2016.10.17. Közgazdász Klub: Dr. Kovács Levente


A Közgazdász Klub előadásának témája a magyar bankrendszer volt. Dr. Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára helyezte a magyar hitelintézeti rendszert európai kontextusba.

Előadó: Dr. Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára, az Európai Föderáció Végrehajtó Bizottságának tagja
Az előadás címe: A magyar bankszektor Európában
Vitavezető: Dr. Pataki László egyetemi docens
Klubvezető: Karner Cecília egyetemi docens

50. előadás  

A jó hangulatú és tartalmas előadáson a nagyszámú hallgatóság „első kézből” tájékozódhatott a pénzügyi szektor aktuális állapotáról és a gazdasági válság utáni fejlődési kilátásairól, a gazdaságpolitikával való kapcsolatának alakulásáról. Az előadó azokra a kérdésekre keresett és adott adekvát választ, hogy hol van a helyünk az európai pénzügyi piacokon és mik a magyar bankszektor aktuális feladatai, kihívásai és jövőképe?

Dr. Kovács Levente tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika-fizika szakán végezte, majd a Közgazdaságtudományi Egyetemen MBA képesítést, azt követően a Miskolci Egyetemen pénzügyi PhD képesítést szerzett, majd ugyanitt habilitált. 2011. június 1. óta a Magyar Bankszövetség főtitkára. Korábban a KDB Bank vezérigazgató-helyettesi posztját töltötte be. 2002–2006 között a GIRO Elszámolásforgalmi Zrt. Fejlesztési, majd Üzleti Ügyvezető Igazgatója volt. Ezt megelőzően a Budapest Bank vállalati marketing ügyvezető igazgatójaként, a HypoVereinsbank Budapest termékfejlesztési igazgatójaként, valamint a CIB Bank osztályvezetőjeként tevékenykedett. 2012-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült széleskörű közéleti, oktatói és publikációs tevékenysége elismeréseként. Jelenleg a Miskolci Egyetem Gazdasági Kapcsolatok Tanszékének vezetője.
Előadónk bevezetőjében beszélt a magyar kétszintű bankrendszer elmúlt közel 3 évtizedes történetéről, kiemelve a szabályozás és súlypontelhelyezés korai „gyerekbetegségeit” és a későbbi problémáit, kiemelve a fejlődés jelentős állomásait. Hosszasan elemezte a válság utáni történéseket is, azt is megállapítva, hogy a szektor növekedési fordulat előtt áll, 2016. első félévében következett be egy elmozdulás a növekedés és nyereségesség irányába. A hazai banki tulajdonlás bemutatásánál kitért arra, hogy az elmúlt időszak tulajdonviszony átrendeződésének hatására Magyarországon régiós viszonylatban magas a hazai tulajdon aránya a bankrendszerben. Az elmúlt években az arány tovább növekedett, közelítve a nyugat országok szintjét, viszont a régióban a nagyobb hazai irányítás mögött magas állami tulajdon húzódik meg. A hazai bankok erős versenyben kell megállják a helyüket, hisz a tulajdonosi és a külföldi források szerepe felértékelődött a vállalatok finanszírozásában, ezen a jegybanki programok hoztak változást a forinthitelek tekintetében. Az előadó regionális szinten hasonlította össze a magyar bankszektort a környező országok valamint az EU hitelintézeteivel, azokra a megállapításra jutott, hogy a válság és a szabályozói válasz eredményeként a banki penetráció Európában jellemzően csökkent, viszont ezekkel a trendekkel szemben, az erőteljes regionális növekedéssel is összefüggésben a V3 (a visegrádi országok Magyarország nélkül) országokban növekedett a penetráció. A kormányzati intézkedések erőteljes konszolidációra kényszerítették a hazai bankszektort, a lengyel, a horvát és a román intézkedések hatásai a közeljövőben hasonló, de várhatóan kisebb mértékű visszaesést okoznak. A konszolidációt követő időszakban a V3 országokkal ellentétben itthon hitelleépülés volt tapasztalható, Magyarországon a jegybanki programok ellenére jelentős leépülés volt a (nagy)vállalati hitelezésben, amivel jelentősen leszakadtunk a V3-tól.
Dr. Kovács Levente előadását összegezve kijelentette, hogy a bankszektor és a gazdaság kölcsönösen egymásra utalt módon tud hatékonyan működni, és annak ellenére, hogy a magyar bankrendszer levált a régiós bankrendszer főáramáról, a pénzügyi kultúra növelése, a kemény munka és kiszámítható gazdaságpolitika lehet a gazdasági fellendülés alapja.
A tartalmas előadás után számos érdekes és izgalmas kérdést válaszolt meg a szakember, és elfogadta azt a felkérést, hogy a fejleményekről a Közgazdász Klub közönségét a későbbiekben is tájékoztassa.


Az előadás anyagának letöltése >>
A Kisalföld cikke >>

 

A képek megtekinthetők itt >>

Kovács Róbert