2016.11.21. Közgazdász Klub: Dr. Jámbor László


A Nyugat-magyarországi Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar Erzsébet utcai Aulájában sok érdeklődő volt jelen, közöttük sok főként első éves hallgató.

Előadó: Dr. Jámbor László a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója
Az előadás címe: Az erdőgazdálkodás jóléti feladatai és szerepe a településfejlesztésben – a „Sopron kód”
Vitavezető: Dr. Fábián Attila dékán, intézetigazgató, egyetemi docens
Klubvezető: Karner Cecília egyetemi docens 

51. előadás 

Dr. Jámbor László agrárközgazdász – közel 20 éve vezérigazgatója a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-nek –, színvonalas előadást tartott 2016. november 21-én, mely az 51. alkalom volt a Közgazdász Klub megalakulásának 11. évében. Dr. Jámbor László számos tisztséget tölt be, így a Sopron Tájegységi Vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének elnöke, az Országos Magyar Vadászat Védegylet alelnöke, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.

Előadásának kezdetén ismertette az 1951-ben alapított Erdőgazdaság történetét, melyből kiemelte, hogy részvénytársasági formában 1993. június 30-a óta működik. Összesen 17500 ha erdőterületet kezelnek, amelyből közel 5000 ha védett és több, mint 5000 ha Natura 2000 terület. A szervezeti és működési szabályzatuk szerint az erdőgazdaság termelési és beruházási feladatait oktatási célok határozzák meg, továbbá minta erdőgazdasággá kell alakulniuk. Ez utóbbi sikerült is, mert a Földművelésügyi Minisztérium ebben az évben Pro Silva Hungarie Emlékplakettet adományozott számukra.
Majd a 3 kategóriába sorolható közcélú feladatok ismertetésére tért rá. Ezek egyike a gyakorlati oktatás, kutatás, melynek a feltételei adottak mind természeti, mind infrastrukturális szempontból, így lehetővé válik a duális képzés megvalósítása az erdész, vadász szakmában. Ehhez 530 ha erdészeti, vadászati terület áll rendelkezésre. A következő közcélú feladat a természetvédelem, az életközösség fenntartása. Az erdőtörvény nagyon szigorú szabályozását most javasolják módosításra. Több állatfaj (pl. hód, vetési varjú) nagymértékben elszaporodott, melyhez minisztériumi segítséget várnak.
A harmadik közjóléti terület a Parkerdő fenntartása és fejlesztése. Erről beszélt részletesebben az előadó. Fontos, hogy a városba érkezők, a környékben élők jól ki tudják használni az ország második leglátogatottabb (mintegy egy millió látogató) Parkerdő nyújtotta lehetőségeket. Megemlítette Muck Endrét, aki a XIX. század második felében már foglalkozott a Parkerdő kialakításának gondolatával. Napjainkban 100 millió forintot fordít a gazdaság a Parkerdő fenntartására.
Lényeges változások következtek be 1998-tól. Részletesen bemutatta a környezeti lehetőségek kihasználásának módozatait, a 10 kilátót, a számos történelmi emlékhelyet, a sétautakat, erdei tornapályákat, lovas utakat, kerékpárutakat, sífutópályákat, kiépített forrásokat, tanösvényeket, múzeumokat (a legújabb Kőhalmy vadászati múzeum) stb. Felhívta a figyelmet a témában együttműködő szervezetekre, így a városi önkormányzatra, a Fertő-partot gondozó intézményre, a szállodákra stb., melyek döntésükkel együttesen gazdasági fellendülést hozhatnak a térségünknek. Köztudott, hogy Sopron egy természetvédelmi terület, számos elem felsorolása után még ide kapcsolta a Fertődi Esterházy Kastélyt is. Javasolta a jelen lévő hallgatóknak, hogy amíg itt tartózkodnak, ismerjék meg ezt a szép természetvédelmi területet, minden mozzanatát. Érezzék, mint közgazdászok a gazdasági erejét.
Az előadás végén kitért vezérigazgató úr a tervezett fejlesztésekre. 2017-re megvalósíthatónak véli a lombkorona tanösvény kiépítését, 2018-ban a Vadasparkot, majd olyan kerékpárút megépítését tervezik, amely összeköti a Soproni hegység kerékpárútjait a Bécsi határállomással. Szép tervek. Kívánjuk és szeretnénk, ha megvalósulhatna.
A jelenlévők számos kérdést tettek fel az előadóhoz, melyek megválaszolásával kerekké vált az előadás.

Köszönjük dr. Jámbor László vezérigazgató úrnak a színvonalas előadást.

 

Az előadás anyagának letöltése >>

 

A képek megtekinthetők itt >>

Dr. Karner Cecília
klubvezető