2014.11.05. Dr. Jankó Ferenc előadása a MTA előadóülésén


„A jólét ára: a természeti–társadalmi erőforrások a jövő kihívásai és kockázatai tükrében" című előadóülés előadói a tudományos eredmények ismertetése mellett a várható tendenciákat is vázolták.

"Jankó Ferenc PhD az éghajlatváltozás társadalmi vetületét, a társadalmi diskurzusokat, a témának a nyilvánosság különböző szintjein történő megjelenését elemezte.
A fiatal geográfus rámutatott: az internetnek nagy szerepe van abban, hogy a klímaváltozáshoz hasonló tudományos, ám távlati léptékben mindenki életét befolyásoló jelenségnek a tudományos közösségektől független értelmezése is megjelent. Az egyes, az egyénekhez köthető éghajlatfogalmak differenciálódását szemléletes példával világította meg: »Nincs karácsonyi képeslap behavazott táj nélkül, noha a meteorológusok a megmondhatói, hogy nagyjából 10%-nyi az esély a fehér karácsonyra.«
Mint részletesen megvilágította, a klímaváltozás megítélése nagyban függ egy-egy régió sajátosságaitól, aminek kutatása a társadalomtudományok feladata."

Forrás: mta.hu

Link:

mta.hu/mta_hirei/a-jolet-ara-eloadoules-a-magyar-tudomany-unnepen-az-mta-foldtudomanyok-osztalyanak-szervezeseben-135337/