2016.11.10. Konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából


Az „Európa: Gazdaság és kultúra” elnevezésű konferenciára több mint száz résztvevő regisztrált, több előadó is érkezett Ausztriából, Németországból, Szlovákiából, Albániából.

A konferenciát dr. Fábián Attila dékán úr nyitotta meg, ezt követően dr. Kulcsár László professzor úr – a konferencia elnöke – köszöntötte a résztvevőket.

A délelőtti plenáris előadások során izgalmas előadásokat hallhattunk a Kar Aulájában, amelyek elsősorban a közgazdaságtan és a kulturális sokszínűség világát elevenítették fel. Bodrogai László Anzelm az Eszterháza Központ főigazgatója nyitó előadásában a fertődi Eszterházy-kastély örökségvédelmi fejlesztéséről beszélt, és kitért arra is, hogy milyen szerepet játszik napjainkban a Fertő-parti térség az ország kulturális turizmusában. Ezt követően Dr. Szenkovits Dezső az Erdélyi Magyar tudományegyetem Kolozsvári Karának adjunktusa tartott előadást Gándhí Európa-kritikájáról és annak lehetséges tanulságairól, van-e bármiféle relevanciája a 21. századi európai, nyugati ember számára a Nagy Lélek által több mint száz éve papírra vetett gondolatoknak. Dr. Varga Norbert a Benedek Elek Pedagógiai Kar adjunktusa előadásában arra kereste a választ, hogy kínál-e követhető társadalmi-gazdasági modellt a Biblia és a Korán a „keresztény” Európának?
Az ebédszünetet követően délután már a szekciótermekben folyt tovább az érdemi munka. A magyar és idegen nyelvű szekcióüléseken 8 tematikus szekcióban az előadóink rendkívül érdekes és figyelemfelkeltő előadásokkal készültek. A megtartott előadásokat vita is követte, ahol lehetőség nyílt a tapasztalatcserére, a különböző nézetek és álláspontok ütköztetésére is.
Az elhangzott előadások írott változatát tanulmánykötetben fogjuk megjelentetni, a legszínvonalasabb tanulmányok szerzői pedig a Kar Gazdaság és Társadalom vagy az E-conom című folyóiratában kapnak publikálási lehetőséget.

A konferencia szervezői ezúton is köszönik a közreműködő kollégák és hallgatók segítségét, amellyel jelentős mértékben hozzájárultak a konferencia sikeres és magas színvonalú lebonyolításához.
Minden előadónak és érdeklődőnek köszönjük, hogy személyes jelenlétükkel megtisztelték a konferenciánkat, és részt vettek az üléseken. Bízunk benne, hogy tartalmas konferenciát tudhatunk magunk mögött, mindenki nagy megelégedésére és szakmai fejlődésére.

Sok szeretettel invitálunk és várunk mindenkit a jövő évi tudománynapi konferenciánkra is!

 

A képek megtekinthetők itt >>