2015.11.24. Közgazdász Klub: Dr. Velkey György


A 10 éves Közgazdász Klub 47. előadását tartottuk meg. A sikeres előadást számos érdeklődő hallgatta meg.

Előadó: Dr. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Kórházszövetség elnöke
Az előadás címe: Kórházügyi helyzetkép 2015
Vitavezető: Prof. Dr. Baranyai Tibor c. egyetemi tanár, az Erzsébet Kórház volt főigazgatója
Klubvezető: Karner Cecília egyetemi docens

47. előadás

Professzor Baranyai Tibor ismertette az előadó szakmai munkásságát.
Előadás főbb témakörei az alábbi kérdésekhez kapcsolhatóak: Van-e elegendő forrás? Ki vagy mi felelős a kórházi adósságért? Kórházközpontú-e az ellátásunk? Sok-e a kórház? Ha igen, akkor mit lehet ezzel kezdeni? Mi a kórházak szerepe? A fekvőbeteg ellátásokon túl: Egynapos ellátások? Járóbeteg ellátások? Egészségszervező feladatok? Népegészségügyi feladatok? Milyen állapotban vannak a kórházi munkatársak? Mennyire alkalmas a rendszer változás menedzsmentre? Hogyan, milyen területi rendezőelv mentén működjenek együtt a kórházak? Hogyan teljesít a kórházrendszerünk? Mennyire és miért elégedetlenek a betegek? Mit lehet ezzel kezdeni?

Dr. Velkey György megállapította, hogy szükséges lenne a kórházak adósságállományának megszüntetéséhez a finanszírozási rendszert alapjaiban megváltoztatni. Szét kellene választani a kórházi és a szociális ellátást. A kórházi munkavállalók másodállást kénytelenek a megélhetés miatt végezni, külföldre mennek dolgozni, amit a megfelelő bérezéssel lehetne ellensúlyozni. Az országon belül az egészségügyi ellátásban esélyegyenlőtlenség tapasztalható, amit meg kellene szüntetni.
Megállapítható a sok probléma ellenére, hogy a születéskor várható átlagos élettartam Magyarországon az elmúlt 10 évben mintegy 3 évvel növekedett, az egészségben eltöltött életéveké az elmúlt 5 évben pedig kb. 6 évvel.

Legfontosabb teendők:
1. Emberi erőforrás program összeállítása, jóváhagyása
2. Forrásbevonás
3. Szolgáltatási színvonal professzionális javítása
4. (Hatékonyságjavítás – struktúra korrekció, fenntartói és intézményi gazdálkodás).
Mindehhez társadalmi konszenzusra van szükség.

Professzor Baranyai Tibor vitavezető összefoglalta az előadást, majd kérdéseket tettek fel a jelenlévők, pl. a finanszírozási problémákra, az egészségügyi dolgozói létszámhiány megoldhatóságára, továbbá, hogy mi a kormány reakciója ezekre a problémákra.

Köszönjük előadónknak a színvonalas előadást, vitavezetőnknek a felkészülést és segítő jelenlétet.

 

Az előadás anyagának letöltése >>

 

A képek megtekinthetők itt >>