2017.03.12–18. Európai Számviteli Hét az LKK-n


A Soproni Egyetem, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara adott otthont a 18. Európai Számviteli Hét (European Accountancy Week – EAW) rendezvénynek 2017. március 12–18. között.

A Kar 2012-ben csatlakozott az European Taxation and Accounting in Practice (ETAP), egész Európát behálózó szervezetéhez, amelynek célja a számviteloktatás gyakorlatorientáltságának fokozása, a résztvevő intézmények tanárainak és hallgatóinak tapasztalatcseréje, a hallgatók számára annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok alapvető előírásaival megismerkedjenek. A szervezet munkanyelve az angol, így a szaknyelv fejlesztésére is lehetőség nyílik a résztvevő hallgató számára. Jelenleg az ETAP hálózatnak 15 európai országból összesen 18 felsőoktatási intézmény a tagja. A most lezajlott eseménynek 106 résztvevője volt, 76 hallgató és 28 oktató érkezett Sopronba. A számviteli hét folyamán a résztvevő oktatók előadásokat tartottak a nemzetközi számviteli standardokról (saját tőke, eszközök, források és pénzügyi elemzés témakörökben), majd ezt követően gyakorlati példákat, esettanulmányokat oldottak meg a hallgatók. Minden csapat prezentációt készített egy európai cég angol nyelvű beszámolója, kimutatásai alapján. A négyfős csapatok, amelyek különböző országok hallgatóiból álltak össze egész héten át együtt dolgoztak az egyes témakörökkel kapcsolatos feladatokon. Az EAW résztvevői, mind szakmai (számviteli, pénzügyi), mind szaknyelvi szempontból hasznos információkkal gazdagíthatták eddigi tudásukat. A hallgatók számára ez egy remek lehetőség a nemzetközi szinten való megmérettetésre és a tapasztalatok gyűjtésére.

Karunkat Hegyesi Dóra és Kiss Barnabás pénzügy és számvitel alapszakos hallgatók képviselték, akiket Széles Zsuzsanna tanárnő készített fel a megmérettetésre. A hallgatók jól szerepeltek, Hegyesi Dóra csapattársaival a „Best Team Spirit” kategóriában ért el helyezést, Kiss Barnabás csapata a „Best presentation” és a „Cultural Game Competition” kategória legjobbjai lettek.

Első alkalommal került megrendezésre az Európai Számviteli Hét Sopronban. A rendezvény előkészítése és lebonyolítása nem kis feladat elé állította a szervezőket dr. Széles Zsuzsannát és dr. Szabó Zoltánt, de sikerült megbirkózni a feladattal. Köszönjük Breglovics Katalinnak, Csányi Anitának, Dömötöri Lillának, Horváth Cintiának, Horváth Leának, Kiss Izoldának, Marfi Tamásnak és Süveges Zsófiának, hogy a rendezvény ideje alatt segítettek a vendéghallgatókat a tájékozódásban, és abban, hogy szép élményekkel térjenek haza. Továbbá, köszönet minden kollégának, aki segített a rendezvény sikeres lebonyolításában.

Jövő márciusban is lesz „Európai Számviteli Hét”, a helyszín még nem ismert, de az élmény garantált. Várjuk az érdeklődő hallgatókat!

Sopron, 2017. március 20.

Dr. Széles Zsuzsanna


A képek megtekinthetők itt >>