2015.08.24. – 11.28. bALEKoktatás és -bál


2015-ben sem maradhatott el az elsősök selmeci hagyományainkba való beavatása.

Mint ahogy az minden évben lenni szokott, történetünk a balekhéttel kezdődik, ahol a 3. évfolyamos hallgatók, a Firmák várták az elsős hallgatókat augusztusban. Több mint 60 fiatal jött el a vasárnaptól péntekig tartó rendezvényre. A Firmák mindent megtettek, hogy ez legyen az elsősök legszebb hete:

  • bevezették őket a selmeci hagyományok alapjaiba;
  • bemutatták a várost és annak legnevezetesebb továbbképző intézeteit;
  • kultúrában sem volt hiány, meglátogatták a nagycenki kastélyt, az Erdészeti és a Bányászati Múzeumokat és a Stornó házat is;
  • a pihenés szóba sem jöhetett: reggeli torna és erdei túra gondoskodott a fizikai erőlétről;
  • a hét zárásaként pedig a Fertő-tó partján, majd a GYIK rendezvényházban megrendezett bálon ereszthették ki a gőzt.

Rögtön szeptember első hetén kezdetét vette az egyetemi oktatás mellett a balekoktatás, ahogy Sopronban szokás Baráti Társaságok által. Idén 6 közgazdász, ezeken kívül természetesen az erdész és faiparos tanszékeken ismerkedhettek meg a friss egyetemisták még mélyebben a selmeci hagyományokkal. 
Október végére kiadásra kerültek a balekfeladatok is. A balekok Sopron Fő terén szórakoztatták a járókelőket és a Firmákat, egy délután vicces klipeket és film-jeleneteket vetíttetek, valamint egyéni feladataikat teljesítették. A megpróbáltatások végéhez közeledve, tanúbizonyságot kellett tenniük az elsősöknek, hogy elég tanultak, érettek, és elkötelezettek ahhoz, hogy a Firmák befogadják őket a selmeci hagyományokat ápolók családjába. Az első zárthelyi dolgozaton senki nem ment át, de a kegyes Firmák adtak még egy lehetőséget. Írásban és szóban is meg kellett felelni az elvárásoknak, hogy az aláírást az abszolutóriumokhoz megkapják és vizsgázni mehessenek. 
A vizsgán főleg a kreativitásukat kellett megcsillogtatniuk a fiataloknak és a végén mégis eljött a várva-várt Soha napja, vagyis a balekkeresztelő szakestély, ahol a sötét pogányokban végre megcsillant egy kis fény, 27 balekot avattak az este a Firmák és mindenkinek rájuk jellemző alias nevet adtak. Innentől fogva a selmeci hagyományok szerves tagjai. 
A díszbalek felszólalásából idéznék: 
„Mit adott nekem a selmeci hagyomány és miben segített? 
 Először is segített a beilleszkedésben. Úgy gondolom teljesen egyedülálló az, hogy egy egyetemen nemcsak 1-2 embert ismerünk, hanem az egész évfolyamot, nem beszélve arról, hogy felsőbb évfolyamokból is rengeteg embert megismerhettünk. Jó érzés, hogy bármi problémád vagy nehézséged támad, van kihez fordulnod és van kitől tanácsot, esetleg segítséget kérned. 
 Másodszor pedig élményeket és barátokat adott. Valamint itt már kialakult egy olyan társaság, amihez tényleg jó érzés tartozni és jó érzés az, hogy hétről-hétre van miért visszajönni Sopronba, és alig várom, hogy újabb közös élményekben legyen részünk.”

A balekbál, ami november 28-án került megrendezésre, méltó befejezése volt ennek a hosszadalmas folyamatnak. De itt nem ér véget a történet, hiszen „Ez nem egy útnak a vége, hanem egy út kezdete...” Ezúton szeretnénk gratulálni minden friss baleknak, és üdvözöljük őket a köreinkben! Büszkék vagyunk rátok!

A 17. Közgazdász Firmaévfolyam nevében:
Iván Anna a. LiliomSzív


A képek megtekinthetők itt >>