2016.09.30. Kutatók éjszakája az KTK-n


2016. szeptember 30-án rendezték meg a Kutatók Éjszakáját egész Európában. A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni karain, így a Közgazdaságtudományi Karon is évek óta nagy siker a rendezvény.

Az idei év keretprogramja a „Kalandozások az EU-ban!” nevet viselte. Az érdeklődő látogatók a portánál egy „EU útlevelet” kaptak. Az aulában asztaloknál lehetett az egyes országok-országcsoportok pecsétjeit megszerezni ügyességgel vagy tudással.
A legkisebb látogatók szívószál-kukacot, wc-papír egérkét készíthettek, akrilfestékkel sünit, kavicsot festhettek. Az iskolás korosztály már tudását is kipróbálhatta. A trükkös matematika feladatoknak csak a legbátrabbak vágtak neki, de az uniós országok zászlóit, autójelzéseit, a fővárosokat már szinte mindenki képes volt a megfelelő országra ráhelyezni. A pénzÜgyes kérdéseken bizony el kellett gondolkodni. A politikusok arcát sem mindenkinek sikerült felismerni. Az élelmiszer-ellátási láncokat jól szemléltette a földrajzos különítmény a túró rudi példáján. Nagy Britanniához kapcsolódóan lehetett többek között teát felismerni, kekszet kóstolni és kekszes-teás dobozt tervezni. Bábeli zűrzavart okoztak a nemzetek nyelvtörői. Aki esetleg nem ismerte egyetemünk hagyományait, az a Burs egylettől kaphatott egy kis betekintést a múltba. A Rendőrség Közlekedésbiztonsági Osztályának két kedves és mosolygós munkatársa levizsgáztatott mindenkit kerékpáros közlekedésből. Ráadásul, aki ügyesen teljesített, még ajándékot is kapott. EnerGy a bűvész mindenkit elvarázsolt.
Az útlevelet és az összegyűjtött igazoló pecséteket a portán a látogatók beválthatták egy kis emlékre, KTK-s ajándékra, vagy édességre.
Sok mosolygós (csillám-tetkós, festett) arcot elnézve látszott, hogy aki eljött az jól érezte magát.
Reméljük, jövőre találkozunk majd újra velük!

 

Egy Édesanya levele a szervezőkhöz
2016. szeptember 30-án, újra megrendezésre került a Kutatók éjszakája elnevezésű országos rendezvény, melyen a Nyugat-Magyarországi Egyetem is képviselte magát több soproni helyszínen.
Számomra, 3 kisgyermekkel az Erzsébet u. 9. szám alatti egyetemi épület bizonyult a legelérhetőbbnek, mivel Sopronkövesdről vonattal érkeztünk, és a vasútállomáshoz képest ez a helyszín volt a legközelebb. Másfelől egy kedves barátnőm itt tanít, ő hívta fel a figyelmem erre a programra.
Már az odaúton szőttük elképzeléseinket, mik várhatnak majd ránk az épület aulájában. A bejáratnál egy hatalmas asztal fogadott bennünket, mely roskadásig telt apró tárgyakkal, édességgel és értékes ajándékokkal. Elnyerésük feltétele a nyomtatott Európa térképén a megfelelő számú pecsét összegyűjtése volt.
Két iskolás fiammal és óvodás lányommal, térképpel a kezünkben az aula felé vettük az irányt. Meglepődve láttuk a sok asztalt, a sok kis helyszínt, ahol érdekesebbnél érdekesebb feladatok vártak ránk. Felnőtt, gyermek egyaránt megtalálta a kedvére való kihívást. A témaköröket, az európai országokhoz kapcsolódó játékos feladványokat úgy alkották meg a szervezők, hogy már az óvodás korosztálytól az iskoláson át egész az idősebb korúak is megtalálják a nekik való nehézségi fokozatot.
Voltak helyszínek, ahol kizárólag a tudás számított, mint például a KRESZ-tesztnél, vagy az EU-ra vonatkozó kérdésekben, a politikusok fotóihoz tartozó nevek párosításánál, az európai országok zászlóinak, nevezetességeinek felismerésénél. 
Máshol, pl. a kártyajátéknál elég volt egy kis szerencse is, hogy jól szórakozzunk. Több asztalnál lehetőség volt a gyermeki kreativitás kibontakoztatására is: színezés, kavicsfestés, mosolygós szívószál és papíregér készítése során.
Akadt olyan helyszín, ahol növénytani ismeretekre volt szükség. Nyelvi ismereteinket is kipróbálhattuk, amely során nagyokat nevettük, hiszen alsó tagozatos fiaim még csak szép anyanyelvünket tanulmányozzák, így bizony egy finn vagy egy portugál nyelvtörőt elolvasni és beazonosítani még nekem is kihívást jelentett.
Betekintést nyerhettünk a mágia világába is. Egy fiatalember ámulatba ejtő kártyatrükkökkel szórakoztatta a közönséget, mindenki arcára mosolyt csalva.
Gyermekeim a társasjátékozást, a csillámtetoválást és a finom omlós vaníliás kekszet is nagyon kedvelték. Továbbá lelkesítette őket, hogy összegyűjtsék a 10 pecsétet, mely után választhattak ajándékot a kinti asztalról.
Számunkra este 8-kor ért véget ez a tartalmas délután. Rengeteg felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk, miközben pompásan szórakoztunk. Fáradtan, de boldogan tértünk haza, és még napokig beszélgettünk a történtekről. Hálásan köszönjük az itt dolgozó oktatóknak, tanároknak, hallgatóknak, külsős segítőknek (Rendőrség) a színvonalas szervezést és lebonyolítást. Reméljük, lesz még részünk hasonló programban!

Köszönettel:
Vargáné Bánfi Tünde, Varga Vitéz, Varga Gergő, Varga Réka (Sopronkövesdről)

 

Dr. Hoschek Mónika

A képek megtekinthetők itt >>