2017.11.21–23. Nagy sikerű Pénzügyi Szabadegyetem

Lámfalussy Sándor Közép-európai Pénzügyi Szabadegyetem

A Soproni Közgázon indult útjára a Lámfalussy Sándor Közép-európai Pénzügyi Szabadegyetem, melyet Sopronon kívül Pozsonyban és Bécsben rendeztek meg.

A Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar által szervezett, a Magyar Nemzeti Bank támogatásával megvalósult több napos szabadegyetem 2017. november 21–23. között került megrendezésre, mely során három intézmény adott helyet a rendezvénysorozatnak, mely a negyedik napon pedig könyvbemutatóval zárult.

Az első napon a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának aulájában teltház fogadta a három olasz professzort, Guido Montanit, Riccardo Fiorentinit és Thomas Fazit. A Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdásza, Virág Barnabás csatlakozott hozzájuk, a vita az eurozóna szabályrendszere körül csúcsosodott ki. A főképp közgazdász hallgatókból, kisebb részt a városból érkezett érdeklődőkből álló közönség számos kérdést tett fel a vitapanelnek.

Másnap a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Karán folytatódott a vita, ahol a Szlovák Pénzügyminisztérium főtanácsadója, Michal Polák csatlakozott a három professzorhoz. A közönség soraiban jelen voltak a szlovák pénzügyi elit képviselői is. Ismét a témák széles körét érintették, a vita leginkább a bankunió kérdésköre körül csúcsosodott ki. Az egyetem professzorai és hallgatói számos kérdéssel járultak hozzá a beszélgetés elmélyítéséhez.

A harmadik napon a bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem adott otthont olasz vendégeink diskurzusának, ahol ezúttal Vanessa Radek asszonnyal, az Osztrák Jegybank vezető közgazdászával beszélgettek és elemezték az alternatívákat. A rendezvény társszervezője a „Beigewum” Társadalmi, Gazdasági és Környezetvédelmi Alternatívák Tanácsadó Testülete volt. A szép számban megjelent ausztriai professzorok és hallgatók kérdései ezúttal leginkább arra koncentráltak, hogy mi okozta az olasz bankrendszer problémáit, a bankmentéseket és a nem teljesítő hitelek magas arányát. Szintén éles vita bontakozott ki a tekintetben, hogy a bail in és a bail out bankmentési lehetőségek közül melyek jelentenek járható utat az olasz esetben.

A negyedik nap Budapesten tartottunk Thomas Fazi új könyvének apropóján egy vitát az eurózónáról Fazi, illetve magyar oldalról Andor László és Róna Péter közgazdászok részvételével, a Corvinus Társadalomelméleti Kollégiuma és a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának közös szervezésében, a Rajk László Szakkollégiumban. A fókusz ezúttal az eurózóna fenntarthatósága volt.

A panelbeszélgetéseket dr. habil Pogátsa Zoltán a Soproni Egyetem egyetemi docense tartotta, a rendezvénysorozat nyelve az angol volt.
A szabadegyetem társszervezői voltak:

  • a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Kar,  
  • a bécsi „Beigewum” Társadalmi, Gazdasági és Környezetvédelmi Alternatívák Tanácsadó Testülete, 
  • az Amber Road – Közép-európai Gazdaságtudományi Karok hálózata. 

Köszönjük vendégeinknek és a résztvevőknek, hogy eljöttek a szabadegyetem rendezvényeire és előadóinknak a színvonalas előadásokat!
A három napos szabadegyetem a Magyar Nemzeti Bank támogatásával valósul meg.

Prof. Dr. Fábián Attila egyetemi tanár, dékán 
Dr. habil Pogátsa Zoltán egyetemi docens, intézetigazgató
Dr. Szóka Károly egyetemi docens, intézetigazgató


A képek megtekinthetők itt >>