2014.09.11. Beszélgetés Soós Bálinttal, a Leier Kiválósági Ösztöndíj nyertesével


„Egy ösztöndíj nemcsak az eddigi munkánk eredményeit ismeri el, hanem újabb kihívásokat és lehetőségeket biztosít számunkra...”

Soós Bálinttal, a Leier-ösztöndíj első nyertesével Kállay Balázs beszélgetett.

 

Először is gratulálok Bálint! Mi volt az első dolog, ami eszébe jutott akkor, amikor megtudta, hogy Ön nyerte a Leier-ösztöndíjat?
Mindenek előtt szeretnék köszönetet mondani a bíráló bizottság tagjainak, amiért ilyen nagy bizalommal viseltetnek irántam. Az első gondolat, ami eszembe jutott, hogy az ösztöndíj elnyerése milyen nagy megtiszteltetés számomra. Nem mindennapi dolog, hogy egy világszinten is ismert és elismert vállalat figyelmét sikerült felkeltenem pályamunkámmal.

Honnan hallott az ösztöndíjról? Mit tudott a feltételeiről?
A Soproni Közgázon az ilyen hírek pillanatok alatt szárnyra kapnak: kör e-mailen, honlapon volt róla szó, de elmondták a tanárok az órákon is.
Egy ösztöndíj nemcsak az eddigi munkánk eredményeit ismeri el, hanem újabb kihívásokat és lehetőségeket biztosít számunkra. A Leier-ösztöndíjnak tehát komolyak a feltételei, s jelentős, 300 000 Ft-os támogatás jár vele a 2014/2015-ös tanévre. A követelmények között szerepel egy „a magyar építőipar aktuális helyzetével” kapcsolatos tudományos munka elkészítése a tanév végéig. Ez remek alkalmat nyújt a szakmai fejlődésre. Emellett feltétel minimum két lezárt félév legalább jó tanulmányi átlaggal, készség szintű szakmai angol vagy német nyelvismeret, valamint kiemelkedő szakmai vagy közösségi tevékenység.

Akkor nem fog unatkozni a következő időszakban... jó tanulmányi eredmények, tudományos munka, nyelvismeret, közösségi munka. Kezdjük az elejéről!
A jó tanulmányi eredmények, megvannak. :)
A tudományos tevékenységet illetően a devizakereskedéssel kapcsolatos tudományos diákköri munkámon dolgozom, amit a novemberben megrendezésre kerülő Kari Tudományos Diákköri Konferencián szeretnék bemutatni. Ezen kívül a közeljövőben vizsgálni fogom a magyar építőipar helyzetét a pályázat követelményeinek megfelelően. Sőt, szeretném az utóbbi témát nemzetközi kontextusban is elemezni és az ingatlanpiaci folyamatokkal összekötni.
A nyelvismereti kitétel nem volt számomra probléma, hiszen a német nyelvű gazdálkodás és menedzsment szakra járok. Sőt már a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban is német osztályban tanultam, melynek köszönhetően a 12. osztályban teljesítettem a DSD típusú C1 felsőfokú nyelvvizsgát.
A közösségi munka igazából nem munka számomra, hanem szórakozás. A Gidai Erzsébet Közgazdaságtudományi Szakkollégium tagjaként számos programon veszek részt. Ilyenek például a tréninghétvégék, amelyek során különböző vállalatoknál teszünk látogatást, ahol az illetékesek megosztják velünk ismereteiket és tapasztalataikat az adott ágazaton belül. Erre jó példa a 2013. márciusi tréninghétvégénk, melynek során Budapestre látogattunk és betekintést nyertünk a Gazdasági Kutatóintézet működésébe. Ezen kívül sor került egy csoportos tanulmányútra is a Campus Hungary támogatásával. A tanulmányút során Gironába (Spanyolország) látogattunk (2014. március), ahol a helyi egyetem hallgatói szolgáltatásait elemeztük. Az út során ellátogattunk Barcelonába is, ami felejthetetlen élményt jelentett a csapat számára. A szakkollégium érdemeihez tartozik még a nemrég megrendezésre került SAP tanfolyam, melynek során az érdeklődők betekintést nyerhettek a legjelentősebb vállalatirányítási software működésébe. A kurzus elvégzése természetesen belekerül a tanulmányi rendszerünkbe és a diplománkba is.

Ez idáig szép munka volt, de a nagyja még, úgy tűnik, hátra van. Gondolom ennek ellenére megéri.
Persze, hogy megéri. Szép a pályázati összeg, de öröm az elismerés és megbecsülés is.
Mindenkit csak biztatni tudok, hogy induljon ilyen pályázatokon. A leendő pályázóknak azt javasolnám, hogy bátran használjanak ki minden olyan lehetőséget, ami szakmai fejlődésüket és jövőbeli pályafutásukat érdemben előmozdíthatja, valamint fordítsanak nagy gondot az idegen nyelvek elsajátítására. A Soproni Közgázon minden ilyen feltétel adott, csak élni kell vele.