni a tavalyi tanévben Sopronban megrendezett 18. EAW-n.

Mindezek után nem volt számunkra meglepő az sem, hogy egész héten angolul kell majd kommunikálnunk. 15 ország 18 intézményéből érkeztünk hallgatótársaimmal. Ez a hét elsősorban a tanulásról szólt, az előadásokat a partnerintézményekből érkezett oktatók tartották (saját tőke, eszközök, források és pénzügyi elemzés témakörökben), majd az elmélet után 4-5 fős vegyes nemzetiségekből álló csapatunkkal kellett megoldanunk a kapcsolódó gyakorlati feladatsorokat. Az egész helyzet Bábel tornyára emlékeztetett, hiszen a többi csapat angol „háttérzajából” kellett kiszűrni a saját csapattársak hangját és papírra vetni az elképzeléseket. Ezt a helyzetet azonban hamar meg lehetett szokni, néhány nap után már természetesnek tűnt.

A tanulás mellett természetesen jutott idő a szórakozásra is. Már első este találkozhattunk a többi ország gasztronómiájával egy közös vacsora keretében. A coimbrai hallgatók énekkel és zenével is készültek, a vidám diákdalok pedig még kellemesebbé tették az este hangulatát. A többi nap a Coimbrai Egyetemet és – személyes kedvencemet – a világ egyik legszebb könyvtárát, az Aliança Földalatti Múzeumot (ami érdekes keresztezése a hagyományos, tematikus múzeumnak, valamint egy óriási borospincének) és az óceánt mutatták meg számunkra portugál házigazdáink. Coimbra belvárosát pedig nannynkkel barangoltuk be szabadprogramunk során.

A verseny tetőpontja egy prezentáció készítése volt, egy esettanulmány alapján. Kiselőadásunkkal lezárult a csoportmunkák időszaka. Rengeteg új ismerettel gazdagodtunk a hét során mind szakmai, mind kulturális oldalról. Véleményem szerint a nemzetközi számviteli sztenderdek ismerete alapvető ismeretét kellene, hogy képezze minden számvitel iránt érdeklődő hallgatónak. Emellett csak javasolni tudom a versenyeken való részvételt azoknak, akik szeretnének kimozdulni a komfortzónájukból. Nem csupán szakmailag, hanem emberileg is nagyon sokat lehet tanulni – akár a versenytársainktól is. Megéri az idegen nyelv tanulására is komoly hangsúlyt fektetni, hiszen az angol nyelv volt a közös híd, ami összekötött minket és a segítségével számos új barátra tehettünk szert. Szívmelengető volt felfedezni azt is, hogy Coimbrában a mi Selmeci Hagyományainkhoz meglepően hasonló tradíciókat ápolnak a hallgatók.

A részvétel mellett Karunk hírnevét is sikerült öregbíteni: Breglovics Veronika pénzügy és számvitel alapszakos hallgató csapata a „Best Team Spirit” és a „Most Professional Team” kategóriában ért el első helyezést. Jó magam, Breglovics Katalin immár végzett vállalkozásfejlesztés mesterszakos hallgató csapatommal a „Most Professional Team” kategóriában lettem második helyezett.

Még egyszer nagyon köszönjük a lehetőséget és az életre szóló élményt Széles Zsuzsanna tanárnőnek és sok sikert kívánunk a jövő évi EAW soproni versenyzőinek!

Sopron, 2018. március 25.
Breglovics Katalin