2015.11.23-24. V4 Pénzügyes verseny Katowicében


„A jövő közgazdászainak pénzügyi ismeretei és készségei a Visegrádi négyek országaiban” címmel rendeztek egy kétnapos pénzügyes versenyt a lengyelországi Katowicében.

A katowice-i versenyt megelőzően, októberben, hazai forduló előzte meg a nemzetközi döntőt, ezen a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának 6 csapata versengett az első helyért. A győztes a III. éves BA-s hallgatók „Brainstorm” csapata lett, így az eredményhirdetés után nekiálltunk az önálló felkészülésnek, majd a kiutazás előtti héten felkészítő tanárok segítségével alapoztuk meg tudásunkat. Végigvettük a Vállalati pénzügyek és a Tőzsdei ismeretek anyagait, valamint a Visegrádi négyek országainak a tőzsdéit is tanulmányoztuk.

Az első napon a rendező egyetem dékánjának köszöntő beszéde után, a korábbi kutatás kérdőívének (Pénzügyi kultúra) a kiértékeléséről hallhattunk egy prezentációt a projekt vezetőjétől. Majd következett a hallgatók poszteres prezentációja. Ennél a feladatnál a csapatoknak előre el kellett készíteniük egy posztert, aminek segítségével bemutathatták egy speciálisan diákoknak szóló finanszírozási formát, ezt angolul kellett előadni. Az értékelés része volt, hogy a csapatok mennyire használták szaknyelvi tudásukat. Csapatunk a lengyel csapathoz hasonlóan, a diákhitellel foglalkozott nagyjából 15 percben.
A prezentációk után betekintést kaphattunk a lengyel kultúrába, láthattunk különböző népviseleteket és hangszereket, sőt ezeket ki is próbálhattuk.

A második nap az egyéni versenyek következtek. Ekkor egy 45 perces tesztet kellett kitöltenünk. A program következő részében – míg javították a teszteket – a tanulók meglátogatták az egyetem könyvtárát, ezek után következett az eredményhirdetés. Először a csapatversenyt hirdették ki ahol csapatunk holtversenyben a szlovákokkal lett első, majd az egyéni verseny díjazása következett. Az első két helyen két lengyel hallgató végzett, harmadik helyen a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának hallgatója, Vági Piroska.
Csapatunk tagjai fáradtan, de nagyon sok pozitív élménnyel és tapasztalattal tért haza Katowicéből.

Hatalmas köszönet jár a felkészítő tanárainknak dr. Szóka Károlynak és dr. Kovács Tamásnak, valamint kísérőnknek Csányi Anita doktorandusznak.

A nyertes csapat tagjai: Vági Piroska, Németh Noémi, Márfi Tamás, Tóth Dávid, Takács Péter. 

A verseny a Nemzetközi Visegrádi Alap (http://visegradfund.org/home/) finanszírozásában, "A V4 országok fiatal közgazdászainak pénzügyi ismeretei és képességei" című projekt (http://www.fks4v.ue.katowice.pl/) keretében valósult meg.

Tóth Dávid


A képek megtekitnhetők itt >>