2015.11.12. A Magyar Tudomány Ünnepe


„Strukturális kihívások – reálgazdasági ciklusok” – Nemzetközi tudományos konferencia a Közgazdaságtudományi Karon a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából.

Karunk hagyományosan, immár 15. alkalommal rendezte meg őszi tudományos konferenciáját, ezúttal is a Magyar Tudományos Akadémia által útjára indított és patronált Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Az idei évben a konferencia központi témája a jelenlegi nemzetgazdaságok és gazdasági térségek előtt álló strukturális kihívások illetve reálgazdasági ciklusok voltak.

A konferencia plenáris előadásokkal kezdődött, amelyeket megelőzően dr. Czeglédy Tamás dékán-helyettes a Kar nevében köszöntötte a megjelenteket, majd ezt követően a konferencia társelnöke, prof. dr. Székely Csaba adott tájékoztatást a napi programról.
A délelőtti plenáris előadások keretében az érdeklődők előbb dr. Gábriel Pétertől, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzésekkel és elemzésekkel foglalkozó igazgatóságának igazgatójától hallhattak előadást a magyar gazdasági növekedés strukturális kihívásairól. Ezt követően dr. Őri Péter, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa adott betekintést a 21. századi hazai népesedési folyamatokba. Végül harmadik előadóként dr. Baritz Sarolta Laura OP az emberközpontú közgazdaságtan diszciplínájába kalauzolta el a hallgatóságot, hangsúlyozva a jelenlegi közgazdasági gondolkodásban szükséges paradigmaváltás jelentőségét.
A délelőtti előadásokat követően a résztvevőket vendégül látta a Kar egy ízletes ebédre, mely után délután kettőtől kezdetüket vették a szekciókban zajló előadások. A műhelymunka során két idegen nyelvi szekcióban és hat magyar nyelvű szekcióban adták elő kutatási eredményeiket a résztvevők. A legfontosabb témakörök a stratégia és versenyképesség, a pénzügy és kontrolling, a társadalmi folyamatok és jóléti hatásaik, az információs társadalom kérdései, a vállalatirányítás problémái voltak.
A konferencián a magyar PhD fokozattal már rendelkező kutatók és számos PhD-hallgató mellett több külföldi előadó is tiszteletét tette. Így vendégeink érkeztek Horvátországból, Finnországból, Ausztriából, Németországból, Romániából, Albániából, Lengyelországból, sőt Kínából és Irakból is.
A konferencián elhangzott előadások anyagát a Kar tavasszal elektronikus kiadvány formájában is megjelenteti, illetve a legjobb tanulmányok a Kar Gazdaság és Társadalom című folyóiratában is publikálásra fognak kerülni.

Dr. Paár Dávid


A képek megtekinthetők itt >>